Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tendințe în leadership în 2025

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Liderii de azi au de navigat un context de business din ce în ce mai complicat, cu provocări sociale și economice, tehnologii emergente care schimbă totul și piețe de muncă într-o continuă evoluție. 2025 e doar un pas înainte pe această linie și deja tendințele de leadership arată că modul „tradițional” de a conduce organizații nu mai e suficient pentru succes.

71% dintre lideri suferă de sindromul impostorului

Ritmul în care se schimbă lumea de business a accelerat din ce în ce mai tare în ultimii ani. Fast Company citează o cercetare Accenture care spune că rata de schimbare în business a accelerat cu 183% față de 2019 și că doar anul trecut a crescut cu 33%. Astfel, liderii de azi au ajuns să facă față unui nivel de complexitate ridicat și unei presiunii din ce în ce mai mari legate de îndeplinirea așteptărilor clienților și partenerilor.

Un alt studiu, realizat de cei de la Korn Ferry a constatat că 71% dintre lideri suferă de simptome asociate sindromului impostorului, ca urmare a faptului că există o presiune din ce în ce mai mare să fie în stare să găsească soluții, să ghideze business-urile și angajații și să asigure „ingredientele” pentru succes. Nesiguranța liderilor contrastează, totuși, cu impresia pe care aceștia o au față de propriile roluri – 83% dintre directorii de companii spun că se simt total competenți pentru rolul lor. Astfel, pare că deși nu le lipsește viziunea obiectivă asupra capacităților profesionale, presiunile pe care le resimt se traduc în nesiguranță. Și cei de la People Solutions au făcut un studiu legat de ce urmează pentru mediul de business în 2025. Ei au constatat că majoritatea liderilor chestionați (între 63%-67%) au declarat că simt că business-urile lor și senior manangementul sunt puțin pregătiți sau nepregătiți pentru ce va aduce următorul an, în timp ce doar jumătate dintre lideri s-au declarat pe întregime pregătiți să facă față viitorului. Principalul obstacol este inovația continuă pe care organizațiile și angajații trebuie să o pună în aplicare pentru a rămâne competitivi pe piață, în timp ce continuă să-și urmeze misiunea și să inspire.

Schimbările din ce în ce mai dese legate de modul în care muncim sunt greu de transpus cu aceeași rapiditate și în business, organizațiile fiind dominate de politici și procese pentru modificarea cărora e nevoie de timp, pentru a menține performanța și stabilitatea. Tocmai de aceea, agilitatea, capacitatea de învățare și rezistența mentală în fața incertitudinii devin factori cheie pentru liderii care vor să asigure succesul companiilor în noul an.

Tendințe în noul an

Indiferent ce aduce 2025, specialiștii spun că adaptabilitatea, gândirea strategică și ieșirea din zona de confort vor fi cheia pentru a face față viitorului. Specialiștii au conturat, de asemenea, și o serie de tendințe în leadership în 2025, iar liniile directoare ale anului în această privință sunt:

  • Inteligența Artificială. AI a fost cuvântul de pe buzele multora în ultimii ani, însă specialiștii din domeniu se așteaptă ca 2025 să fie un pas înainte în acest sens cu creșterea în popularitate a tehnologiei AI agentică, adică acea formă de AI care va permite liderilor să automatizeze din ce în ce mai multe sarcini. De la creare de conținut, până la procese mai complexe, odată ce tehnolgia se dezvoltă, ea va deveni din ce în ce mai prezentă în leadership și organizații, pentru că eficientizează procesele și câștigă timp care poate fi folosit în alte feluri.
  • Forme de muncă. Dacă în ultimii ani multe organizații au adoptat lucrul la distanță, hibrid sau de la birou și au alternat, uneori, între aceste forme de muncă, 2025 ar putea fi momentul în care liderii vor fi presați să ia o decizie legată de modul în care va arăta regimul de muncă din compania lor pe termen lung. Cu angajații care încă preferă beneficiul de a lucra de acasă și tehnologia care permite din ce în ce mai mult lucrul la distanță, decizia s-ar putea să nu fie ușor de luat, dacă trebuie să țină cont de toate variabilele.
  • Responsabilizare. Liderii care au încredere în echipele lor au de câștigat, iar să-și responsabilizeze angajații înseamnă și că îi vor ajuta să se dezvolte profesional și să învețe să se „auto-guverneze” profesional. Nu fiecare decizie sau etapă trebuie supervizată, atunci când angajații sunt suficient de competenți, iar independența pe care liderii le-o oferă înseamnă orientarea către un mod de a face leadeship mai autonom, care ar putea aduce performanță mai mare.
  • Accent pe oameni. Prioritizarea bunăstării psihoemoționale a angajaților se va alinia în 2025 abordării din ce în ce mai prezente în companii care se bazează pe accentul pus pe oameni. Starea de bine, inteligența emoțională și recunoașterea importanței echilibrului dintre viața personală și job vor fi cuvintele cheie în această arie, mai ales că din ce în ce mai mulți angajatori își dau seama că modul în care se simt angajații lor are un impact direct asupra productivității. De asemenea, recunoașterea meritelor, o atenție mai mare acordată nevoilor echipelor și încurajarea unui mediu de lucru sănătos, în care angajații să se simtă valorizați vor fi importante în 2025 pentru lideri.
  • Date. Cu toată tehnologia pe care o au la dispoziție, pentru lideri e din ce în ce mai ușor să se bazeze pe datele și analizele pe care le primesc de la diverse software-uri pentru a lua decizii. În 2025 această tendință se va accentua și mai mult, iar liderii vor profita de tehnologii ca AI, machine learning și altele ca să ia decizii mai bune și să-și conducă mai eficient organizațiile către inovație și competitivitate pe piață.
  • Etică. Într-un context social și economic din ce în ce mai complicat atât local cât și global, liderii vor avea nevoie să apeleze la principiile etice pentru a rămâne fideli misiunii lor. Presiunile și așteptările oamenilor față de companii cresc din ce în ce mai mult, iar clienții încep să fie tot mai preocupați nu doar de cât de bine performează o companie, ci și ce face ea bine pentru societate. O parte din acest bine derivă din principiile etice după care liderii vor alege să se ghideze în 2025 și pe care le vor transforma în acțiuni concrete transpuse în business.
  • Sustenabilitate. Indiferent de industrie, problemele de mediu vor afecta pe toată lumea, așa că reglementările au început deja să se înăsprească peste tot în lume, pe măsură ce criza climatică devine o problemă presantă, cu consecințe concrete. Din ce în ce mai mulți lideri vor trebui să acorde o atenție sporită sustenabilității și politicilor dedicate în 2025. Dacă problemele de mediu erau departe de preocupările top manangementului acum o decadă sau două, în prezent acest lucru s-a schimbat, iar implementarea de procese de business prietenoase cu mediul este o prioritate.
  • Dezvoltare profesională. Mediul de business din 2025 vine cu numeroase provocări pe care liderii vor trebui să le înfrunte, ceea ce înseamnă că dezvoltarea abilităților de leadership existente și acumularea de cunoștințe noi constant sunt printre liniile de interes pentru lideri în noul an. Fie că este vorba de învățarea de abilități tehnice noi care să permită utilizarea tehnologiilor emergente sau dezvoltarea de soft skills care să eficientizeze managementul echipelor, liderii care vor miza pe o mentalitate orientată către creștere profesională vor avea de câștigat deoarece, până la urmă, învățarea și dezvoltarea profesională nu se termină cu adevărat niciodată.
  • Risc. Într-un mediu în care schimbarea este constantă, apetitul pentru risc poate face diferența dintre un lider de succes și unul dominat de ezitare. Pe măsură ce tehnologiile, piețele de muncă și contextele de industrie și locale evoluează, un apetit bun pentru risc poate aduce oportunități noi liderilor deschiși să încerce să facă business chiar și în situațiile care nu vin cu garanții de siguranță bine stabilite.

Surse de informații:

  • https://www.thehrdirector.com/
  • https://www.fastcompany.com/
  • https://www.people-solutions.com.au/
  • https://www.forbes.com/
  • https://www.raconteur.net/
  • https://www.kornferry.com/
  • https://www.breakfastleadership.com/