Alege sectiunea

Vulnerabilitatea la birou și cum „schimbă jocul” pentru angajați și organizații

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Vulnerabilitatea este percepută din ce în ce mai mult ca putere, nu slăbiciune, inclusiv în mediul profesional. Chiar dacă mulți angajați sau lideri s-ar putea să ezite încă să folosescă acest cuvânt în mediul profesional, vulnerabilitatea la birou poate fi un element care „schimbă jocul” în organizații și echipe.

Vulnerabilitatea duce la un nou nivel relația cu angajații

Vulnerabilitatea a avut mult timp conotații negative, mai ales în mediul de business, dar acest lucru începe să se schimbe. În trecut era preferată abordarea de a „lăsa emoțiile la ușă” atunci când începi munca pentru că mulți considerau că emoțiile pot să afecteze capacitatea de a lua decizii, pot reduce productivitatea sau pot aduce complicații nedorite. Asta deși datele cercetărtorilor arată contrariul – de exemplu, un studiu Catalyst din 2021 citat de London School of Economics (LSE) susține că angajații ar fi dispuși să depună mai mult efort pentru un lider care arată vulnerabilitate. Totuși, doar 39% dintre participanții la studiu au declarat că managerii lor dau dovadă de deschidere și doar 24% au spus că managerii lor arată vulnerabilitate uneori sau întotdeauna. Cu alte cuvinte, deși vulnerabilitatea este foarte apreciată de angajați, ea este rareori afișată de manageri.

Definită ca o capacitate de a afișa emoții pozitive sau negative, de a le „admite” și a le împărtăși autentic cu ceilalți, vulnerabilitatea se dezvoltă prin exercițiu și presupune că un individ este capabil să interacționeze autentic cu ceilalți, fără teama că va fi judecat sau că vor exista repecusiuni. Vulnerabilitatea este o experiență profund personală, ceea ce înseamnă că fiecare om o percepe diferit și pentru fiecare înseamnă altceva. Siguranța psihologică în mediul profesional se obține prin crearea unei culturi organizaționale ale cărei valori de bază includ vulnerabilitatea. Adesea, vulnerabilitatea se traduce efectiv prin normalizarea emoțiilor, iar când liderii afișează emoții autentice devine mai ușor pentru angajați să empatizeze cu ei și să îi înțeleagă, spun cei de la Hive.

Vulnerabilitatea crește încrederea și productivitatea

Un articol publicat de Brigham Young University citează Harvard Business Review și menționează că experții au constatat că 58% dintre angajați au declarat că au mai mare încredere în oameni străini decât în propriii șefi. Tocmai de aceea, vulnerabilitatea este o capacitate cheie care ajută la construirea încrederii în mediul profesional pentru că arată latura umană a liderilor care pot și ei să facă greșeli, să se simtă copleșiți sau să exprime emoții, la fel ca toți ceilalți angajați. În organizațiile în care există un nivel înalt de încredere între angajați și liderii lor, relațiile inter-umane funcționează mai eficient, iar pe termen lung vor crea o atmosferă și un colectiv care va inspira credibilitate și în exterior. De aceea, liderii ar trebui să acorde timp și importanță dezvoltării unei culturi organizaționale și a unui stil de a conduce care să pună preț pe vulnerabilitate. La început, efortul comportamental va fi intențional și consumator de resurse, însă cu timpul va deveni un obicei. Articolul științific mai menționează că integrarea vulnerabilității în organizații crește drastic productivitatea, așa că organizațiile care reușesc să pună vulnerabilitatea printre valori vor avea de câștigat, indiferent de industrie, de profilul companiei sau de mărimea ei.

Și un studiu al unui cercetător al Universității din Twente a analizat vulnerabilitatea în mediul profesional și a constatat că un lider vulnerabil generează reacții emoționale pozitive angajaților. De asemenea, un asemenea lider contribuie la crearea unei atmosfere de încredere și motivează angajații. Cel mai util, spune studiul, este ca liderii să discute și cu angajații legat de așteptările pe care aceștia le au de la ei și cum se raportează la ideea de vulnerabilitate la birou. În acest fel, liderii vor da dovadă de prioritizare a relației pe care o au cu angajații și pot folosi vulnerabilitatea ca unealtă care să dezvolte mai mult și mai eficient această legătură, cu efectele pozitive aferente.

Cum cultivi vulnerabilitatea la birou

A fi vulnerabil la birou nu e deloc ușor. Poate fi chiar riscant, întrucât trebuie să dezvălui ce simți unor oameni care ți-ar putea influența cariera. Merită, însă, să cultivi vulnerabilitatea la birou și să te bucuri, astfel, de beneficiile pe care le aduce pentru tine, în relațiile cu ceilalți și pentru organizație. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Emoții. Fii atent la ce simți și în ce situații, dar nu te și judeca pentru ele. Odată ce ai identificat ce simți, poți decide dacă împărtășești asta cu ceilalți și cum. Pe măsură ce vei alege din ce în ce mai des să fii vulnerabil în fața colegilor, vei descoperi că asta s-ar putea să te facă să te simți curajos și mai fericit.
  • Integritate. Încearcă să-ți faci meseria ghidat de valorile în care crezi. În acest fel, îți va fi mai ușor să împărtășești cu ceilalți ce simți pentru că vei știi că nu există niciun conflict între sentimente și valorile după care îți conduci cariera. Odată ce vei alinia cariera cu valorile tale, vulnerabilitatea va veni mult mai natural și mai puțin incomod.
  • Scuze. Cere-ți scuze atunci când e nevoie și fă-o autentic, nu doar de fațadă. Reflectează asupra acțiunilor tale și discută cu părțile afectate. Prezintă scuzele cât de prompt e posibil, asumă-ți responsabilitatea și lasă-i loc celuilalt să ia o decizie apoi. Mai ales dacă ești în ipostaza de lider de organizație sau manager, asta transmite un semnal clar că nici tu nu ești imun la greșeală și că nu ți-e teamă să fii vulnerabil și să o recunoști.
  • Împărtășește nesiguranța. În mediul profesional, nu toate soluțiile pe care le adopți sau le încerci sunt bune, iar asta stârnește, de obicei, o stare de nesiguranță. Nu te feri să împărtășești celorlalți că nu ești încă sigur dacă soluția pe care vrei să o pui în aplicare va merge, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încerci. Poți explica faptul că nu ai prea multă experiență în acea situație sau îți lipsește un anume instrument sau tehnică, dar ideea de bază este să împărtășești cu ceilalți nesiguranța, dintr-o poziție umanizată, „de la egal-la-egal”.
  • Nu există perfecțiune. Încearcă să scapi de ideea de perfecțiune și să accepți că orice angajat sau lider, de la orice nivel ierarhic, poate face greșeli. Astfel, vei fi mai puțin tentat să te judeci sau să-i judeci pe ceilalți, așa că poți folosi aceste oportunități să împărtășești cu ceilalți ceea ce simți sau să le acorzi suportul tău când e nevoie. Momentele de greșeală generează, de obicei, sentimente de vulnerabilitate.
  • Cunoaște-ți colegii. Îți va fi mai ușor să te arăți vulnerabil în fața altora, dacă îi cunoști și te apropii de ei. Cunoaște-ți colegii și arată un interes sincer în dezvoltarea unei relații cu ei. Fii autentic, împărtășește și tu informații despre tine și depune efort în menținerea relațiilor cu ceilalți. În acest fel, în momentul în care o să fii vulnerabil, te vei simți mai în siguranță.
  • Curaj. Vulnerabilitatea necesită curaj, dar încearcă acest „salt în gol” emoțional și fii vulnerabil, asta îți va permite să exprimi mereu ce simți, ce vrei și să te bucuri mai mult de reușite când e cazul. În plus, pe măsură ce vei afișa acest curaj, vei căpăta mai multă încredere în tine, iar asta te va ajuta să faci relațiile cu ceilalți mai bune. 
  • Exercițiu. Vulnerabilitatea nu se „învață” peste noapte, ci necesită un efort constant și susținut, adesea nu fără momente de cumpănă. Totuși, pe măsură ce vei exersa din ce în ce mai mult această abilitate, ea va deveni mai la îndemână, iar într-un final va deveni un obicei pe care să-l aplici fără să mai stai prea mult pe gânduri. 

Surse de informații:

  • https://scholarsarchive.byu.edu/ 
  • https://essay.utwente.nl/ 
  • https://blogs.lse.ac.uk/
  • https://hbr.org/ 
  • https://hive.com/ 
  • https://nectarhr.com/ 
  • https://www.betterup.com/
  • https://www.indeed.com/