Ortopedia moderna se confrunta din ce in ce mai frecvent cu problema tratarii defectelor osoase de diferite dimensiuni si cauze. Nu exista pana in prezent un material mai bun pentru inlocuirea pierderilor osoase decat tesutul uman in sine, iar disponibilitatea tesutului osos reprezinta un factor critic fara de care actul medical nu poate fi realizat. Scopul principal in tratamentul care foloseste transplant de os este conservarea membrelor si stabilirea celui mai inalt nivel posibil de functionalitate.
In Ponderas Academic Hospital avem deja o experienta importanta in acest sens. In acest an care s-a scurs de la acreditarea Centrului de transplant osteotendinos, Dr Vlad Predescu, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, a efectuat o serie de interventii chirurgicale in care 10 pacienti au beneficiat de transplant osos.
„Acum putem sa le oferim pacientilor nostri, in Romania, solutii moderne de ortopedie reconstructiva, in maxima siguranta. Cele 10 operatii in care am folosit tesut din Banca de tesuri au fost operatii complexe de revizie a protezelor de sold si genunchi, iar la un pacient s-a facut reconstructia ligamentului incrucisat anterior la nivelul genunchiului folosindu-se transplant de tendoane din banca de tesuturi” - a subliniat Dr. Vlad Predescu importanta accesului pacientilor din Romania la tesuturi osteotendinoase inalt calitative si sigure din Banca de tesuturi.
Dr. Vlad Predescu este Chirurg de Excelenta in Ortopedie si coordonatorul Centrului de Excelenta in Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital. Este supraspecializat in protezarea minim-invaziva a soldului si genunchiului. In cei 30 de ani de experienta in chirurgia ortopedica, Dr. Predescu a efectuat peste 7500 de interventii de protezare si revizie de sold si de genunchi.
Dr. Predescu este recunoscut ca o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice si al chirurgiei genunchiului si soldului. Este membru al Societatii Europene de Traumatologie Sportiva, Chirurgie a Genunchiului si Artroscopie, al Academiei Americane de Ortopedie si al Societatii de Artroplastie Personalizata.
Ce este transplantul de os
Transplantul osos este una dintre cele mai cunoscute si mai frecvent aplicate metode de tratare a defectelor osoase. Datorita caracteristicilor sale, tesutul osos este foarte potrivit pentru transplant. Transplantul osos este posibil deoarece tesutul osos, spre deosebire de majoritatea altor tesuturi, este capabil sa se regenereze complet daca este prevazut cu spatiu in care sa creasca.
Un mare avantaj al transplantului de os (alogrefa) este dat de faptul ca acesta nu este respins decat in mod exceptional si nu necesita tratament imunosupresor auxiliar. Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul osos nu declanseaza reactie imunitara de respingere, spre deosebire de transplantul de organe.
Scopul transplantului osos este de a oferi o „schela” pentru ca osul nou sa creasca si sa umple golurile cauzate de fracturi, boli sau interventii chirurgicale. Pe masura ce osul original creste, acesta va inlocui in cele din urma complet materialul transplantat, rezultand o bucata complet integrata de os nou.
Transplantul osos este o procedura chirurgicala care implica plasarea unui nou os intre sau in jurul fragmentelor de os rupt sau in zona defectului osos cu scopul de a sprijini vindecarea sau regenerarea acestuia.
Aceasta tehnica este esentiala pentru promovarea vindecarii in cazurile de fracturi care nu se vindeca corespunzator sau pentru a umple golurile cauzate de traumatisme, tumori sau defecte care apar ca urmare a desprinderii protezelor de sold si genunchi.
In momentul in care protezele incep sa se desprinda, micro-miscarile duc la pierderea tesutului osos si la aparitia unor defecte osoase din ce in ce mai mari pe masura ce se intarzie actul chirurgical cunoscut sub numele de revizia protezei (inlocuirea protezei uzate). Cand defectele osoase sunt mici, reconstructia se poate face numai cu proteza speciala de revizie, dar sunt cazuri in care datorita intarzierii actului chirurgical apare lipsa majora a substantei osoase si acest lucru face imposibila implantarea noii proteze. In astfel de cazuri, operatia de revizie are nevoie sa fie asociata si cu o operatie de transplant de tesut osos pentru ca zona reconstruita sa sustina noua proteza.
Osul lipsa este inlocuit cu o grefa osoasa folosind os transplantat dintr-o alta sursa care poate fi:
- Os prelevat din propriul corp al pacientului - grefa osoasa autologa (autogrefa).
- Os de la un donator decedat, obtinut dintr-o banca de tesuturi - grefa osoasa alogena (alogrefa).
- Materiale sintetice - inlocuitori de grefa osoasa.
Autogrefa osoasa
Autogrefa implica prelevarea osului dintr-o alta parte a corpului pacientului, adesea din sold sau pelvis. Este considerata standardul de aur deoarece contine celule vii care promoveaza vindecarea.
Aspectul negativ al transplantului autolog este faptul ca recoltarea unei autogrefe osoase este o procedura chirurgicala suplimentara, care poate fi dificila pentru pacient si care presupune o incizie chirurgicala suplimentara, adica poate fi un loc potential de durere si complicatii postoperatorii, iar uneori este chiar imposibil de realizat din cauza comorbiditatilor. In plus, trebuie remarcat faptul ca exista limite in ceea ce priveste dimensiunea autogrefei care poate fi recoltata in siguranta de la un pacient.
Alogrefa osoasa
Alogrefele osoase au aparut ca urmare a dezavantajelor autogrefelor. O alogrefa este, de asemenea, o grefa obtinuta din organismul uman, dar este recoltata de la o alta persoana, nu de la pacientul insusi.
Multi oameni aleg sa-si doneze organele si tesuturile. Acesti oameni, altfel sanatosi, devin adesea donatori ca urmare a unui deces neasteptat. Majoritatea tesutului musculo-scheletic utilizat pentru transplant provine de la astfel de donatori. Ocazional, totusi, osul alogrefa poate proveni de la un pacient viu.
Atunci cand tesutul osos recoltat de la un donator este pastrat in conditii speciale, la temperaturi scazute, in Bancile de tesuturi, isi conserva structura morfologica si activitatea biologica mult timp.
Alogrefele osoase faciliteaza reconstructia osoasa in chirurgia ortopedica. Grefa de os actioneaza ca o „schela” - un cadru structural pentru cresterea de os nou. Inflamatia, care are ca rezultat producerea multor substante specifice denumite citokine si factori de crestere, este cea care incepe osteogeneza (formarea de os nou). De asemenea, determina atragerea celulelor stem si dezvoltarea de noi vase de sange, ceea ce duce la dezvoltarea osului functional.
Aplicatiile in ortopedie ale transplantului de os
Folosirea grefelor de os din bancile de tesuturi a crescut semnificativ in ortopedie in ultimii ani, iar aceasta deschidere se datoreaza urmatorilor factori:
- Imposibilitatea obtinerii unor cantitati mari de os autolog (de la pacient)
- Morbiditatea la locul de recoltare a grefei osoase
- Un numar crescut de proceduri de revizie de artroplastii de sold si genunchi
- Dezvoltarea de noi tehnici chirurgicale si cresterea experientei medicilor ortopezi in astfel de proceduri complexe
Folosirea grefelor osoase este larga, acestea putand fi utilizate:
- Pentru a umple cavitatile osoase si defectele cauzate de diferite procese patologice, cum ar fi chisturi, tumori benigne si maligne (cancer)
- Pentru a lega articulatiile si a asigura artrodeza
- Pentru a acoperi defecte mari si a asigura continuitatea oaselor lungi
- Pentru a oferi blocuri osoase pentru limitarea gamei de miscare a articulatiilor
- Pentru a obtine vindecarea in pseudoartroza
- Pentru a promova vindecarea si a umple defectul unei zone cu vindecare intarziata, vindecare afectata, fracturi proaspete sau osteotomie
In traumatologie
In traumatologie, de exemplu, odata cu cresterea progresiva a numarului de cazuri de fracturi cauzate de traumatisme de energie inalta si ratelor tot mai mari de pierdere osoasa care duc la aparitia pseudartrozei, utilizarea transplantului de os a devenit mai frecventa.
Proceduri complexe de revizie a protezelor de sold si genunchi
Speranta de viata crescuta si indicatiile pentru artroplastie (operatia de inlocuire a unei articulatii deteriorate cu o proteza) la pacientii din ce in ce mai tineri au determinat ca numarul de proceduri chirurgicale pentru protezele de sold si genunchi si, in consecinta, numarul de proceduri de revizie a acestora (reparare a unei proteze care nu mai functioneaza) sa creasca foarte mult in ultimele decenii.
In procedurile de revizie a protezelor de sold si genunchi, pacientii prezinta adesea pierderi osoase importante, iar refacerea pierderilor de os reprezinta cea mai mare provocare in operatia de revizie. Inlocuirea osului faciliteaza atasarea puternica a implantului si poate oferi un rezultat mai bun atat pe termen scurt, cat si lung si poate facilita o posibila revizie ulterioara, daca aceasta devine necesara.
Protezele de revizie au evoluat foarte mult tehnologic, iar pentru defecte osoase mici nu este nevoie de transplant. In plus, au aparut niste metale speciale cum ar fi tantalul, care au o structura asemanatoare cu a osului si in multe cazuri aceste grefe metalice speciale pot reprezenta o solutie chirurgicala.Totusi, atunci cand reviziile nu se fac la timp, distrugerea capitalului osos este atat de mare incat este nevoie si de o reconstructie osoasa pentru a putea implanta proteza de revizie. Aceste cazuri necesita obligatoriu apelarea la banca de os.
Rezectia osoasa pentru tumori osoase
In cazurile de rezectie a unor segmente osoase din cauza unor tumori maligne (cancer osos), una dintre optiuni este utilizarea alogrefelor de os masive pentru reconstructia membrelor.
Desi in chirurgia tumorala in prezent in multe cazuri reconstructia cu proteze tumorale salveaza membrul pacientului si pastreaza functia acestuia, exista cazuri in care unele tumori creeaza si niste defecte cavitare si care prin rezectie lasa un spatiu care necesita umplerea cu tesut osos.
In medicina sportiva
In medicina sportiva, tratamentele pentru pacientii tineri si activi care au ramas integral fara menisc, presupun posibilitatea transplantului de menisc pentru a evita aparitia artrozei. Cazuri aparte sunt si cele in care s-a reusit inlocuirea unei parti din suprafata articulara cu tot cu cartilaj pentru a intarzia sau evita aparitia artrozei.
Utilizarea grefelor de tendon in reconstructiile ligamentului incrucisat anterior al genunchiului este bine stabilita si este o procedura de rutina in spitalele de ortopedie cu experienta, mai ales in cazurile in care este nevoie de reconstructii ligamentare multiple.
Banca de tesuturi - o resursa esentiala pentru medicii ortopezi
Bancile de tesuturi sunt necesare pentru furnizarea de material biologic utilizat in interventiile de transplant osteotendinos. In acest context, functionarea unui centru de transplant depinde in mod direct de colaborarea cu bancile de tesuturi. In octombrie 2022, Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA a devenit prima banca privata din Romania acreditata de catre Agentia Nationala de Transplant ca Banca de tesuturi pentru activitati de import, stocare si distributie de tesut musculoscheletal (os, ligamente si cartilaj), cornee, tesut cardiovascular, celule si tesuturi reproductive.
Acreditarea ca Banca de tesuturi a constituit fundamentul parteneriatului dintre Banca Centrala de Celule Stem si Centrul de transplant osteotendinos din cadrul Sectiei de Ortopedie si Traumatologie din Ponderas Academic Hospital, colaborare care a deschis medicilor ortopezi accesul la o gama diversificata de tesuturi osteotendinoase, extinzand astfel posibilitatile de interventii reconstructive si regenerative pentru oase, tendoane, ligamente si cartilaje.
“Impreuna, am reusit sa transformam provocarile in oportunitati si sa oferim pacientilor nostri acces la solutii medicale de ultima generatie si o sansa reala la o viata mai buna”. - a subliniat importanta colaborarii Adrian Panzaru, Director Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA.
Banca de tesuturi - implicata activ in obtinerea tesutului pentru transplant, de la solicitare la interventia chirurgicala
In fiecare pas al procesului de obtinere a tesutului pentru transplant, de la solicitare pana la interventia chirurgicala, pacientul reprezinta centrul tuturor eforturilor.
Fiecare pacient este unic, iar Banca de tesuturi trebuie sa inteleaga cerintele specifice fiecarui caz. Banca de tesuturi intermediaza colaborarea dintre centrul de transplant, pacient, Agentia Nationala de Transplant si banca de provenienta, astfel incat pacientul sa beneficieze de grefa de tesut adecvata cerintelor lui medicale.
Obtinerea unei grefe de tesut pentru transplant este o activitate complexa care impune o comunicare permanenta intre banca si centrul de transplant, pentru solicitarea grefei de tesut, pentru identificarea disponibilitatii tesutului adecvat cerintelor medicale si pentru stabilirea conditiilor de distribuire a tesutului in vederea utillizarii.
Atunci cand medicul ortoped din cadrul Centrului de transplant osteotendinos din Ponderas Academic Hospital considera necesara realizarea unei interventii chirurgicale de transplant solicita Bancii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA sa identifice disponibilitatea tesutului in cadrul bancilor de provenienta din afara Romaniei. Solicitarea tesutului se realizeaza in mod specific pentru fiecare pacient, in functie de patologia acestuia.
Odata confirmata disponibilitatea grefei de tesut, Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA demareaza procedura de import, pentru fiecare pacient. Agentia Nationala de Transplant avizeaza importul prin emiterea Autorizatiei de import, in care sunt specificate informatii precum: numele pacientului, centrul de transplant, banca de tesut de provenienta si banca de tesut mandatata pentru realizarea activitatilor de import, stocare si distributie in vederea utilizarii.
Dupa obtinerea Autorizatiei de import, este organizat transportul grefei catre Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA, unde grefa va fi stocata in conditii optime de temperatura si siguranta pana in ziua interventiei chirurgicale, cand va fi distribuita catre Centrul de transplant.
Banca de tesuturi - garantia unor tesuturi inalt calitative si sigure pentru pacienti
Banca de tesuturi din cadrul Bancii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA pune la dispozitia medicilor din Ponderas Academic Hospital si implicit a pacientilor, tesuturi calitative si sigure.
Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA colaboreaza cu banci de tesut acreditate, care procura, proceseaza, testeaza si exporta grefele de tesut, in acord cu cerintele legislative europene, cu respectarea protocoalelor stricte de screening pentru a elimina riscurile de infectie sau contaminare. Performanta bancilor de tesuturi se bazeaza pe un control riguros al calitatii in toate etapele procesului.
Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA realizeaza importul grefelor de tesut complet procesate si testate, gata de a fi utilizate (ready-to-use).
Fiecare grefa de tesut este etichetata si identificata printr-un cod unic la nivel european, care asigura trasabilitatea pe parcursul tuturor etapelor, de la momentul donarii pana la momentul utilizarii.
Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA stocheaza grefele de tesut receptionate conform instructiunilor transmise de catre banca de provenienta. Conditiile de stocare sunt specifice fiecarui tip de tesut.
Stocarea se realizeaza in conditii de temperatura controlata, pentru a preveni degradarea acestora. Banca este dotata cu echipamente speciale, tancuri cu azot lichid, ultra-congelatoare, congelatoare, frigidere si incubatoare cu atmosfera controlata, oferind posibilitatea de stocare la temperaturi de -1900C, -800C, -200C, precum si temperaturi intre 4-600C.
Sunt utilizate sisteme integrate de monitorizare care asigura mentinerea conditiilor optime de conservare si care permit identificarea rapida a oricarei anomalii, prin generarea semnalelor de alerta pe cai vizuale, auditive, prin mesaje telefonice si email. Temperatura este monitorizata continuu fiind realizate inregistrari la fiecare 15 minute.
Sistemele de stocare si monitorizare din cadrul Bancii de tesuturi au rolul crucial de a asigura pastrarea tesuturilor in conditii optime de siguranta si calitate pana cand acestea sunt distribuite catre centrul de transplant, in vederea utilizarii.
Astfel, atat medicul cat si pacientul vor beneficia de grefe de tesut inalt calitative.
Banca de tesuturi - o continua dezvoltare in sprijinul pacientilor
„Ne propunem sa extindem aceasta colaborare si sa crestem numarul pacientilor care beneficiaza de transplant, continuand sa dezvoltam noi colaborari internationale pentru a permite accesul la o gama cat mai diversificata de tesuturi si sa sprijinim formarea unui cadru national solid pentru transplantul de tesuturi. Impreuna cu partenerii nostri, ne angajam sa oferim solutii care sa faca o diferenta reala in vietile pacientilor. Grija si respectul pentru fiecare pacient ne motiveaza sa ne imbunatatim constant si sa fim un sprijin solid in momentele lor cele mai dificile. Dedicarea fata de pacienti este parte a misiunii noastre.” - a subliniat implicarea continua in gasirea de noi solutii pentru pacienti, Magda Dulugiac, Director Laborator, Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA.
Consultant: Dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, Seful Sectiei de Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital.
Magda Dulugiac, Director Laborator, Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA
Surse de informatie:
- www.ncbi.nlm.nih.gov
- www.orthoinfo.aaos.org
- www.smj.rs