Discută deschis despre fertilitate!
Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA CLUJ coordonat de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu în calitate de expert în fertilitate oferă pacienților consiliere și tratament pe tot parcursul demersului lor de a-și întemeia o familie.
Protocoalele medicale și standardul de îngrijire țin cont de nevoia cuplurilor care se luptă cu probleme ale infertilității.
Fă o programare la Conf. Univ. Dr. Romeo Micu la Spitalul REGINA MARIA Cluj
Un reprezentant din partea REGINA MARIA - Rețeaua de Sănătate te va contacta în cel mai scurt timp.
Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, expert în fertilitate
Având o experiență vastă în tratamentul afecțiunilor ginecologice și în special în tratementul infertilității, Conf. Univ. Dr. Romeo Micu este acum accesibil pacientelor și cuplurilor care se adresează pentru consult și tratament în vederea întemeierii unei familii. Conf. Univ. Dr. Romeo Micu coordonează Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj și face parte dintr-o echipă multidisciplinară de medici specialiști (endocrinologie, urologie, genetică, inclusiv pshiholog) alături de care decide cea mai bună conduită de tratament pentru obținerea unei sarcini.
”Uneori cuplurile străbat un drum lung și anevoios ca să ajungă să iși țină în brațe copilul mult dorit. Suntem alături de ei pas cu pas, oferindu-le soluții medicale și sprijin emoțional.”
Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, expert în fertilitate
Suntem alături de tine când:
Intenționezi să îți întemeiezi o familie
Dorești să faci un screening al fertilității
Nu reușești să rămâi însărcinată
Ai un istoric de sarcini pierdute
Ai descoperit o problemă de fertilitate
Ai un diagnosticat de infertilitate
Dorești o opinie secundară
Ai nevoie de tratament sau intervenție chirurgicală ginecologică
Ai nevoie de proceduri de reproducere uman asistată
Ai nevoie să faci FIV pentru a obține o sarcină
Urmează să faci tratement oncologic și dorești prezervarea ovocitelor
Ești preocupată de riscul de a pierde o sarcină din motive medicale
Ai nevoie de ajutor și informatii pentru probleme de fertilitate
Dorești un examen de rutină făcut de un specialist în fertilitate
Ce te poate întreba medicul la consultație?
Ai reușit să obții anterior o sarcină?
Medicul curant te va întreba dacă ai reușit să rămâi însărcinată în trecut sau dacă ai născut deja un copil. De asemenea, te va întreba despre eventuale complicații pe care le-ai avut în sarcină sau la naștere.
De cât timp încercați să concepeți un copil?
În evaluarea fertilității feminine, este important pentru medic să știe dacă există deja un timp petrecut în conceperea unui copil.
Aproximativ 84% dintre cupluri vor concepe în termen de aproximativ 1 an, dacă au relații sexuale neprotejate, în mod regulat (la fiecare 2-3 zile). Dintre cei care nu vor concepe în primul an, aproximativ jumatate vor reuși în cel de-al doilea an. Și cealaltă jumatate va avea cel mai probabil nevoie de ajutor medical pentru obținerea unei sarcini.
Aveți probleme sexuale în cuplu?
Deși poate să fie stânjenitoare o astfel de întrebare, o discuție deschisă cu medicul ginecolog va ajuta în evaluarea situației cuplului în încercarea de a obține o sarcină. Dacă există o problema de infertilitate legată de modul de desfășurare a actului sexual, aceasta ar putea să fie rezolvată.
De cât timp ați oprit contracepția?
Dacă eventual ați folosit metode contraceptive în trecut, ar putea să dureze o vreme până când acestea nu își mai fac efectul și asta ar putea afecta fertilitatea o perioadă.
Istoric medical și simptome?
Medicul ginecolog va adresa întrebări legate de probleme medicale din trecut, inclusiv boli cu transmitere sexuală. De asemenea, medicul va întreba despre cât este de regulat ciclul menstrual, cât de mari sunt durerile menstruale și dacă au existat sângerări între 2 cicluri.
Greutatea și stilul de viață?
Indicele de masă corporală și stilul de viață sunt factori extrem de importanți în obținerea unei sarcini și o evoluție favorabilă a ei. Obezitatea, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, droguri, fumatul și inclusiv stresul contribuie la eventuale probleme de fertilitate.
Întrebări frecvente despre infertilitate si FIV
De ce este important să merg la un expert în fertilitate?
Un medic ginecolog cu experiență relevantă în probleme de fertilitate va putea să recomande pacientei sau unui cuplu investigații și eventual tratement sau intervenții atunci când apare o problemă care împiedică obținerea unei sarcini. Un medic ginecolog expert în fertilitate poate să pună un diagnostic corect și să recomande un tratament adecvat și va fi un câștig de timp și încredere pentru cuplul care își dorește un copil.
De unde să incep cu investigațiile pentru fertilitate?
Există o serie analize de bază pe care le realizăm inițial, pentru partener se face o spermogramă, iar pentru partenera se face o evaluare a cavității uterine și a trompelor si se urmareste si ovulația.
Care este vârsta optimă la care să am un copil?
Vârsta nu este singurul factor de luat în seamă. Femeile se nasc cu aportul de ovule pe viață. Rezerva ovariană scade încontinuu odată cu vârsta, traumele (ex: chirurgii ovariene sau radiații) și prin ovulația lunară.
Daca la nașterea ei, o femeie are 100% din rezerva ei ovariană, la pubertate aproximativ 23%, la 30 de ani circa 12%, la 40 de ani rezerva scade la doar 3%.
*Datele reprezintă o medie. Reserva ovariană a fiecărei femei diferă de la persoană la persoană.
Care este vârsta maximă până la care pot să am un copil?
După 35 de ani, șansele de a concepe un copil sunt diminuate în mod natural, iar după 40 de ani ele scad drastic. Chiar și în cazul femeilor de 40+ care au obținut o sarcina cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată, probleme de sănătate corelate vârstei vor face dificila ducerea cu bine până la termen a sarcinii.