Tratamentul pentru fertilitate poate fi deosebit de greu pentru femei si poate avea un impact asupra relatiei voastre. Sotul are un rol important in a-si sustine partenera, insa adesea nu stie ce sa faca si uneori se simte neputincios pentru ca nu poate face ca lucrurile sa fie mai bune sau nu poate repara situatia. De cele mai multe ori cel mai bun lucru pe care il poti face este doar s-o asculti, sa-i recunosti sentimentele si sa fii alaturi de ea in aceasta calatorie – partenera ta nu se asteapta sa ai toate raspunsurile.
Fertilizarea in vitro (FIV) - o procedura solicitanta emotional
Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficienta metoda de reproducere asistata. Inglobeaza o serie complexa de proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile sa obtina o sarcina. FIV presupune combinarea ovocitelor si a spermei in afara corpului, in laborator. Odata ce se formeaza unul sau mai multi embrioni, acestia sunt apoi plasati in uter.
FIV este o procedura complexa care este solicitanta atat fizic, cat si emotional:
- Interfera cu programul de zi cu zi si este consumatoare de timp: tratamentul de stimulare ovariana implica injectii zilnice, este nevoie de efectuarea de analize de sange dimineata, de programarea seriata de ecografii, etc.
- Poate produce disconfort - este nevoie de obtinerea unei probe de sperma la momentul recoltarii de ovocite, iar recoltarea de ovocite se face invaziv.
- Implica perioade de asteptare stresante - cum ar fi asteptarea rezultatului fertilizarii ovocitelor, a verificarii calitatii embrionilor inainte de embriotransfer, timpul indelungat de asteptare intre embriotransfer si testul de sarcina si, in final, asteptarea rezultatului testului de sarcina.
- Se poate solda cu esecul unui ciclu de FIV - procedura poate fi un ciclu constant de speranta si dezamagire. Dupa incercarile de fertilizare esuate, cuplul poate trai durere emotionala sau chiar anxietate si depresie.
- Este costisitoare, de cele mai multe ori asigurarea medicala nu acopera costurile.
FIV poate cauza stres in relatie
Mai jos sunt cateva experiente pe care cuplurile le raporteaza adesea atunci cand trec prin procesul de tratament pentru infertilitate:
Dificultatea in comunicare
Modul in care fiecare partener face fata stresului infertilitatii si tratamentului FIV poate fi foarte diferit, iar acest lucru poate duce la neintelegeri. Unii oameni apeleaza in mod natural la sprijin pentru a fi ajutati sa treaca prin evenimente stresante, preferand sa vorbeasca despre sentimentele lor. Dimpotriva, alti oameni se vor distanta de emotiile care sunt prea dureroase pentru ei, preferand sa caute modalitati de a rezolva problema decat sa vorbeasca despre cum se simt. In cadrul unui astfel de cuplu, aceste stiluri diferite de a face fata provocarii tratamentului ar putea fi interpretate ca un partener vorbeste prea mult despre asta si ca celuilalt nu-i pasa suficient.
Lipsa de sincronizare
Cuplul poate trece prin diferite etape emotionale si nu neaparat in acelasi timp. Un partener poate avea nevoie de mai mult timp pentru a suferi in urma unui ciclu de fertilizare in vitro esuat, in timp ce partenerul sau deja cauta optiuni pentru urmatorul ciclu.
Povara tratamentului
Unii oameni considera ca discutiile continue si concentrarea aproape exclusiva pe cel mai bun moment pentru conceptie, tratament si decizii le afecteaza profund relatia. Este foarte usor ca FIV sa preia controlul asupra vietii voastre, fie ca planificati urmatorul ciclu, sunteti in cursul unui ciclu sau va recuperati dupa un ciclu esuat. Uneori pare ca exista putin spatiu – sau energie – pentru alte activitati sau pasiuni.
Stresul luarii deciziilor
Obtinerea unei sarcini prin metode de reproducere asistata implica numeroase decizii – decizia de a incepe un tratament pentru infertilitate, daca si cand sa le spuneti familiei si prietenilor despre asta, despre ce optiuni de tratament sunt potrivite in cazul vostru, daca sa folositi un donator de ovule sau sperma, daca sa faceti o pauza sau daca sa renuntati la tratament. Toate acestea sunt situatii si decizii extrem de emotive si extrem de personale.
Procesul de luare a acestor decizii poate determina foarte usor tensiuni si dezacorduri intre parteneri, mai ales daca deciziile declanseaza resentimente si emotii de inadecvare, rusine sau vinovatie.
Impactul asupra intimitatii si relatiei sexuale
Nu este nimic distractiv si spontan atunci cand un cuplu are probleme legate de fertilitate, asa ca este foarte usor ca sexul sa devina asociat cu pierderea si dezamagirea si sa capete conotatii negative. Incercand sa-si creeze o familie, unii parteneri de fapt se indeparteaza din ce in ce mai mult unul de celalalt. Multi oameni mentioneaza ca presiunea de a face sex la momentul potrivit al lunii este resimtita mai degraba ca o obligatie sexuala decat o placere.
Multi constata ca a face sex devine un mijloc pentru obtinerea unui scop, iar placerea si intimitatea sunt pierdute.
In plus, schimbarile semnificative legate de tratamentul FIV vor actiona direct asupra intimitatii – injectiile cu hormoni si anxietatea pot reduce libidoul, iar disconfortul sau durerea procedurilor devin o bariera in calea intimitatii. Iar odata obtinuta sarcina, multor femei le este teama de avort spontan, ceea ce reprezinta un obstacol suplimentar pentru viata sexuala a cuplului.
Cum poti fi alaturi de partenera ta pe perioada FIV
In ciuda presiunii si stresului pe care infertilitatea si tratamentul FIV le pot pune asupra relatiei, multe cupluri descopera ca a fi impreuna in acest proces greu de a incerca sa-si creeze o familie, de fapt le-a adus o noua profunzime a relatiei. A fi impreuna in acest „roller-coaster” emotional a fost o oportunitate de a se conecta mai bine, de a fi vulnerabili, de a practica intelegerea, empatia si compasiunea si de a se aprecia si respecta reciproc. Studiile au aratat ca aceasta criza produsa de infertilitate poate aduce beneficii pozitive relatiei, fortand cuplurile sa fie auto-reflexive si sa isi imbunatateasca comunicarea si sa dezvolte impreuna strategii eficiente de a face fata presiunii si emotiilor intense.
Cel mai bun mod de a-ti sustine partenera este sa fii prezent atat fizic, cat si emotional. Las-o sa planga pe umarul tau, imbratiseaz-o, impartaseste-i sentimentele si ascult-o. Daca simtiti ca nu puteti face fata stresului asociat tratamentului FIV, luati in considerare sa va alaturati unui grup de suport sau sa mergeti la consiliere psihologica.
Sustine-o emotional
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poti face pentru partenera ta in timpul tratamentului FIV este sa-i arati o empatie nesfarsita. Incurajeaz-o sa-si impartaseasca sentimentele si fii alaturi de ea daca are nevoie sa se descarce. Aminteste-ti ca sotia ta nu se asteapta sa repari lucrurile sau sa-i oferi solutii. Are nevoie doar sa fii alaturi de ea si sa-i arati intelegere.
Din cauza infertilitatii, s-ar putea ca partenera ta sa aiba o stima de sine scazuta, asa incat evita sa fii critic. Exprima-ti admiratia pentru puterea ei de a trece prin tot acest proces greu si incurajeaz-o sa vada cat de extraordinar este tot ceea ce face pentru a obtine copilul pe care amandoi il doriti. Intreab-o cum o poti sprijini. Intreab-o cum se simte dupa tratament si daca este ingrijorata.
Ascult-o
Cand situatia devine cu adevarat grea - si este foarte posibil sa se intample asa - partenera ta va avea nevoie sa stie ca esti acolo pentru a o asculta si a-i arata intelegere, fie cand se plange de crampele la stomac, de starile de greata sau durere la nivelul sanilor din cauza injectiilor cu hormoni, fie atunci cand este trista. Tot ce vrea este sa stie ca o auzi. Doar ascult-o cu empatie cand simte nevoia sa impartaseasca prin ceea ce trece. De cele mai multe ori nu are nevoie de vreo solutie si nu se astepata ca tu sa rezolvi problema. Uneori, o simpla imbratisare inseamna ca i-ai auzit ingrijorarea si ca esti acolo pentru ea. Tine-o de mana, las-o sa planga in bratele tale si doar fii prezent (inchide telefonul sau televizorul) - uneori, asta este tot ceea ce are nevoie.
Comunicati
Discutati unul cu celalalt despre ceea ce ganditi, despre cum va simtiti si despre ce aveti nevoie unul de la celalalt. Fiti cat mai clari in legatura cu nevoile voastre si nu presupuneti ca partenerul stie ceea ce aveti nevoie. Daca stilurile voastre de a face fata unei probleme dificile sunt foarte diferite, incercati sa discutati despre nevoile fiecaruia de sustinere si vedeti daca puteti gasi un echilibru. A fi dispus sa vorbesti mai mult sau a fi dispus sa vorbesti mai putin, chiar daca nu acesta este stilul tau natural, te poate ajuta sa iti arati grija fata de celalalt.
Recunoasteti ca unele decizii semnificative sunt complexe si dificil de luat. Multe dintre deciziile procesului de FIV implica subiecte care nu va sunt familiare sau care sunt profund personale si adesea provocatoare pentru majoritatea oamenilor. Poate dura o perioada de timp pentru a intelege si procesa informatiile, pentru a explora optiunile, pentru a te simti confortabil cu alegerea dificila de a renunta la ceea ce credeai ca ar fi putut fi. De aceea, este important sa-ti oferi atat tie, cat si partenerei tale timpul si spatiul necesar pentru a ajunge la o decizie, fiecare in ritmul sau, adesea diferit de al celuilalt.
Impartaseste ceea ce si tu simti
Tratamentul de fertilizare in vitro poate fi stresant pentru ambii parteneri. Poti sa fii coplesit in timp ce incerci sa fii puternic pentru partenera ta. Nu-ti suprima ingrijorarea si tristetea. Daca iti ascunzi emotiile, poti parea indiferent sau lipsit de intelegere, ceea ce ii poate rani sentimentele partenerei tale si poate destabiliza relatia, adaugand si mai multe obstacole in calea catre obtinerea sarcinii. A-ti impartasi sentimentele o poate ajuta sa inteleaga ca nu este singura.
Atunci cand vorbesti despre ceea ce si tu simti, asta te poate ajuta sa fii un sprijin si mai bun pentru partenera ta.
Ajut-o cu treburile casnice
Stresul si efectele medicamentelor de stimulare ovariana pot face ca partenera ta sa se simta obosita sau mult mai obosita decat de obicei. Se poate simti deprimata si lipsita de energie pentru a face lucrurile pe care le facea de obicei prin casa. Arata-ti sprijinul usurandu-i responsabilitatile caznice. De exemplu, poti avea grija de animalul de companie, ii poti da o mana de ajutor la curatenie si spalatul rufelor, poti face cumparaturile si o poti ajuta la bucatarie.
Partenera ta iti va aprecia ajutorul si va fi recunoscatoare ca are un sot care isi asuma responsabilitatea pentru ca viata de zi cu zi in timpul procesului FIV sa se desfasoare cat mai bine.
Fii prezent si impartaseste impreuna cu ea aceasta calatorie
Actiunile vorbesc mult mai mult decat cuvintele. Nu este suficient s-o sustii doar verbal. Este important sa fii prezent fizic si sa-ti sustii partenera pe tot parcursul procesului tratamentului FIV. Insoteste-o in cea mai mare parte la programarile la medic si fii alaturi de ea atunci cand isi face acasa injectiile cu hormoni.
Gaseste modalitati sa va conectati in afara FIV
FIV poate ajunge sa va consume si sa va solicite tot timpul si toata energia, asa incat este esential sa gasesti strategii simple si activitati practice care te pot ajuta atat pe tine, cat si pe partenera ta sa va relaxati si sa reduceti stresul. Creeaza un timp si oportunitati pentru a face impreuna acele activitati sau hobby-uri pe care le impartaseati. Aminteste-ti ce obisnuiati sa faceti impreuna inainte de a incepe toata aceasta perioada dificila si dedica un timp „fara FIV” - o seara sau o zi in care discutiile despre FIV sa fie interzise. Facand asta, nu numai ca va va ajuta pe amandoi sa va relaxati, insa va mentine si relatia vie.
Rasfat-o
Sotia ta s-ar putea sa-si faca griji in mod constant cu privire la rezultatele tratamentului de fertilitate, ceea ce o poate afecta negativ si chiar poate ingreuna conceptia. Ajuta-ti partenera sa se distanteze mental de la tratament, propunandu-i activitati care o pot face sa se simta mai relaxata. Programeaz-o la o sedinta de masaj sau pedicura sau invit-o la cina la un restaurant.
Exercitiile fizice reprezinta o modalitate excelenta de a ameliora stresul. Incurajeaz-o sa incerce yoga, tai chi sau meditatia, astfel incat sa invete cum sa-si controleze grijile mai eficient.
Informeaza-te
Fa un efort sa te informezi si sa citesti despre tratamentele de fertilitate. Discuta despre ce ai aflat cu partenera ta si luati impreuna decizia depre optiunile viitoare daca prima incercare a esuat. Citeste despre riscuri, posibile efecte secundare ale medicamentelor si sansele de succes ale ciclului de FIV. Mergeti impreuna la consulturile programate si participa activ la conversatie alaturi de partenera ta pentru a pune intrebari medicului despre orice nelamuriri specifice aveti.
Astfel, ii arati ca nu este singura in aceasta calatorie. De asemenea, cauta modalitati de a plati serviciile medicale si medicamentele pentru infertilitate, daca asigurarea de sanatate nu acopera tratamentul.
Respecta-i deciziile
In timpul procedurii FIV, partenera ta va trebui sa treaca printr-o serie de provocari fizice. Este important sa-i accepti deciziile cu privire la corpul ei. Daca doreste sa schimbe tratamentul sau sa ia o pauza, sustine-i decizia. La urma urmei, ea este cea care stie cel mai bine ce se intampla cu corpul ei.
Considera suportul unui psiholog
Uneori, cuplurile au nevoie de suport specializat suplimentar pentru a trece prin stresul procedurilor de FIV. Psihoterapia relationala ii poate ajuta pe parteneri sa invete sa comunice mai eficient intre ei, sa inteleaga punctele de vedere ale celuilalt si sa exploreze deciziile pe care trebuie sa le ia. In plus, poate fi o oportunitate binevenita de a vorbi despre aceasta problema cu altcineva, care nu este din familie sau din grupul lor de prieteni.
Ce sa nu faci
- Nu folosi clisee, chiar daca asta este cu adevarat ceea ce crezi sau simti. Cliseele nu suna sincer. Uneori este mai bine sa nu spui nimic, astfel incat sa pastrezi deschisa comunicarea. De exemplu, „Ar fi putut fi mai rau!” nu este ceva care s-o linisteasca. Doar minimizeaza sentimentele pe care partenera ta le simte.
- Nu da prea multe sfaturi. Intentia ta poate cea mai buna, insa studiile spun ca acele cupluri in care unul din parteneri primeste in perioadele stresante prea multe sfaturi nedorite de la celalalt, au avut cea mai mare rata de declin conjugal.
- Nu spune „Stiu cum te simti!”. Tacerea partenerei tale inseamna de fapt „Nu, nu stii cum ma simt”. Poti „intelege” cu adevarat doar daca ai trecut prin acelasi lucru.
- Nu o impiedica sa planga sau sa verbalizeze ceea ce simte. Ai putea crede ca si-a pierdut controlul, insa mai degraba este reactia ei la o situatie care pare scapata de sub control – infertilitatea. Asigur-o ca sentimentele ei au un sens pentru tine si, frecvent, vei constata ca asta o ajuta sa-si revina. Daca anxietatea sau tristetea persista, sugereaza-i sa consultati amandoi un specialist psiholog si sa discutati cu medicul ginecolog despre efectele secundare emotionale ale FIV.
Surse de informatie:
www.cope.org.au
www.phoenixmenscounseling.com
www.psychologytoday.com
www.all-about-fertility.com
www.sincerehealthcaregroup.com
www.fertilitypreservation.org
www.winfertility.com/blog
www.health.clevelandclinic.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor