![](/sites/default/files/styles/image_full/public/articol/2025%3A02/11/singuratatea_la_birou.jpg.webp?itok=JFVwroAu 1x)
Singurătatea angajaților există și după pandemie
În perioada pandemică, multe organizații au încercat să reducă singurătatea angajaților prin diverse strategii, dar odată ce criza sanitară a trecut, această preocupare s-a estompat și puține companii mai au asta în vedere în prezent. Totuși, problema persistă, iar specialiștii spun că angajații care se simt singuri la birou au mai multe șanse să aibă o productivitate scăzută, să ajungă la burnout sau să plece din companie.
Studiul State of the Global Workplace: 2024 Report al celor de la Gallup arată că 1 din 5 angajați se simte singur zilnic la nivel global, iar acest sentiment este cel mai des întâlnit la angajații sub 35 de ani. În ceea ce privește repartiția pe sexe, femeile și bărbații sunt la egalitate – 20% din ambele categorii se simt singuri la birou. Experții Gallup mai notează că cei mai singuri se simt angajații care lucrează remote (25%), în timp ce angajații care lucrează la birou se confruntă cel mai puțin cu acest sentiment (16%). Angajații care lucrează hibrid se simt singuri în proporție de 21%. Această problemă este importantă pentru că, menționează Gallup, are numeroase efecte negative, cum ar fi un risc de 2 ori mai mare de mortalitate pentru indivizii care se simt singuri comparativ cu cei care fac parte din comunități și au numeroase contacte sociale.
Și Harvard Business Review (HBR) a studiat fenomenul. În opinia lor, printre factorii care au exacerbat în ultimii ani sentimentul de singurătate pentru toată lumea se află și tehnologia – cu din ce în ce mai multe servicii de curierat, comenzi și modalități de interacțiune online, unele dintre contactele sociale pe care le aveam de obicei s-au redus, iar asta ne-a făcut să ne simțim mai singuri. În ceea ce privește singurătatea la birou, cercetarea HBR spune că doar 18% dintre angajații care se simt singuri cred că managerii lor fac suficient de mult pentru a susține relațiile dintre angajați. De cealaltă parte, 77% dintre cei care nu se simt singuri la birou susțin că managerii lor fac ceea ce trebuie pentru a facilita relațiile interumane. Astfel, cercetarea subliniază că managerii și liderii organizațiilor au un rol vital în a reduce sentimentul de singurătate la birou pentru angajați.
Similar, Forbes aduce în discuție superficialitatea interacțiunilor de zi cu zi care are ca efect singurătatea. Chiar dacă oamenii sunt hiper-conectați în prezent, cele mai multe dintre aceste interacțiuni nu au profunzimea necesară pentru a alina singurătatea. De asemenea, un sondaj BetterUp citat de aceeași publicație arată că aproape 7 din 10 angajați se plâng că se simt nesatisfăcuți de relațiile sociale pe care le au la birou, iar 43% dintre angajați nu simt un sentiment de conexiune cu colegii lor.
Singurătatea - o amenințare serioasă la adresa sănătății
Un raport din 2017, realizat de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) arată că problema singurătății profesionale a costat Marea Britanie aproximativ 2.5 miliarde de lire sterline anual prin absenteismul angajaților de la birou din cauza problemelor medicale, problemelor legate de productivitate sau a altor probleme asociate cu singurătatea. De altfel, singurătatea este o problemă atât de importantă încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat-o îngrijorare globală și o amenințare presantă la adresa sănătății oamenilor, notează The Guardian.
La rândul său, publicația U.S. Surgeon General menționează că singurătatea are aceleași efecte negative asupra sănătății umane ca fumatul a 15 țigări pe zi și este mai periculoasă decât anumite forme de obezitate sau probleme generate de sedentarism. Adulții mai în vârstă care se simt singuri au un risc crescut cu 50% de a dezvolta demență și șanse cu 30% mai mari să dezvolte accidente vasculare sau probleme coronariene. Singurătatea este o problemă atât de serioasă, încât a dus la formarea unei comisii speciale OMS pentru a îmbunătăți situația la nivel global.
Legat de efectele singurătății la birou, un studiu din jurnalul Occupational medicine notează: scăderea performanței la birou, înrăutățirea relației dintre angajați și manageri și reducerea satisfacției la locul de muncă. În plus, cercetătorii au mai constatat că există o legătură directă între relațiile de slabă calitate de la birou și potențiale probleme legate de bunăstarea mentală și că mediul în care lucrează angajații are și el un impact semnificativ, ceea ce sugerează că organizațiile pot face schimbări care să ajute la reducerea sentimentului de singurătate.
Cum reduci singurătatea la birou
Singurătatea la birou este un „inamic invizibil” care poate afecta grav bunăstarea angajaților și organizațiile. Din fericire, există câteva modalități prin care poți reduce sentimentul de singurătate și prin care te poți asigura că pui accent pe conexiunile interumane și pe sentimentul de apartenență:
- Reflecție. Singurătatea este un concept profund personal, ceea ce înseamnă că fiecare angajat se va raporta diferit la el. Reflectează dacă te simți singur și încurajează-i și pe ceilalți să facă asta. Identifică ce te-ar ajuta și cum ar putea organizația să-ți pună la dispoziție acele lucruri.
- Investiții. Nu e vorba de investiții financiare, ci mai ales de cele sociale. Poți să reduci sentimentul de singurătate prin socializarea cu colegii, adică investirea de resurse în dezvoltarea relațiilor cu ei. Efortul pe care îl depui zi de zi la birou în acest sens va da roade cu timpul și vei simți un sentiment mai mare de conexiune cu colegii. Pune întrebări colegilor despre pasiunile lor, inițiază discuții în pauze sau înainte de întâlniri și vino cu sugestii cum ar fi să luați pauza de masă împreună. De cele mai multe ori, colegii vor aprecia interesul sincer pentru a forma o conexiune.
- Deschidere. Păstrează o atitudine deschisă în relație cu ceilalți și încurajează-i să te cunoască. Împărtășește mici detalii despre tine și fii mereu deschis să interacționezi binevoitor. Un angajat intransigent și inabordabil îi descurajează pe ceilalți să inițieze interacțiuni.
- Atenție. De obicei, oamenii nu își expun singurătatea în mod direct și uneori pot chiar să nu-și dea seama că se simt singuri. Fii atent la semnele subtile ale colegilor cum ar fi lipsa de motivație, retragerea socială sau alte indicii care ar putea indica faptul că se simt singuri, iar nevoile sociale nu sunt îndeplinite. Fii atent la ceilați, în special dacă ești în ipostaza managerului sau a liderului.
- Design prietenos. Unul dintre lucrurile care ajută angajații să se simtă mai puțin singuri poate fi chiar designul spațiului de lucru. Gândește zone sau spații dedicate pentru interacțiuni și încearcă să minimizezi „fricțiunea” din procesele de lucru și modul în care arată biroul – elimină cât mai mult acele elemente care sunt, de fapt, obstacole în calea colaborării și comunicării eficiente. Poți gândi spații comune pentru socializare cu diverse funcții – zone de liniște, camere de relaxare, spații de luat masa etc.
- Măsurare. Creează politici și strategii dedicate prin care să măsori bunăstarea angajaților și gradul de „singurătate” din birou. Fă aceste măsurători periodic și poartă regulat discuții cu colegii pentru a lua pulsul echipelor și a face ajustările necesare, înainte ca problema să devină gravă.
- Misiune. Unul dintre cele mai simple moduri de a reduce singurătatea la birou este munca „cu sens”. Dacă angajații se simt parte dintr-o misiune, dacă toată lumea lucrează la atingerea unui scop comun în care cred, se va intensifica sentimentul de comunitate și singurătatea va fi redusă. Cheia aici este ca munca să fie percepută mai puțin tranzacțional (muncesc ca să fiu plătit) și mai mult transformativ (munca mea face o diferență).
- Discută cu ceilalți. Cei mai mulți angajați evită să spună atunci când se simt singuri, iar asta face problema să rămână neobservată. Este posibil ca și alți angajați să se simtă la fel, iar inițierea discuției e un pas înainte. Managerii ar putea să aibă toată deschiderea să ajute, dar dacă nu știu despre problemă nu o vor putea face.
Surse de informații:
- https://www.gallup.com/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
- https://www.peoplemanagement.co.uk/
- https://www.theguardian.com/
- https://www.forbes.com/
- https://hbr.org/
- https://www.workdesign.com/
- https://www.indeed.com/