Madalina a stiut dintotdeauna ca are probleme cu greutatea si a simtit din plin privirile critice ale persoanelor din jurul ei. Incepand din copilarie, Madalina a fost marginalizata din cauza felului in care arata. Sentimentul acesta de desconsiderare s-a intetit in adolescenta si la maturitate, cand Madalinei ii era mult prea rusine de corpul ei pentru a participa la activitatile specifice varstei ei cum ar fi sa mearga la aniversarile colegilor sau la diferite evenimente.
„Viata unui om suprapoderal este marcata de o multime de momente dificile. Cu toate acestea, am avut sansa ca in liceu sa am niste colegi care mi-au devenit adevarati prieteni. M-au incurajat si m-au acceptat, fara ca pentru ei sa conteze cate kilograme am. De pilda, in clasa a XI-a, atunci cand am implinit 18 ani, aveam deja 120 kg. E ceva greu de suportat pentru un adolescent”, isi aminteste Madalina.
Madalina a incercat sa duca o viata cat mai normala. Nu s-a izolat in casa din cauza kilogramelor, ci a avut puterea sa tina piept criticilor si prejudecatilor. Intr-o societate care judeca aspru persoanele grase, ea si-a continuat studiile si si-a gasit un loc de munca.
Decizia de a apela la gastric sleeve
De mai bine de 6 ani, Madalina practica meseria de asistent medical intr-un spital public din Brasov. „Asa am inceput sa inteleg mai multe despre operatia de miscorare de stomac, insa mult timp mi-a fost teama de riscurile care pot aparea”, ne-a marturisit Madalina.
Si, intr-adevar, oricat de fabuloase sunt rezultatele operatiei gastric sleeve, fiecare pacient trebuie sa fie perfect constient de posibilele afecte adverse sau provocari care vin la pachet cu reusita de a scapa brusc de kilogramele in plus. De exemplu, conform literaturii de specialitate, aproximativ 1 din 5 persoane dezvolta boala de reflux gastroesofagian in primele 12 luni dupa operatia de miscorare de stomac. Vestea buna este ca aceasta tinde sa fie o problema pe termen scurt. De asemenea, pot aparea si alte probleme digestive, cum ar fi indigestia, calculii biliari, dezvoltarea unei intolerante la unele tipuri de alimente, varsaturi sau greata, deficienta de vitamine. Aceste probleme digestive pot fi remediate prin modificari ale dietei si ale stilului de viata.
De asemenea, dupa realizarea interventiei chirurgicale de micsorare a stomacului si pierderea rapida in greutate, majoritatea persoanelor obeze experimenteaza efectul de piele lasata. De multe ori, aceasta problema poate fi evitata prin practicarea zilnica a miscarii, masaj si o hidratare corespunzatoare.
Sa nu uitam de teama de a reveni la greutatea anterioara interventiei – un sentiment atat de familiar pentru o persoana care a incercat toate dietele posibile, pentru ca apoi sa vada cum kilogramele reapar treptat. Riscul de ingrasare este unul real, insa el poate fi evitat daca pacientul respecta intocmai recomandarile medicului si daca revine periodic la controalele postoperatorii stabilite. Operatia te ajuta foarte mult sa-ti atingi scopul de a pierde in greutate, insa mentinerea noii greutati depinde in totalitate de comportamentul si determinarea fiecarei persoane in parte.
„Chiar daca chirugia este o metoda ireversibila, efectele pe termen lung sunt benefice, reducandu-se riscurile obezitatii asupra sistemului cardiovascular, osteoarticular, echilibrului glicemic si imbunatatind viata sociala”, explica dr. Catalin Dumitrache, medic primar chirurgie generala in cadrul Spitalului Regina Maria Brasov.
Operatia, singura optiune la o viata normala, sanatoasa
Madalina s-a gandit mult timp la tot ce inseamna operatia de miscorare de stomac si desi isi dorea interventia, ii era teama: „Asta, pana intr-o zi in care am aflat despre o doamna de 210 kg care a trecut cu mare succes printr-o interventie chirurgicala similara. In plus, pandemia a venit pentru mine la pachet cu inca 30 de kilograme, din cauza programului dezordonat de munca in ture si mese haotice. Deci, aveam toate motivele sa ma hotarasc. Am decis ca banii pe care ii cheltui pe mancare de tip fastfood si sucuri carbogazoase pot fi economisiti pentru gastric sleeve”.
Madalina avea aproape 180 de kilograme cand a mers la un consult la dr. Catalin Dumitrache, specializat in chirurgia bariatrica. Medicul i-a explicat atent si bland ce presupune interventia si de ce este aceasta un aliat puternic in lupta cu obezitatea si comorbiditatile asociate.
„Din punctul meu de vedere chirurgia era pentru ea singura optiune, avand in vedere ca toate dietele incercate anterior nu au avut rezultate de durata, iar excesul ponderal acumulat era greu de eliminat, daca nu imposibil fara o metoda mai agresiva”, sustine dr. Catalin Dumitrache.
Dupa gastric sleeve, Madalina se simte un alt om
Madalina s-a operat in urma cu mai bine de jumatate de an. La 28 de ani si aproape 180 de kilograme. A slabit pana acum 61 kg si se simte un alt om „Mi-am aruncat toate hainele, merg la sala, ma misc cu multa usurinta si am realizat ca nu mai pot tolera unele alimente care imi placeau extrem de mult in trecut: mezeluri, branzeturi procesate, bauturi acidulate”, explica tanara adaugand ca interventia gastric sleeve i-a schimbat viata.
La randul sau, dr. Catalin Dumitrache confirma evolutia favorabila din primele luni dupa operatie: „Madalina a pierdut in 6 luni peste 60 de kg si a castigat deopotriva mai multa incredere in sine si energie”.
Desi majoritatea oamenilor cred ca operatia ii ajuta pentru ca ii obliga sa manance mai putin, oamenii de stiinta au descoperit ca interventia provoaca, de fapt, schimbari profunde in fiziologia pacientilor, modificand activitatea a mii de gene din corpul uman, precum si complexul sistem de semnalizare a poftei de mancare catre creier. Adesea duce la schimbari uimitoare in gustul alimentelor, facand sa dispara pofta de dulce au de alte alimente. Exact cum a experimentat si Madalina.
„Imi doresc mult ca toti cei care au astfel de probleme sa aiba sansa sa traiasca schimbarea”, sustine plina de recunostinta Madalina.
Consultant:
Dr. Catalin Dumitrache, medic primar chirurgie generala