Copilul tau: testiculele coboara in scrot
La 21 de saptamani de sarcina sau dupa 19 saptamani de la conceptie, copilul devine mai activ si pe masura ce incepi sa-l observi mai bine vei incepe sa remarci un anumit tipar al miscarilor.
Sprancenele si pleoapele sunt dezvoltate complet si acum copilul poate clipi. Daca este baiat, testiculele vor cobora la nivelul scrotului in saptamanile urmatoare, iar daca este fata incepe sa se formeze vaginul.
La sfarsitul acestei saptamani copilul are aproape 26.7 cm in lungime, fiind aproximativ de marimea unui morcov, si cantareste 360 grame.
Corpul tau
In acest moment al sarcinii, vei constata ca abdomenul tau a devenit un magnet pentru maini. Daca nu doresti asta, este perfect normal sa le spui acelor persoane care vor sa-ti atinga burta ca ai prefera sa se abtina.Si daca se fac comentarii ca arati mai mica sau mai mare decat ar trebui in aceasta perioada a sarcinii, este important sa-ti amintesti ca fiecare femeie se dezvolta in ritmul ei. Important este sa mergi regulat la controalele medicale pentru a te asigura ca dezvoltarea copilului este in limite normale.
Pe masura ce abdomenul creste in dimensiune, vei observa aparitia vergeturilor, sub forma unor benzi roz, care care se produc ca urmare a lezarii tesutului de sutinere de la nivelul pielii. Desi un numar mic de femei sunt suficient de norocoase pentru a nu avea aceasta “marca” a graviditatii, marea majoritate a femeilor gravide va experimenta vergeturile, in special la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, feselor si coapselor. Ereditatea este responsabila de elasticitatea naturala a pielii si joaca un rol in aparitia vergeturilor.
Daca esti atrasa de reclamele diverselor produse cosmetice care pretind ca pot preveni sau trata vergeturile, rezista tentatiei. Desi aceste creme nu sunt periculoase, nici nu te vor ajuta prea mult. Vergeturile vor incepe sa se atenueze si vor deveni considerabil mai putin evidente dupa 6-12 luni dupa ce vei naste.
De asemenea, pielea intinsa de catre abdomenul marit iti poate provoca mancarime, mai ales daca nu este suficient de hidratata. Te poate ajuta sa folosesti haine din bumbac, creme hidratante si detergenti indicati pentru pielea sensibila. De obicei in timpul sarcinii, zona abdomenului este cea care te mananca. In cazul in care simti aceasta senzatie la nivelul mainilor si picioarelor, in special in trimestrul 3 de sarcina, exista posibilitatea sa ai o afectiune a ficatului numita colestaza de sarcina cand este indicat sa mergi la un control pentru a elimina orice indoiala.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Pentru a profita cat mai mult de consultatiile prenatale, obisnuieste sa notezi intr-o agenda intrebarile pe care le ai despre sarcina astfel incat sa-ti amintesti sa-i intrebi pe medicul tau obstetrician sau pe moasa la urmatoarea consultatie. Vei fi surprinsa de cat de multe intrebari ai, astfel incat nu pierde oportunitatea sa obtii raspunsurile direct de la acestia.
De exemplu, inainte de a bea un ceai de plante sau de a lua un supliment alimentar sau un medicament care se poate cumpara fara prescriptie medicala, ia-l cu tine la urmatoarea consultatie, astfel incat medicul sa poata citi eticheta sau prospectul si sa poata sa-ti spuna daca este sigur sa-l iei in sarcina.
Totusi, daca ai anumite intrebari sau preocupari urgente sau daca observi ca au aparut anumite simptome neobisnuite, nu astepta urmatoarea consultatie, ci suna-ti medicul imediat.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Probabil ca te simti destul de confortabil in aceste zile: abdomenul nu este inca foarte marit, iar neplacerile din primul trimestru de sarcina s-au ameliorat in cea mai mare parte. Daca te simti bine, relaxeaza-te si bucura-te de aceste momente acum – deoarece trimestrul 3 de sarcina ar putea readuce anumite simptome neplacute.
Cu toate acestea, anumite femei pot experimenta din nou acneea. Desi nu este clar ce o provoaca, pentru cele mai multe femei cauza este excesul de sebum datorat hormonilor din sarcina. Pentru a trata acneea, incepe cu auto-ingrijirea:
- Spala-te pe fata de doua ori pe zi. Fa asta cu miscari blande si foloseste o solutie de curatare delicata si apa calduta
- Usuca-te apoi prin tamponare usoara, si nu prin frecare
- Daca ai parul gras, spala-l zilnic. Fii atenta ca parul sa nu stea peste fata
- Evita sa strangi, freci sau storci leziunile acneice. Aceste ticuri ar putea favoriza raspandirea infectiei si cauza aparitia cicatricilor
- Daca vrei sa folosesti produse de machiaj, alege-le pe cele care nu sunt grase. Uita-te pe eticheta si alege produsele pe baza de apa, noncomedogene sau anti-acneice. Asta inseamna ca nu vor bloca porii. Demacheaza-te inainte de culcare.
- Evita sa-ti rezemi fata in palme. Aceasta ar putea bloca sebumul si transpiratia in zona respectiva, ceea ce va irita si mai mult leziunile acneice
Medicamentele sunt a doua linie de tratament pentru acneea in sarcina. Orice substanta care se aplica la nivelul pielii sau pe care o inghiti poate ajunge in circulatie, astfel incat este important sa fii precauta, inclusiv atunci cand iei medicamente care se elibereaza fara prescriptie. Daca esti preocupata de acneea din sarcina, discuta cu medicul dermatolog si luati impreuna o decizie cantarind beneficiile si riscurile diverselor optiuni de tratament.
Este sigur daca iau antibiotice?
Antibioticele sunt frecvent recomandate in sarcina, insa trebuie alese cu grija. Anumite antibiotice pot fi sigure, in timp ce altele nu. Siguranta depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul de antibiotic, varsta sarcinii, doza si durata de timp cat iei antibioticul respectiv.
Urmatoarele antibiotice sunt considerate sigure in sarcina:
- Amoxicilina
- Ampicilina
- Clindamicina
- Eritromicina
- Penicilina
Pe de alta parte, anumite antibiotice trebuie evitate in sarcina – cum ar fi doxicilina si minocilina, care pot afecta ficatul mamei si decolora smaltul dintilor copilului.
De asemenea, este bine sa stii ca doua clase de antibiotice folosite frecvent pentru infectiile urinare –derivatele de nitrofurantoin si sulfonamida au fost asociate cu anomalii congenitale rare. Desi nu este o dovada clara ca aceste antibiotice ar cauza anomalii congenitale, este nevoie de studii suplimentare.
Daca antibioticele sunt indicate in cazul bolii tale, medicul obstetrician va prescrie cel mai sigur antibiotic, in doza cea mai sigura.
Sfaturi pentru tata
Propune-i partenerei tale sa faceti ceva impreuna acum, deoarece ar putea fi mai dificil de realizat odata ce copilul se va naste. Indiferent daca este o plimbare la munte, o zi petrecuta pe plaja sau doar vizionarea unui film, asigura-te ca este o activitate de care sa va bucurati si sa va distrati impreuna.