Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficienta forma de tehnologie de reproducere asistata. Inglobeaza o serie complexa de proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile sa obtina o sarcina sau in anumite situatii pentru a preveni transmiterea unor boli genetice.
Spre deosebire de inseminarea artificiala, o alta procedura de reproducere asistata mai simpla, dar si mai riscanta, in care sperma este plasata in uter, iar conceptia se intampla altfel in mod normal, FIV presupune combinarea ovocitelor si a spermei in afara corpului, intr-un laborator. Odata ce se formeaza unul sau mai multi embrioni, acestia sunt apoi plasati in uter. FIV este o procedura mult mai complexa si mai costisitoare decat inseminarea artificiala.
Cum se efectueaza FIV
Fertilizarea in vitro este o procedura conceputa pentru a trata infertilitatea si a evita transmiterea anumitor afectiuni genetice grave, cu scopul de a produce o sarcina sanatoasa. Procedura se poate efectua folosind propriile ovocite si sperma partenerului sau in cazuri particulare poate implica atat ovocite, cat si spermatozoizi de la donatori. Practic, consta in fertilizarea atificiala, in conditii de laborator, a ovocitelor. Acestea sunt prelevate in anestezie prin aspiratie din ovare si apoi fertilizate cu spermatozoizii recoltati de la partener sau donati de un donator anonim intr-un laborator. Odata produs procesul de fertilizare, in curs de cateva zile se va obtine un numar de embrioni. Dintre acestia se va alege unul sau mai multi, care sunt transferati in uter, cu scopul de a obtine sarcina. Restul embrionilor se pot crioconserva pentru o utilizare ulterioara. Actualmente din mai multe considerente se prefera transferal unui singur embrion.
Un ciclu complet de FIV dureaza aproximativ trei saptamani. Uneori, acesti pasi sunt impartiti in diferite etape, iar procesul poate dura mai mult.
Fertilizarea in vitro se recomanda cuplurilor
- in care partenera are trompele uterine (tuburi falopiene) absente sau blocate, deseori medicul poate recomanda scoaterea trompelor blocate, acestea avand un efect nefast asupra implantarii embrionilor
- infertilitatea severa masculina - numarul de spermatozoizi sau motilitatea spermatozoizilor este scazuta sau sperma trebuie extrasa chirurgical din testicule
- in care partenera are o varsta reproductiva avansata, deoarece timpul de conceptie este esential, iar ratele de sarcina cu alte terapii sunt mici
- In care unul dintre parteneri sufera de diferite cauze ale infertilitatii (de exemplu, endometrioza, tulburari de ovulatie, infertilitate inexplicabila), si alte metode de tratament nu au dat rezultate
- in care unul dintre parteneri are o boala genetica mostenita, iar partenerii doresc sa evite transmiterea afectiunii copilului lor - in acest caz, FIV este combinat cu un diagnostic genetic preimplantational. Acest lucru inseamna ca embrionii sunt testati si sunt transferati in uter numai embrionii sanatosi.
- in care partenera sufera de insuficienta ovariana prematura - in acest caz se recomanda folosirea de ovocite provenite de la o donatoare.
Factori care influenteaza succesul unei proceduri FIV
Sansele de a avea un copil sanatos folosind FIV depind de multi factori, cum ar fi varsta mamei si cauza infertilitatii. In unele cazuri FIV poate presupune o asteptare indelungata pana la obtinerea rezultatului dorit si poate fi o solutie costisitoare si invaziva. Atunci cand se alege transferul de mai multi embrioni, in cele mai multe cazuri, FIV poate duce la o sarcina multipla.
Sansele de a da nastere unui copil sanatos dupa utilizarea FIV depind de diversi factori, printre care:
- Varsta materna. Cu catviitoarea mama este mai tanara, cu atat este mai probabil sa ramana insarcinata si sa nasca un copil sanatos folosind propriile oua in timpul FIV. Femeile peste 41 de ani sunt adesea sfatuite sa ia in considerare utilizarea unor oua donate in timpul FIV pentru a creste sansele de succes.
- Starea embrionului. Transferul embrionilor mai dezvoltati este asociat cu rate de sarcina mai mari in comparatie cu embrioni mai putin dezvoltati (a doua sau a treia zi).
- Istoricul reproductiv. Femeile care au nascut anterior au mai multe sanse sa ramana insarcinate folosind FIV decat femeile care nu au nascut niciodata. Ratele de succes sunt mai mici pentru femeile care au folosit anterior FIV de mai multe ori si nu au ramas insarcinate.
- Cauza infertilitatii. Femeile cu un aport normal de oua au sanse mai mari de a ramane insarcinate folosind FIV. De exemplu, femeile care au endometrioza severa sunt mai putin susceptibile sa ramana insarcinate folosind FIV decat femeile care au infertilitate inexplicabila.
- Stilul de viata. De obicei, femeile care fumeaza au mai putine oua recuperate in timpul FIV, fapt care creste riscul de esec al procedurii. Fumatul poate scadea cu 50% sansele de succes ale unei proceduri FIV. Obezitatea, de asemenea, poate reduce sansele de a ramane insarcinata si de a avea un copil. La fel, pot fi daunatoare consumul de alcoolul, de droguri, cofeina in exces si anumite medicamente.
Pregatirea pentru FIV
Fertilizarea in vitro poate fi un proces foarte solicitant atat fizic, cat si emotional, dar exista o serie de metode care pot ajuta la pregatirea organismului si la maximizarea sanselor de a avea o sarcina sanatoasa.
Inainte de a incepe un ciclu FIV, se recomanda realizarea catorva schimbari in stilul de viata:
- Adoptarea unei diete sanatoase, bine echilibrate in vitamine si minerale
- Consumul de vitamine prenatale, pentru completarea aportului necesar de vitamine
- Mentinerea unei greutati sanatoase
- Renuntarea la fumat, alcool sau droguri
- Reducerea sau eliminarea aportului de cofeina
- Managementul corect al stresului
- Evitarea calatoriilor in orice tari sau regiuni care pot creste expunerea la diferite virusuri, precum Zika sau alte boli infectioase care ar putea intarzia tratamentul de fertilizare
Proceduri de fertilizare in vitro
1. Ciclul natural FIV
Ciclul natural FIV implica aspirarea si fertilizarea unui singur ovocit care in mod normal este eliminat la ovulatie in cursul ciclului menstrual lunar. Nu sunt folosite medicamente pentru stimularea ovarelor. Sansele de a obtine o sarcina sunt reduse.
2. Cicluri de stimulare FIV
Exista doua tipuri majore de protocoale de stimulare in terapia FIV. Un ciclu mai scurt, cunoscut sub numele de ciclu antagonist, care dureaza aproximativ doua saptamani, in care tratamentul incepe in prima zi a menstruatiei; celalalt tip, mai frecvent utilizat este ciclul agonist, care dureaza aproximativ trei-patru saptamani, in care etapa de inhibare hormonala incepe in ziua a 21-a a ciclului menstrual anterior.
3. Transferul de embrioni (embriotransferul)
Ovocitele fertilizate (zigotii) sunt selectate si mentinute in continuare in cultura pana in ziua transferului de embrioni, fie in a 3-a zi (stadiul de 6-8 celule), fie in zilele 5/6 (stadiul de blastocist).
Transferul de embrioni este o procedura nedureroasa, care nu necesita de obicei anestezie, dureaza aproximativ 5-10 minute si este asemanatoare cu un simplu test PAP. Embrionii sunt aspirati intr-un cateter si introdusi in uter, ghidat ecografic, pe cale vaginala. Numarul de embrioni transferati depinde de "calitatea" lor, varsta pacientei si de rezultatul incercarilor anterioare de FIV.
Pacientele trebuie sa astepte inca doua saptamani dupa embriotransfer pana la testul de sarcina din sange (beta-hCG).
4. Transferul de blastocisti
Stadiul de blastocist este o etapa in dezvoltarea embrionului, la 5 sau 6 zile de la initierea culturii. Cu putin timp inainte de implantare, preembrionul este format dintr-un strat exterior de celule (care va deveni placenta) si o "masa celulara interna ", care va deveni embrionul in sine. Blastocistul creste in dimensiuni si iese din invelisul proteic (ecloziune). Pana de curand nu a fost posibila cultivarea cu succes a embrionilor pana la acest stadiu, dar printr-o mai buna intelegere a nevoilor nutritionale ale embrionului, au fost descoperite noi tipuri de medii de cultura, care au ajutat acest proces. In masura in care aceasta este posibil, se prefera intotdeauna transferal de blastocisti.
Blastocistii au un potential crescut de implantare. Pacientele care aleg transferul de blastocisti au sanse mai mari de a obtine o sarcina. Exista, insa, si anumite dezavantaje ale acestei metode, cum ar fi faptul ca nu toti embrionii ajung la stadiul de blastocist si nu toate pacientele ajung la embriotransfer, deoarece este posibil ca embrionii sa nu evolueze pana la acest stadiu. Inainte de opta pentru transferul de blastocisti, trebuie avute in vedere numarul de embrioni disponibili si eventualitatea ca ciclul de FIV sa ramana fara transfer de embrioni.
5. Ecloziunea asistata (assisted hatching)
Embrionul este protejat de un invelis proteic numit zona pellucida. Pentru a se putea implanta in uter, embrionul in dezvoltare trebuie sa iasa din acest invelis. Se presupune ca in unele cazuri, subtierea sau perforarea zonei pellucida poate facilita implantarea embrionilor (assisted hatching). Este cunoscut faptul ca embrionii cultivati in vitro pot avea o zona pellucida mai dura si exista studii care au demonstrat efectul benefic al assisted hatching-ului asupra rezultatelor FIV.
Unii recomanda assisted hatching pacientelor cu varte peste 38 ani sau celor cu zona pellucida vizibil mai groasa decat in mod normal. Perforarea zonei pellucida se face printr-o procedura de micromanipulare, fie prin metode mecanice, cu ajutorul unui ac, fie prin mijloace chimice sau cu laser. Procedura are loc de obicei chiar inainte de transferul de embrioni. Exista un mic risc de deteriorare a embrionului.
Temeri si riscuri asociate procedurilor FIV
Pentru a te ajuta sa intelegi la ce te poti astepta in timpul tratamentului, trebuie sa stii ca lucrurile nu ies intotdeauna cum ne dorim sau cum am planificat. Unele probleme sunt temporare, dar pot afecta starea psihologica sau fizica. Medicul va discuta cu tine despre aceste riscuri iniante de a incepe tratamentul.
1. Efecte secundare ale medicamentelor
Unele femei care urmeaza un ciclu de fertilizare in vitro pot dezvolta unele simptome neplacute, care reprezinta efecte secundare ale tratamentului de stimulare ovariana. Aceste simptome sunt destul de frecvente, dar nu dureaza mult si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Poti avea bufeuri, depresie, dureri de cap si insomnie.
2. Sindromul de hiperstimulare ovariana
Este o situatie care necesita supraveghere medicala si care apare atunci cand ovarele reactioneaza exagerat la tratamentul de stimulare. Gravitatea starii va fi evaluata de catre medicul ginecolog, iar ciclul de tratament poate fi anulat. Aproximativ 1% -2% din toate cazurile de hiperstimulare sunt suficient de grave pentru a justifica spitalizarea imediata. Ovarele sunt marite ca dimensiuni si apar o serie de simptome: dureri abdominale, balonare, greata, indigestie, slabiciune, lesin, retinerea apei. Alte semne pot fi: dificultati de respiratie si oboseala.
Intr-un ciclu natural, ovarul produce lichid in abdomen in timpul cresterii foliculare si apoi sangereaza usor in timpul ovulatiei. Dupa ovulatie, in a doua jumatate a ciclului, se formeaza corpul galben (corpus luteum). Durerea poate insoti ovulatia si formarea corpului galben, iar premenstrual pot aparea balonare, iritabilitate, depresie si dureri toracice.
Intr-un ciclu FIV, in timpul tratamentului de stimulare ovariana, cand ovarele produc un numar mai mare de foliculi, aceste simptome pot fi mai pronuntate in comparatie cu un ciclu normal. Hiperstimularea este de regula autolimitata si aproape intotdeauna ovarele revin complet la forma si dimensiunea lor initiala. Exista trei grade de severitate a sindromului de hiperstimulare ovariana:
- Hiperstimularea usoara - este insotita de durere pelvina care necesita 1-2 zile de repaus la pat. Ca frecventa, apare la unul din 30 de cazuri de stimulare controlata.
- Hiperstimularea moderata - necesita spitalizare, in special pentru observatie si pentru administrarea de analgezice. Aceasta forma se intalneste la unul din 250 de cazuri de stimulare controlata
- Hiperstimulare severa - apare la unul din 1000 de cazuri de stimulare controlata si se manifesta prin acumularea importanta de lichid in abdomen sau in torace, necesitand spitalizare, supraveghere medicala continua si tratament specific.
3. Hemoragiile vaginale
In timpul recoltarii de ovocite, punctionarea fiecarui folicul ovarian in vederea aspirarii ovocitelor se face cu ajutorul unui ac introdus pe cale transvaginala. Ca urmare a acestei proceduri, poate sa apara o sangerare vaginala temporara.
4. Riscul de sarcina multipla
Fiecare ciclu de fertilizare in vitro are ca scop obtinerea unei sarcini unice. Cuplurile cu probleme de fertilitate isi doresc insa de multe ori o sarcina gemelara. Cu toate acestea, rata de avort in lunile 5-9 de sarcina este de 6 ori mai mare decat in cazul sarcinii unice, iar rata mortalitatii la gemenii postpartum este 4,5% sau aproape 1 din 20.
Se poate decide pe anumite considerente transferul a mai mult de un embrion si este posibil sa se implanteze toti, astfel sa se obtina o sarcina cu gemeni, tripleti sau rareori cvadrupleti. In aceste cazuri, sarcina este monitorizata indeaproape din cauza riscului de avort spontan sau de nastere prematura.
5. Anularea ciclurilor
Ocazional se constata lipsa de raspuns a ovarelor la tratamentul de stimulare, situatie in care se poate recomanda anularea ciclului respectiv. Totusi, mai putin de 5% din cicluri sunt anulate. Un ciclu se poate anula cand:
- Ovarul nu raspunde la tratamentul de stimulare
- Ovarul reactioneaza excesiv la tratament, existand riscul instalarii sindromului de hiperstimulare ovariana
- Se descopera ecografic polipi aparuti in timpul tratamentului de stimulare
- Motive personale
Daca exista riscul hiperstimularii sau un alt motiv, medicul poate recomanda ”inghetarea” ciclului, mai degraba decat anularea lui. Prin „inghetarea ciclului” se intelege recoltarea si fertilizarea ovocitelor si crioprezervarea embrionilor obtinuti, care pot fi transferati in uter dupa decongelare, intr-un ciclu ulterior. Deoarece sarcina sau dozele hormonale suplimentare ar exacerba riscul sindromului de hiperstimulare ovariana (SHSO), un ciclu inghetat este o optiune mai sigura. Acest lucru permite ovarelor sa revina la starea lor initiala, inainte de efectua embriotransferul. La momentul transferului de embrioni crioprezervati, nu e nevoie de un nou tratament de stimulare ovariana.
6. Embrionii nu sunt obtinuti, nu se dezvolta sau nu se implanteaza
Sunt situatii in care fertilizarea ovocitelor de catre spermatozoizi nu se produce (esec de fertilizare) sau cand ovocitele fertilizate (embrionii) nu se divid si nu parcurg etapa de clivare cum ar trebui. Motivul este calitatea redusa a spermatozoizilor (de obicei in esecul de fertilizare, nu in cel de clivare), a ovocitului sau a ambelor celule. Rareori poate fi vina prelucrarii in laborator.
- Fertilizarea poate esua in cazul unui numar prea mic de spermatozoizi atasati la invelisul proteic al ovocitului. Acest lucru se poate intampla cand numarul spermatozoizilor normali este prea scazut sau pentru ca exista anticorpi care impiedica atasarea spermatozoizilor. Ambele situatii pot fi depasite la un ciclu ulterior de FIV, cu ajutorul injectarii intracitoplasmatice a spermatozoizilor (ICSI).
- Fertilizarea si diviziunea pot esua daca foliculii ovarieni nu au capacitatea sa sustina dezvoltarea si maturarea unui ovocit inainte de recoltarea de ovocite . Acest lucru poate fi o afectiune intrinseca ovariana sau poate fi rezultatul unei stimulari ovariene suboptimale
- Cei mai multi embrioni care nu se implanteaza sau care sunt avortati (chiar daca arata normal in laborator) esueaza din cauza unei combinatii de factori intrinseci si extrinseci. Factorii intrinseci pot fi o activitate metabolica insuficienta sau un numar anormal de cromozomi. Factorii extrinseci pot avea legatura cu stimularea ovariana, receptivitatea scazuta a endometrului sau cu prelucrarea deficitara in laborator
7. Riscul de cancer
S-a sugerat ca tratamentele de stimulare ovariana pot creste riscul aparitiei cancerului. Numeroase studii au aratat ca riscul de aparitie a cancerului in randul femeilor care au folosit tratamente pentru fertilitate nu e diferit fata de restul populatiei. Nu exista nicio dovada pana in prezent care sa arate ca medicamentele utilizate produc cancer mamar sau ovarian.
8. Stresul si infertilitatea
Fertilizarea in vitro poate fi stresanta si dificila din mai multe motive:
- Cerintele tratamentului de stimulare ovariana. Acest lucru implica injectii zilnice, necesitatea efectuarii de analize de sange dimineata, ecografii, etc.
- Stresul legat de procedura de FIV in sine - faptul ca recoltarea de ovocite este o metoda invaziva, disconfortul fizic asociat cu aceasta, necesitatea obtinerii unei probe de sperma la momentul recoltarii de ovocite
- Stresul asociat cu perioadele de asteptare. Stresul poate fi cauzat de asteptarea rezultatului fertilizarii ovocitelor, a verificarii embrionilor inainte de embriotransfer, timpul indelungat de asteptare intre embriotransfer si testul de sarcina si, la final, asteptarea rezultatului testului de sarcina
- Probabilitatea de esec a ciclului de FIV. Din fericire, stresul nu afecteaza procedura de FIV. Insa multi pacienti se simt epuizati din cauza stresului si a esecurilor asociate cu infertilitatea. Cuplurile se confrunta cu durere emotionala dupa incercarile de fertilizare esuate, care poate ajunge la anxietate sau depresie. Din acest motiv centrele de fertilizare in vitro ofera de obicei servicii de consiliere pentru gestionarea acestui impact emotional.
Sfaturi pentru a "supravietui" etapelor FIV
Un ciclu FIV poate fi foarte stresant. Iti recomandam sa incerci sa vezi experienta ca fiind o oportunitate de a te concentra asupra propriei persoane si asupra partenerului. Incearca sa afli cat mai multe informatii despre procesul de FIV in prealabil. Exista intotdeauna progrese si este bine sa tii pasul cu schimbarile tehnicilor.
Poate fi foarte reconfortant sa gasesti pe cineva, fie pe internet, fie in persoana, care sa fie in aceeasi situatie cu voi. Psihologul nostru iti sta la dispozitie pentru a-ti oferi consilere pentru a face fata cat mai usor la acest proces.
Recoltarea probei de sperma la domiciliu
Daca anticipati o problema in ziua recoltarii de ovocite, trebuie sa stiii ca probele de sperma pot fi crioprezervate si stocate in prealabil. Incercati si sa va pastrati simtul umorului si sa faceti lucrurile mai putin “medicale”.
Sfaturi privind analizele, ecografiile si perioada de asteptare
- Incearca sa cunosti medicii si celelalte cadre medicale care te trateaza
- Incearca sa stabilesti o legatura cu alte persoane care urmeaza un ciclu de FIV la clinica respectiva
- Daca ceva pare neclar, cere clarificari. Noteaza-ti intrebarile inainte de fiecare consult
- Cand mergi la ecografii, imbraca-te cu haine potrivite sa fie cat mai comod
- Ia cu tine o carte sau o revista. Consultatiile se pot prelungi, unele paciente avand nevoie de e examinare mai indelungata sau au mai multe intrebari. S-ar putea sa dureze un timp pana vei intra la consultatii sau investigatii dart e asiguram ca vei avea parte de toata atentia noastra
- Trebuie sa stii ca se face o incercare de transfer inainte de embriotransferul propriu-zis (este necesar sa fie cunoscute dimensiunile uterului pentru a se putea pune embrionii „la locul potrivit”)
- Decide din timp cum doresti sa ti se comunice informatiile. Acest lucru este important mai ales in zilele cand ti se dau informatii despre cum a decurs fertilizarea, numarul de embrioni obtinuti sau rezultatul testului de sarcina. Aceste zile pot fi dificile, in special daca lucrurile nu merg bine! Este posibil sa-ti doresti ca partenerul sau un bun prieten sa fie langa tine!
- Nu-ti fa griji cu privire la greutate; uneori medicul iti va recomanda sa o urmaresti, cu scopul de a depista sindromul de hiperstimulare ovariana. Cea mai mare parte din greutatea acumulata in timpul unui ciclu FIV dispare, de obicei, dupa urmatoarea menstruatie, iar daca vei ramane gravida, greutatea nu va mai conta oricum!
- Nu discuta prea mult cu partenerul despre rolul sau. Acest lucru poate produce un stres suplimentar si poate agrava anxietatea pe care barbatii o au in ziua recoltarii de ovocite
- Trebuie sa stii ca ciclurile menstruale ale unei femei difera. Folosind exact acelasi protocol de tratament, un nou ciclu de FIV, efectuat la aceeasi clinica, poate duce la rezultate diferite. Unele clinici pot folosi medicamente pentru a ajuta implantarea, lucru care poate creste sansele de succes. Intreaba daca acest lucru este util si si in cazul tau
- In situatia in care se obtin embrioni in plus fata de cei pe care doresti sa-i transferi, pentru a evita riscul de sarcina multipla, decide din timp daca doresti sa-i pastrezi prin crioprezervare sau vei renunta la ei. Gandeste-te daca ai lua in calcul embrioreductia, in cazul unei sarcini multiple. Acestea sunt lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de embriotransfer
- Odihna este foarte importanta, mai ales inainte de embriotransfer. Intregul proces este consumator de energie
- Rasfata-te in aceasta perioada, fa tot ce trebuie pentru ca acest proces sa ti se para cat mai usor de parcurs (somn de dupa-amiaza, masaje, mancarea preferata, etc.)
- Aminteste-ti doar uneori de sansele de succes ale acestei proceduri. Unii oameni incearca sa ramana cat mai neutri posibil, pentru a evita urcusurile sau coborasurile psihice majore, altii incearca sa ramana optimisti pentru a trece mai usor peste procedura
- Incerca sa iti distragi atentia de la acest proces. Incerca sa gestionezi stresul cum poti mai bine, prin metode de relaxare sau exercitii de respiratie profunda, yoga, meditatie sau cinema, etc.
- Incerca sa te relaxazi si gandeste pozitiv
- Pastreaza contactele sociale la un nivel minim
Sfaturi pentru situatiile in care calatoresti pentru FIV?
- Alege un hotel care sa aiba frigider in camera, necesar pentru pastrarea medicamentelor la temperatura potrivita
- Nu uita sa lasi clinicii si numarul de telefon de la hotel, la care puteti fi contactata
- Pregateste-ti calatoria din timp. Poti vizita obiectivele turistice din orasul respectiv si este posibil sa fii mai putin preocupata despre ciclul de FIV, decat daca ai fi fost acasa si ai fi lucrat
- Cateva zile libere inseamna mai putine responsabilitati si mai putine griji si astfel te vei putea concentra mai bine asupra tratamentului
- Ia haine lejere. Te poti balona in urma tratamentului de stimulare ovariana si va fi nevoie sa ai haine confortabile
Sfaturi pentru recoltarea de ovocite si dupa...
- Vei avea nevoie, probabil, de cel putin o zi de concediu dupa recoltare. Poti avea un disconfort abdominal sau chiar dureri sau poti fi doar obosita si sa ai nevoie de odihna. Nivelul durerii dupa recoltarea de ovocite variaza de la persoana la alta
- Asigura-te ca are cine sa te duca acasa dupa recoltarea de ovocite si dupa embriotransfer
- Anunta clinica despre orice alergie pe care o ai
- Unele clinici sugereaza sa eviti folosirea de sapunuri, sampoane, parfumuri in ziua recoltarii de ovocite si in cea a transferului de embrioni, pentru ca embrionii pot reactiona prost la mirosuri
- Nu manca si nu bea nimic, nici macar cafea, in ziua recoltarii de ovocite
- Nu folosi lacul de unghii in ziua recoltarii de ovocite. Utilizam un dispozitiv care se pune pe deget pentru a citi nivelul saturatiei in oxigen in timpul recoltarii, iar lacul de unghii impiedica citirea corecta
- Scoateti lentilele de contact
- Aminteste-ti ca nu fiecare folicul contine un ovocit, si nu fii surprinsa daca numarul de ovocite recoltate este mai mic decat numarul de foliculi vizibili ecografic
- Orice durere intensa in primele zile dupa recoltare, poate fi importanta. Anunta imediat clinica!
- Majoritatea clinicilor recomanda sa eviti inotul, efortul fizic intens, sauna, contactul sexual pana inainte de testul de sarcina
Incearca sa pastrezi un program flexibil in saptamana de dinaintea testului de sarcina. Uneori menstruatia va apare mai repede si vei avea nevoie de o perioada de liniste pentru a trece peste dezamagirea unui ciclu de FIV esuat! Rasfata-te, alege alimentele preferate sau fa terapie prin cumparaturi!
Surse:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716
https://www.uptodate.com/contents/in-vitro-fertilization-ivf-beyond-the-basics#H1
https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/in-vitro-fertilization#1
Discuta despre infertilitate cu un expert. Programeaza-te aici!
Discută deschis despre fertilitate!
Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA CLUJ coordonat de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu în calitate de expert în fertilitate oferă pacienților consiliere și tratament pe tot parcursul demersului lor de a-și întemeia o familie.
Protocoalele medicale și standardul de îngrijire țin cont de nevoia cuplurilor care se luptă cu probleme ale infertilității.