Copilul tau: copilul raspunde la vocea ta
In saptamana 25 de sarcina sau la 23 de saptamani dupa conceptie, pe masura ce se formeaza grasimea subcutanata, pielea ridata incepe sa se intinda si copilul incepe sa semene tot mai mult cu un nou-nascut. Parul copilului creste din ce in ce mai mult si daca ai putea sa-l vezi probabil ca acum ai putea sa discerni ce culoare si textura va avea parul lui!
Copilul este acum capabil sa raspunda la sunete familiare, cum ar fi vocea ta, miscandu-se. Simturile devin mult mai sofisticate, astfel incat daca indrepti o lumina catre abdomen, copilul va intoarce capul, ceea ce inseamna ca nervul optic este functional.
In aceasta saptamana copilul masoara 34.6 cm si cantareste aproape 660 grame, fiind de marimea unei teline.
Corpul tau
Uterul este aproximativ de marimea unei mingi de fotbal si fundul uterului se poate simti la jumatatea distantei dintre stern si ombilic
In timp ce parul copilului tau creste, si parul tau va arata mai bogat si mai stralucitor ca niciodata, insa asta nu se intampla deoarece iti creste mai mult par. In sarcina, nivelul ridicat de estrogen prelungeste faza de crestere a firului de par, ceea ce are ca efect eliminarea unui numar mai mic de fire de par si ingrosarea tulpinei acestora. Unele femei observa, de asemenea, ca parul lor devine mai stralucitor si ca-si schimba textura (parul ondulat devine mai drept, de exemplu). Dupa ce vei naste, ciclul de crestere/ repaus se reia, astfel incat vei observa ca parul iti va cadea mai mult. Totusi, nu toate femeile vor avea modificari majore la nivelul parului inainte si dupa ce vor naste. Aceste schimbari sunt mai evidente la femeile cu parul lung.
Nu e deloc surprinzator ca te doare spatele cand esti insarcinata si asta din cauza cresterii uterului si schimbarii centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de alta parte din cauza unui hormon –relaxina- care relaxeaza ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii si poate apare devreme in sarcina si persista sau chiar inrautati pe masura ce sarcina evolueaza. Daca durerea este severa sau daca dureaza mai mult de doua saptamani, fa-ti o programare la medicul tau. Este posibil ca acesta sa-ti recomande medicamente impotriva durerii cum a fi acetaminofenul (paracetamolul) sau alte tipuri de terapie.
Este important sa stii ca durerea de spate poate fi de asemenea un simptom al nasterii premature, in special daca apare in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, iar inainte nu ai suferit de asta. In plus, daca se insoteste de scurgere vaginala, febra sau senzatia de arsura cand urinezi, ar putea fi semnele unei infectii urinare care trebuie diagnosticata si tratata imediat. Daca esti ingrijorata privind durerea de spate, mergi la medic cat mai repede.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Atunci cand medicul iti va recolta sange pentru testul de toleranta la glucoza intre saptamanile 24-28 de sarcina, se poate obtine o a doua eprubeta pentru a verifica daca ai anemie. Daca testul sugereaza ca suferi de anemie prin deficit de fier (cel mai frecvent tip de anemie), medicul obstetrician iti va recomanda sa iei preparate de fier.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Vei observa ca devii mai putin agera in ceea ce priveste modul in care te misti. Doar daca medicul nu ti-a recomandat sa nu practici sport, este in ordine sa continui sa faci o activitate fizica, insa asigura-te ca respecti regulile de siguranta:
- Nu exersa astfel incat sa te simti extenuata si opreste-te daca apare vreo durere, daca esti ametita sau respiri cu greutate
- Nu sta intinsa pe spate si evita sporturile de contact, precum si exercitiile care au un risc crescut de dezechilibrare
- Pentru fiecare ora de activitate fizica usoara bea 250 ml de apa
- Fa exercitii de incalzire si de relaxare, inainte si respectiv la sfarsitul activitatii fizice
Este sigur sa-mi tin copilul in brate daca sunt insarcinata?
La inceputul sarcinii, daca nu ai probleme cu spatele, probabil ca este ok sa-ti tii copilul in brate. Totusi, dupa luna a patra sau a cincea de sarcina, este bine sa eviti sa-l ridici, ori de cate ori poti asta.
Poate fi dificil sa-i explici copilului de ce nu mai poti sa-l porti in brate, insa sunt modalitati prin care sa-l faci sa se simta special. Fii creativa! Ai putea sa-l asezi in poala si sa-l imbratisezi. Incurajeaza-l sa mearga singur sau foloseste un carucior atunci cand iesiti la plimbare. Daca este aproape adormit, roaga-l pe partenerul tau sau pe un alt membru de familie sa-l duca in pat.
Daca din cand in cand trebuie sa-l ridici, indoaie-ti genunchii si incearca sa mentii spatele drept. Poarta pantofi cu tocul mic si centura de sustinere a spatelui, pentru a reduce tensiunea de la nivelul spatelui.
Sfaturi pentru tata
Pe masura ce abdomenul partenerei tale creste, ii va fi din ce in ce mai greu chiar si sa-si taie unghiile de la degetele de la picioare si cu atat mai mult sa-si faca pedicura. Fa-i o surpriza placuta si ofera-i un voucher-cadou sau fa-i o programare la un salon pentru o sedinta de pedicura. Si se va simti cu atat mai rasfatata, cu cat i se va face si un masaj al talpilor!