Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre gonartroza-cauze, stadii, tipuri, diagnostic si tratament

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie
Totul despre gonartroza-cauze, stadii, tipuri, diagnostic si tratament

Sef de Lucrari Dr. Vlad Predescu in cadrul Ponderas Academic Hospital, doctor in medicina, medic primar ortopedie si traumatologie, cu experienta si recunoastere internationala in domeniul chirurgiei articulatiilor prezinta cele mai importante aspecte referitoare la gonartroza, considerata una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Ce este gonartroza?

Gonartroza reprezinta degradarea lenta, progresiva a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Boala afecteaza mai frecvent femeile (potrivit cercetarilor, la persoanele de 65-74 de ani, radiografia genunchiului a aratat leziuni osteoartritice in cazul a 35% dintre femei si 21% dintre barbati), persoanele supraponderale si varstnicii. Afectiunea se produce frecvent bilateral (afecteaza ambii genunchi). De cele mai multe ori, acesta degradare este ireversibila, dar, in anumite conditii, prin interventia medicului ortoped, aceasta poate fi incetinita si, uneori, chiar oprita. Principalele simptome sunt reprezentate de durerea articulatiei in timpul mersului, deformarea acesteia si pierderea mobilitatii genunchiului. In cazuri avansate, pacientul remarca modificarea formei genunchilor care intial au fost drepti si ulterior au devenit curbati.

Initial, durerea are caracter mecanic, adica este exacerbata de miscare si calmata de repaus. Ulterior durerea devine permanenta, inclusiv pe parcursul noptii. Pacientii relateaza ca, la inceput, activitatiile zilnice sunt posibile datorita faptului ca durerea nu este foarte intensa si aceasta se calmeaza la administrarea de antiinflamatoare. Pe masura ce boala avanseaza activitatile zilnice devin din ce in ce mai greoaie obligand pacientii la renuntarea efectuarii acestora sau deplasarea cu pretul durerilor ridicate. Desi osteoartrita nu poate fi vindecata, exista o serie de metode pentru a trata durerea si a incetini progresia bolii.

Cauzele artrozei sunt nenumarate si extrem de variate, principala structura afectata este cartilajul articular care se deterioreaza progresiv.

  • Principalul factor de risc este excesul ponderal – daca IMC depaseste 27, riscul de a dezvolta osteoartrita genunchiului se tripleaza.
  • Practicarea sporturilor de performanta reprezinta un alt factor de risc. Sporturile de contact (in special, fotbal si rugby, handbal) expun genunchii la traumatisme severe ale ligamentelor. Antrenamentele repetate si competitiile frecvente favorizeaza microtraumatismele, iar, la retragerea din sport, instalarea osteoartritei.
  • Indepartarea meniscului (partiala sau totala) sau rupturile neglijate ale ligamentelor insotite de instabilitate.
  • Diformitatea genunchiului din nastere sau dobandita (genu varum sau valgus) reprezinta un factor de risc extrem de ridicat. Este vorba de asa-zisii genunchi de fotbalist sau calaret in care axa mecanica este deviata in interior, acestia fiind predispusi la uzura timpurie.
  • Gonartroza poate sa apara ca urmare a traumatismelor la nivelul genunchiului sau a fracturilor osoase.
  • Bolile reumatismale afecteaza direct cartilajul articular. Acestea sunt Poliartrita reumatoida, guta etc..

Stadiile gonartrozei

In stadiile initiale ale dezvoltarii modificarilor degenerative, pacientul nu are simptome si nu raporteaza o disfunctie a articulatiei. Totusi, in timp, simptomele usoare si, uneori, trecute neobservate se pot produce. Acestea pot fi: dificultate in a performa flexiunea si extensia genunchiului, inrosirea si cresterea temperaturii in zona articulatiei genunchiului, in special dupa exercitiu fizic sau alt tip de efort, cracmente (pocnete, trosnituri) articulare in timpul miscarii, atrofia muschiului femural cvadriceps, redoare (intepenire) matinala.

Cand procesul degenerativ atinge stadiul avansat, apare durerea – reaparitia durerii este cel mai frecvent motiv pentru programarile la medic. Durerea creste in special in timpul: mersului, statului in picioare timp indelungat, aplecarea in fata, ridicarea de pe scaun, coborarea treptelor, caratul obiectelor grele.

Pe masura ce se dezvolta modificarile degenerative, cartilajul articular nu mai poate indeplini functiile si, ca urmare a pierderii elasticitatii, cartilajul devine mai susceptibil la socuri si deteriorare. Membrana sinoviala sufera inflamatie si vascularizare crescuta, in timp ce capsula articulatiei sufera de hipertrofie, ingrosare si cicatrizare.

Tipuri de gonartroza

Clinic,initial, pot fi distinse trei tipuri diferite de gonartroza, in functie de pozitionarea modificarilor la nivelul cartilajului articular. Formele initiale se numesc unicompartimentale; ulterior, boala progreseaza si cuprinde celelalte compartimente, devenind bicompartimentala, iar, in stadiul final, globala.

  1. Forma interna, in care se observa cea mai mare ingustare a spatiului articulatiei intre condilul median femural si platoul medial tibial. Se produce frecvent la persoanele supraponderale sau care au genunchii deformati in varus (adica genunchii de calaret sau fotbalist)
  2. A doua forma de boala degenerativa a genunchiului este forma femuropaterala in care ingustarea spatiului articulatiei se produce intre patela (rotula) si femur.
  3. A treia forma este denumita gonartroza laterala. Cea mai mare ingustare a spatiului articular este descoperita intre condilul lateral ale femurului si platoul tibial lateral. Acest tip se produce frecvent impreuna cu o alta afectiune – genunchii in valgus (adica piciorele deformate in X).

Diagnosticul gonartrozei

Primul pas este sa mergi la un consult la un specialist ortoped. Medicul efectueaza examenul clinic si alte diverse teste care permit evaluarea mobilitatii si functionalitatii aeticulatiei.

Pot fi recomandate radiografia, tomografia computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Prezenta osteofitelor – cresterile osoase ale marginilor articulatiilor – reprezinta diagnosticul de baza al gonartrozei.

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul gonartrozei este extrem de complex si variat. Acesta depinde de stadiile bolii, varsta pacientului, factorii favorizanti care au dus la aparitia acesteia precum si de expertiza chirurgicala si gradul de dotare al serviciului respectiv. Nu in ultimul rand este si precocitatea diagnosticului si capaciatea de a exclude factorii declansanti.

Deteriorarea initiala, incipienta, a cartilajului este reversibila, ceea ce inseamna ca osteoartrita ar putea fi vindecata. De regula, aici isi au locul tehnicile care apartin medicinei regenerative de refacere a cartilajului articular.

In cazul in care pacientul nu poate beneficia de aceste tehnici chirurgicale, si alege un tratament conservator, acesta este axat in principal pe ameliorarea durerii si reducerea progresiei bolii.

Tratamentul conservator poate include un program de slabire, modificarea stilului de viata, astfel incat sa fie redusa presiunea pe genunchi, medicamente, exercitii de fizioterapie, precum si folosirea unor dispozitive ortopedice.

In formele moderat-avansate, pacientii pot beneficia de interventiile chirurgicale de corectare a axului piciorului asociate sau nu cu tehnici de reconstructie a ligamentelor. Tehniciile chirurgicale de corectie a axului piciorului se numesc osteotomii. Acestea au progresat extrem de mult in ultimii ani datorita cresterii preciziei actului chirurgical. Astfel, s-a observat ca o eroare mai mare de 2-3 grade duce la un rezultat nefavorabil, ceea ce a dus la introducerea computerelor in planul chirurgical si in timpul interventiei chirurgicale. Standardul modern pentru acesta interventie se numeste osteotomia personalizata de gama sau femur, care este capabila sa realizeze corectii milimetrice in urma analizei tridimensionale computerizate a intregului membru pelvin.

In formele avansate, invalidante, cand o mare parte a cartilajului articular este distrusa, unica solutie este interventia chirurgicala de protezare articulara. In functie de gradul de afectare, vorbim de proteze partiale (unicompartimentale) si totale.

Chirurgia protetica a genunchiului a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. Aceasta dezvoltare permite, pe de o parte, intelegerea mai buna a anatomiei fiecarui pacient si, pe de alta parte, o implantare precisa. Pentru a intelege mai bine, trebuie spus ca rezultatele genunchiului protezat depind in foarte mare masura de acuratetea chirurgicala. Descoperirile tehnologice au permis folosirea pe scara larga a protezelor personalizate de genunchi. Prin analizarea computerizata a genunchiului si printarea 3D a ghidurilor care contin informatiile de taiere individuale este posibil ca proteza clasica sa fie implantata mai aprope de anatomia fiecarui pacient.

In final, ultimul avans tehnologic este robotizarea interventiei care a dus la precizia dotorita de orice chirurg. La ora actuala, in Spitalul Ponderas, se afla singurul robot din Europa Centrala si de Est (MAKO) cu ajutorul caruia se implanteaza protezele de genunchi si sold.