Alege sectiunea

Diferența dintre operația de bypass gastric și gastric sleeve

Decizia de a opta pentru o intervenție chirurgicală bariatrică este un pas important și, adesea, copleșitor pentru mulți pacienți care se confruntă cu obezitatea. Când metodele tradiționale de pierdere în greutate, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, nu dau rezultatele dorite, chirurgia bariatrică poate fi o soluție eficientă pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții. Însă alegerea între diferitele tipuri de intervenții, cum ar fi bypass-ul gastric și gastric sleeve, poate fi dificilă, mai ales atunci când nu cunoști toate detaliile despre fiecare procedură, ce implică, care sunt avantajele, dar și dezavantajele.

Citește în continuare, deoarece în acest articol sunt explorate în profunzime fiecare dintre cele 2 opțiuni, astfel încât să ai o mai mare claritate în ceea ce privește diferențele dintre ele, pentru a face o alegere informată.
  • Ce este bypass-ul gastric?
  • Ce este gastric sleeve?
  • Diferențe între bypass-ul gastric și gastric sleeve
  • Criterii de alegere între bypass-ul gastric și gastric sleeve
  • Beneficiile și dezavantajele fiecărei proceduri din chirurgia bariatrică
  • Impactul asupra stilului de viață și dietă după chirurgie bariatrică
  • Recuperarea după intervenția bariatrică de bypass gastric și gastric sleeve
  • Costul bypass gastric și gastric sleeve
  • Rezultate pe termen lung ale bypass gastric și gastric sleeve

Ce este bypass-ul gastric?

Bypass-ul gastric, cunoscut și ca operația Roux-en-Y, este una dintre cele mai comune și bine studiate intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității severe. Această procedură implică modificarea stomacului și a intestinului subțire, pentru a reduce cantitatea de alimente pe care o persoană o poate consuma și absorbi.

Procedura de bypass gastric începe prin realizarea unei incizii circulare la nivelul stomacului, ce are rolul de a-l micșora. Astfel, porțiunea superioară a stomacului se separă de restul organului și se conectează direct cu intestinul subțire. Restul stomacului, precum și porțiunea din duoden (prima parte a intestinului subțire) care conțin enzimele gastrice, biliare și pancreatice se atașează, de asemenea, la nivelul intestinului subțire.

Ca urmare a micșorării semnificative a stomacului, volumul de alimente ce poate fi ingerat se reduce considerabil, ajungând direct în intestinul subtire, prin scurtcircuitarea stomacului și a duodenului. În plus, și capacitatea de absorbție a compușilor din alimente (inclusiv caloriile aferente) este diminuată. Așadar, se obține o scădere în greutate importantă, într-o perioadă scurtă de timp. 

Ce este gastric sleeve?

Gastric sleeve este o operație de micșorare a stomacului. Aceasta implică îndepărtarea unei porțiuni mari din stomac. Astfel, stomacul devine asemănător unui tub („sleeve”), ceea ce face să aibă o capacitate mult mai mică.

Procedura de gastric sleeve începe prin îndepărtarea chirurgicală a aproximativ 75-80% din stomac, inclusiv partea care produce hormonul foamei, grelina. Astfel, pacienții nu doar că vor consuma mai puține alimente, datorită capacității reduse a stomacului, dar vor simți și o reducere a senzației de foame. Restul stomacului are forma unui tub îngust, care limitează volumul de alimente ce poate fi consumat la o singură masă, facilitând pierderea în greutate.

👉 Dacă îți dorești să afli care este experiența pacienților după ce au urmat această intervenție, citește articolul Viata Madalinei s-a schimbat complet dupa operatia gastric sleeve.

Diferențe între bypass-ul gastric și gastric sleeve 

Cele două proceduri sunt utilizate în același scop: scăderea în greutate. Însă aceste intervenții din chirurgia obezității diferă considerabil:

  • Procedura chirurgicală - bypass-ul gastric presupune modificarea structurii anatomice a stomacului, dar și a intestinului subțire, în timp ce sleeve-ul gastric presupune doar îndepărtarea unei porțiuni a stomacului.
  • Pierderea în greutate - bypass-ul gastric se asociază cu o pierdere în greutate de aproximativ 60-80% din greutatea în exces, spre deosebire de sleeve-ul gastric, unde scăderea în greutate este în jurul intervalului 50-70% din excesul de greutate, în primii 2 ani.
  • Absorbția nutrienților - studiile au evidențiat că deficitele nutriționale sunt mai severe în cazul bypass-ului gastric. 
  • Recuperarea - perioada de recuperare este mai redusă în cazul operației de gastric sleeve. 

Criterii de alegere între bypass-ul gastric și gastric sleeve

Alegerea între bypass-ul gastric și gastric sleeve depinde de mai mulți factori, care ar trebui discutați în detaliu cu medicul chirurg. Fiecare persoană este diferită, astfel că alegerea potrivită necesită a fi aleasă luând în considerare particularitățile clinice, dar și disponibilitatea pentru monitorizare și recuperarea adecvată. 

  • Indicele de masă corporală - persoanelor cu indicele de masă corporală de peste 35 le este adesea recomandată procedura de gastric sleeve. Însă, când indicele de masă corporală este mai mare de 45 și se asociază cu probleme severe de sănătate, precum diabetul zaharat tip 2, bypass-ul gastric este mai indicat. 

👉 Indicele de masă corporală reprezintă o formulă matematică care permite clasificarea greutății corporale. Află cum se calculează și care este semnificația acestuia din articolul Indicele de masa corporala (IMC): indicatorul starii de sanatate.

  • Starea generală de sănătate - procedura de gastric sleeve este asociată cu mai puține complicații. Pentru persoanele care se confruntă cu refluxul gastroesofagian, operația de bypass gastric este mai potrivită, deoarece conduce la ameliorarea simptomelor date de reflux.
  • Pierderea în greutate - când se dorește o pierdere în greutate într-o perioadă scurtă de timp, bypass-ul gastric este mai indicat. 
  • Monitorizarea postoperatorie - ambele proceduri implică o monitorizare medicală constantă. În plus, sunt necesare suplimente alimentare întreaga viață, pentru a preveni deficitele de vitamine și minerale. 

Beneficiile și dezavantajele fiecărei proceduri din chirurgia bariatrică

Beneficiile bypass-ului gastric

Printre principalele beneficii ale acestei proceduri se află:
pierderea semnificativă în greutate;

  • ameliorarea simptomelor asociate cu hipertensiunea arterială și diabetul zaharat;
  • reducerea riscului de a dezvolta evenimente cardiace;
  • ameliorarea sau eliminarea manifestărilor refluxului gastroesofagian.
  • Dezavantajele bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric prezintă numeroase beneficii, dar se asociază și cu unele efecte nedorite, precum:
perioada mai lungă de recuperare;

  • riscul mai mare de complicații;
  • deficitele nutriționale.

Beneficiile sleeve-ului gastric

Sleeve-ul gastric este o procedură mai puțin invazivă, comparativ cu bypass-ul gastric. Prin urmare, prezintă unele avantaje, precum:
recuperarea mai rapidă;

  • riscul mai redus de a dezvolta deficite nutriționale;
  • scăderea senzației de foame.
  • Dezavantajele sleeve-ului gastric

Dezavantajele sleeve-ului gastric pot include:

  • pierderea în greutate mai lentă;
  • poate accentua simptomele refluxului gastroesofagian.

Impactul asupra stilului de viață și dietă după chirurgie bariatrică

Indiferent de tipul de intervenție bariatrică ales, schimbările în stilul de viață și dietă sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al procedurii și pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Este recomandat a comunica deschis cu medicul, pentru a cunoaște detaliat ce modificări ale stilului de viață sunt potrivite pentru tine.

👉 Intervențiile bariatrice au avantajul de a te ajuta să pierzi rapid în greutate. Cu toate acestea, nu sunt întotdeauna potrivite pentru a slăbi. Citește articolul Chirurgia bariatrica: indicatii și află când sunt utile astfel de proceduri.

Dieta

Dieta constituie unul din principalele aspecte de luat în considerare. În primele săptămâni, este indicat consumul alimentelor lichide sau pasate. Trecerea la alimente solide se face treptat. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi nu sunt indicate, deoarece pot conduce la apariția sindromului de dumping, manifestat prin:

  • crampe abdominale;
  • stare de greață;
  • vărsături;
  • diaree. 

Activitatea fizică

Exercițiile fizice regulate sunt la fel de importante precum dieta, pentru a susține pierderea în greutate și sănătatea generală. Dacă nu ești o persoană activă, poate fi util să discuți cu echipa medicală ori cu un kinetoterapeut sau antrenor de fitness, pentru a te asigura că ai o activitate fizică susținută și adaptată nevoilor tale.

Suplimentele

Suplimentele sunt recomandate în cazul ambelor proceduri. Aportul adecvat de vitamine și minerale este esențial pentru a preveni eventualele complicații. 

Recuperarea după intervenția bariatrică de bypass gastric și gastric sleeve

Bypass gastric

După bypass-ul gastric, majoritatea pacienților rămân în spital timp de 2-3 zile, pentru monitorizare. În primele 24-48 de ore, pacienții nu vor putea consuma alimente solide și li se vor administra doar lichide clare. În primele săptămâni, pacienții vor urma o dietă strict lichidă, trecând, apoi, la alimente pasate și, în final, la alimente solide în cantități mici.

Este normal să apară dureri în zona inciziilor și un anumit disconfort abdominal. Acestea sunt gestionate prin medicamente analgezice, iar intensitatea durerii ar trebui să scadă treptat, în primele zile postoperatorii.

Gastric sleeve

După gastric sleeve, spitalizarea durează, de obicei, 1-2 zile, în funcție de evoluția postoperatorie a pacientului. Ca în cazul bypass-ului gastric, pacienții vor începe cu o dietă lichidă, pentru a permite vindecarea noului stomac, trecând treptat la alimente pasate și apoi la alimente solide. Deoarece stomacul este mult mai mic, pacienții vor simți sațietatea mult mai rapid și vor trebui să se adapteze la consumul de porții foarte mici.

Costul bypass gastric și gastric sleeve

Prețul unei astfel de intervenții poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, printre care:
spitalul sau clinica;

  • expertiza medicului;
  • îngrijirea postoperatorie necesară;
  • investigațiile suplimentare.

Este important de menționat că există și unele costuri asociate acestei intervenții. Acestea fac referire la consulturile preoperatorii, utile pentru o eficiență crescută a procedurii. Astfel, la prețul intervenției propriu-zise se adaugă și costul:

  • analizelor;
  • ecografiilor;
  • sesiunilor de terapie psihologică.

👉 Analizele sunt instrumente valoroase pentru evaluarea stării de sănătate. Citește articolul Laboratoarele REGINA MARIA: Ce analize se recomanda pacientilor bariatrici și descoperă ce investigații sunt indicate dacă urmează să treci printr-o intervenție bariatrică.

Rezultate pe termen lung ale bypass gastric și gastric sleeve

Bypass-ul gastric 

Bypass-ul gastric este considerat una dintre cele mai eficiente proceduri bariatrice pentru pierderea semnificativă în greutate. Pacienții pierd, în medie, 60-80% din excesul de greutate corporală, în primii doi ani postoperatori. De asemenea, mulți pacienți reușesc să mențină această pierdere în greutate pe termen lung, cu condiția să urmeze recomandările dietetice și stilul de viață indicat.

Deși bypass-ul gastric este eficient în pierderea în greutate, unii pacienți pot experimenta recăpătarea unei părți din greutate, la câțiva ani după operație. Acest lucru este adesea legat de nerespectarea dietei și a stilului de viață sănătos, dar și de factori biologici, cum ar fi adaptarea metabolică a organismului.

Gastric sleeve 

Gastric sleeve este, de asemenea, foarte eficient în pierderea în greutate, pacienții pierzând, în medie, 50-70% din excesul de greutate corporală, în primii doi ani. Precum în cazul bypass-ului, succesul pe termen lung depinde de adoptarea unui stil de viață sănătos și de respectarea indicațiilor medicale.

Gastric sleeve oferă rezultate pozitive similare în ameliorarea condițiilor asociate obezității, deși impactul poate fi ușor mai redus, comparativ cu bypass-ul gastric. Cu toate acestea, multe studii arată o remisie semnificativă a diabetului de tip 2 și o reducere a riscului de boli cardiovasculare.

Alegerea între bypass-ul gastric și gastric sleeve este o decizie personală și importantă, care trebuie luată în colaborare cu echipa medicală, având în vedere starea de sănătate, obiectivele de pierdere în greutate și preferințele individuale. Dacă te gândești la o astfel de intervenție și ai întrebări sau nelămuriri, echipa de medici cu experiență de la Regina Maria este aici pentru a-ți oferi sprijinul de care ai nevoie. Vei fi ghidat pas cu pas prin întregul proces, asigurându-ne că primești cele mai bune soluții pentru sănătatea ta și pentru atingerea obiectivelor de pierdere în greutate. Nu ezita să ne contactezi, pentru a discuta opțiunile disponibile și pentru a face primul pas către o viață mai sănătoasă și mai împlinită.

Bibliografie: 

  • www.uclahealth.org, https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/bariatrics/obesity-treatments/gastric-bypass-surgery
  • www.uclahealth.org, https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/bariatrics/gastric-sleeve
  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22931-gastric-sleeve-surgery