Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 7

Creierul si fata copilului se dezvolta rapid. Narile, putin schitate, devin vizibile si cristalinul incepe sa se formeze. Mugurii bratelor care au rasarit saptamana trecuta, acum capata forma unor aripioare. Devreme in sarcina este normal sa simti ca si cum ai fi intr-un rollercoaster emotional. La un moment dat te simti in extaz deoarece esti insarcinata, pentru ca apoi sa izbucnesti in plans la gandul ca nu esti pregatita ca viitor parinte. Linisteste-te, schimbarile de dispozitie sunt ceva normal in sarcina.

Copilul tau: se dezvolta capul copilului

La 7 saptamani de sarcina sau 5 dupa conceptie, ambele emisfere ale creierul si fata copilului se dezvolta rapid. Pleoapele se formeaza si varful nasului incepe sa se zareasca. Narile, putin schitate, devin vizibile si cristalinul incepe sa se formeze. Mugurii bratelor care au rasarit saptamana trecuta, acum capata forma unor aripioare. Pielea lui este subtire ca hartia si venele sunt bine vizibile.

Ficatul formeaza celulele rosii pana cand maduva hematogena va prelua acest rol. S-au format apendicele si pancreasul care in final va produce insulina, iar ansele intestinale au migrat la nivelul cordonului ombilical, care acum are vase de sange distincte care transporta oxigenul si substantele nutritive la copil.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul, care si-a dublat marimea fata de saptamana trecuta, ar putea sa fie un pic mai mare decat marimea unei coacaze, avand aproximativ 1.2 cm.

Corpul tau

Desi s-ar putea sa nu te simti sau sa nu arati ca esti insarcinata, uterul tau se mareste din ce in ce mai mult pentru a-i face loc copilului care creste. Si daca inainte de sarcina uterul era de marimea unui pumn inchis, acum in schimb este de marimea unui grapefrut. Pe masura ce uterul creste, ai putea simti crampe abdominale sau o sentatie ciudata de intepatura. Exista anumite simptome in sarcina pe care nu ar trebui sa le ignori. Mergi imediat la control atunci cand ai crampe, mai ales daca sunt insotite si de sangerare vaginala.

Devreme in sarcina este normal sa simti ca si cum ai fi intr-un rollercoaster emotional. La un moment dat te simti in extaz deoarece esti insarcinata, pentru ca apoi sa izbucnesti in plans la gandul ca nu esti pregatita ca viitor parinte. Linisteste-te, schimbarile de dispozitie sunt ceva normal in sarcina

De asemenea, nivelurile crescute de hormoni combinate cu temerile despre sarcina si rolul de parinte pot face sa ai vise intense si sa suferi de insomnie.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca inca nu ai ales un medic obstetrician, acum este momentul. Femeia insarcinata doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei si de obicei va sti inca de la prima intalnire daca acela va fi medicul ei obstetrician. Dincolo de toate examenele pe care un medic le da, acesta va trebui sa treaca examenul instinctului matern. Citeste mai multe despre cum sa-ti alegi medicul obstetrician si la ce sa te astepti la prima consultatie.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

La acest moment din sarcina ai putea suferi de greturile matinale, care pot apare oricand in timpul zilei sau noptii. 70-80% din femeile insarcinate vor experimenta o forma sau alta de greata in sarcina, care apare ca urmare a cresterii rapide a concentratiei de estrogen si progesteron care determina stomacul sa elimine mai lent alimentele. In plus, femeile insarcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel incat mirosuri diverse, cum ar fi cel de mancare gatita, parfum sau fumul de tigara, le-ar putea provoca senzatia de voma. Rar, greturile de sarcina se pot insoti de varsaturi severe, o conditie care se numeste disgravidie emetizanta sau hiperemesis gravidarum si care necesita internare in spital pentru tratament intravenos.

Ce poti face pentru a preveni sau trata greata in sarcina?

  • Un stomac gol va accentua senzatia de greata. Ca urmare, incearca sa manaci putin si des. Dimineata, inainte de a cobori din pat, manaca cativa biscuiti cu sare sau o felie de paine prajita.
  • Alege cu grija alimentele pe care le consumi: opteaza pentru alimente bogate in carbohidrati si usor de digerat. Evita grasimile si alimentele condimentate. Uneori pot fi de ajutor alimentele care conțin ghimbir.
  • Bea multe lichide, cu inghitituri mici. Ceaiul de ghimbir poate fi util, precum si suptul de dropsuri sau cuburi de gheata
  • Evita alimentele sau mirosurile care ti-ar putea declansa greata
  • Aeriseste cat mai des si fa plimbari zilnice
  • Daca ai senzatia de greata dupa administrarea vitaminelor prenatale, te poti simti mai bine daca le iei seara la culcare sau pe stomacul plin. De asemenea, dupa adimistrarea lor  poate fi de folos sa mesteci guma sau sa sugi  bomboane

Vaccinarea in timpul sarcinii este sigura?

In general, vaccinurile care contin virusuri inactive (omorate) pot fi administrate in timpul sarcinii, in timp ce vaccinurile cu virusuri vii sunt contraindicate.

Doua vaccinuri sunt recomandate de rutina in sarcina:

  • Vaccinul antigripal este recomandat tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent din octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii.
  • Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos sunt realizate numai din toxine si sunt indicate in sarcina pentru ca fatul poate fi infectat la nastere sau in timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice nasterii. Ideal, vaccinul ar trebui facut intre saptamanile 27-36 de sarcina. In acest fel se evita tetanosul neonatal.

De asemenea, daca vei calatori in strainatate sau ai un risc crescut pentru anumite infectii, medicul ar putea sa-ti recomande alte vaccinuri in sarcina, cum ar fi pentru hepatita A, hepatita B, antimeningococic sau antipneumococic.

Pe de alta parte, urmatoarele vaccinuri ar trebui evitate in timpul sarcinii:

  • Antivaricela (varsat de vant)
  • HPV (Human Papilloma Virus care determina cancerul de col uterin)
  • ROR (rujeola-oreion-rubeola)

Daca planifici sa ramai insarcinata, vorbeste cu medicul tau pentru a te vaccina inainte de a deveni gravida. Vaccinurile vii ar trebui administrate cu cel putin o luna inainte de conceptie.

Sfaturi pentru tata

Discuta cu partenera la care consultatii prenatale ar dori s-o insotesti. In multe cupluri tatal alege sa vina la fiecare consultatie, in timp ce in altele, va participa doar la cele mai importante, cum ar fi efectuarea ecografiilor.