Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul ajutor: infarct de miocard acut

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Invata care sunt semnele si simptomele unui infarct de miocard acut si retine: chiar daca nu esti sigur ca durerea in piept este cauzata de un infarct de miocard, cere ajutor medical de urgenta. Nu te diagnostica singur! Fiecare minut conteaza si iti poate salva viata!

Actioneaza rapid – suna la 112!

Infarctul de miocard acut (atacul de cord) este principala cauza de deces in Romania, insa pacientii au sanse mari sa fie salvati si recuperati daca ajung la spital in cel mai scurt timp. Jumatate dintre decesele cauzate de un infarct de miocard au loc in primele 3-4 ore de la debutul simptomelor. Este esential ca simptomele unui atac de cord sa fie tratate ca o urgenta medicala. O persoana cu astfel de semne si simptome trebuie dusa la camera de garda intr-o ambulanta cu personal instruit.

Semne si simptome

  • Durere brusca in mijlocul pieptului (gheara, apasare violenta, strangere, presiune sau strangulare)
  • Durerea dureaza cateva minute sau trece imediat si revine ulterior
  • Durerea din piept poate iradia in umeri, ambele brate, la baza gatului si/sau in mandibula

Semne si simptome care pot insoti durerea:

  • Dificultate in respiratie
  • Transpiratii reci, paloare
  • Teama (anxietate)
  • Palpitatii (batai neregulate ale inimii)
  • Greata
  • Senzatie de “cap usor”

👉 Este util ca orice persoana sa stie sa faca diferenta intre un atac de panica si un infarct miocardic acut. Aceasta diferenta poate salva viata unei persoane dragi!

Simptomele pot fi diferite la femei fata de barbati 

La femeile care au un infarct miocardic acut, durerea in piept nu este intotdeauna severa sau simptomul cel mai evident. Femeile tind sa aiba simptome mai vagi, cum ar fi greata sau dureri de spate sau de maxilar, care pot fi mai intense decat durerea in piept.
 
De aceea exista riscul ca femeile sa confunde simptomele infarctului de miocard acut cu afectiuni neamenintatoare de viata, precum o raceala, indigestie sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau chiar considera aceste manifestari ca urmare a procesului normal de imbatranire. Daca nu esti sigura ca este un infarct de miocard acut, suna la 112! Lasa medicul sa puna diagnosticul corect!

Primul ajutor in infarctul de miocard acut (IMA)

Daca tu sau altcineva din apropiere suspectati un infarct de miocard acut (IMA), urmati acesti pasi de prim ajutor:

Suna imediat la 112! 

  • Nu ignora semnele unui atac de cord. Daca durerea in piept dureaza mai mult de 15 minute, cere ajutor medical de urgenta.
  • Daca nu poti obtine o ambulanta care sa vina la tine, cere-i un vecin sau unui prieten sa te duca cu masina cat mai repede la cel mai apropiat spital de urgenta. Nu se recomanda sa conduci singur masina, decat daca nu ai o alta optiune. Deoarece starea ta se poate agrava, a conduce masina te pune atat pe tine in pericol, dar si pe ceilalti, daca se va intampla un accident de masina.  

Mesteca 1 comprimat de aspirina

  • Aspirina este un anticoagulant (un diluant al sangelui). Previne coagularea sangelui si mentine sangele sa curga prin artera coronara ingustata care a provocat infarctul de miocard. 
  • Nu lua aspirina daca esti alergic la aspirina, ai o tulburare de sangerare sau iei un alt medicament pentru subtierea sangelui sau daca medicul tau curant ti-a spus anterior sa nu faci acest lucru.

Ia nitroglicerina, daca a fost prescrisa de medicul cardiolog

  • Daca medicul cardiolog ti-a prescris anterior nitroglicerina, ia-o conform instructiunilor. 
  • Nu lua nitroglicerina prescrisa altcuiva.

Incepe resuscitarea cardiopulmonara (RCP)

Incepe resuscitarea cardiopulmonara (RCP) la persoana care a suferit un atac de cord si la care inima nu mai bate (este in stop cardiac). 

  • Asociatia Americana a Inimii recomanda inceperea RCP „doar cu mainile”. 
  • Asta inseamna sa faci compresiile toracice - sa impingi puternic si rapid pe pieptul persoanei cu o frecventa de 100 -120 de compresii pe minut pana cand echipajul de urgenta soseste sau pana cand ai obosit.

Foloseste defibrilatorul extern automat

Daca este disponibil imediat un defibrilator extern automat (DEA) si persoana este in stop cardiac (este inconstienta, fara puls, fara respiratie), urmeaza instructiunile dispozitivului pentru utilizarea acestuia.

Defibrilatorul extern automat (DEA) este un dispozitiv computerizat care analizeaza ritmul cardiac al victimei. Pe baza analizei, defibrilatorul decide daca este necesara administrarea unui soc electric. DAE sunt extrem de precise si vor declansa un soc electric doar daca este necesar. 

Nu trebuie sa fii instruit pentru a utiliza un defibrilator extern automat (DEA), deoarece aparatul te va ghida cu instructiuni vocale si vizuale despre cum sa-l folosesti in siguranta:

  1. Porneste defibrilatorul. 
  2. Ataseaza electrozii direct pe pielea toracelui victimei, conform ilustratiei de pe aparat. Sterge pieptul daca este ud. Electrozii nu trebuie sa se atinga. 
  3. Defibrilatorul va face o analiza automata a ritmului cardiac al victimei.  
  4. Urmeaza instructiunile vocale si vizuale date de aparat.
  5. Daca aparatul indica socul, asigura-te ca nimeni nu atinge persoana in timp ce socul este aplicat. 
  6. Apoi apasa butonul „soc” dupa cum este indicat.
  7. Dupa administrarea socului (sau daca defibrilatorul anunta ca un soc nu este recomandat) reia imediat compresiunile toracice (si respiratiile).
  8. Dupa aproximativ 5 cicluri de 30 compresii toracice si 2 respiratii gura la gura (2 minute de RCP), defibrilatorul te va atentiona sa repeti pasii 3-6.

Surse de informatie:

  • www.mayoclinic.org
  • www.mountsinai.org
  • www.medlineplus.gov
  • www.redcross.org