Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 40

Copilul tau: data nasterii a sosit

Nu te ingrijora daca data estimata a nasterii va trece fara ca nimic sa se intample. Este normal sa nasti o saptamana sau doua mai tarziu – sau mai devreme - decat s-a estimat initial.

Copilul continua sa piarda substanta albicioasa grasa care i-a protejat pielea pana acum – vernix caseosa. Daca nu va da nici un semn ca se va naste in urmatoarea saptamana, cand se va naste este posibil sa aiba o piele usor uscata.  Copilul si-a dezvoltat toate reflexele de care va avea nevoie dupa ce se va naste. Instinctiv isi cauta degetul mare pe care il suge, asa cum va cauta sanul tau imediat dupa nastere.

Oasele copilului s-au intarit, cu exceptia celor de la nivelul craniului care trebuie sa ramana moi si pliabile pentru a permite suprapunerea lor in momentul in care copilul traverseaza canalul de nastere. Ca urmare, capul copilului va putea avea o forma conica in urmatoarele zile dupa nastere. De altfel, craniul copilului are doua zone moi, denumite fontanele, care ii permit sa se nasca cu usurinta. Fontanela din fata se va intari intre lunile 8-15 de viata, iar cea din spate intre lunile 3-4.

In medie, copilul va avea la nastere aproape 51 cm si va cantari aproximativ 3.4 kilograme, cam cat un dovleac mic. Insa orice greutate cuprinsa intre 2.5 kg si 3.8 kg inseamna o greutate sanatoasa.

Corpul tau

Cand cervixul este dilatat complet la 10 cm, este momentul ca tu sa ajuti. Este momentul SA IMPINGI! Stadiul al doilea al travaliului incepe in momentul in care dilatatia este completa.  Va trebui sa respiri activ in pauza dintre contractii si sa te scremi in timpul contractiei. Cu fiecare contractie, insotita de 2-3 eforturi de impingere, capul copilului progreseaza in bazin si vei simti o presiune asupra vezicii urinare si asupra rectului, cu senzatia imperioasa de mictiune si de scaun.

Capul copilului va deveni vizibil la nivelul orificiului vaginal, iar tu vei simti atunci o senzatie de arsura sau intepatura. Vei fi sfatuita sa nu impingi, deoarece creste riscul de ruptura perineala si nevoia de epiziotomie.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca crezi ca travaliul a inceput, insa nu esti sigura sunat-ti medicul pentru a-i cere sfatul. Nu ezita sa vorbesti daca esti ingrijorata.

La ultima consultatie la medic, fii pregatita sa discuti despre:

Sfaturi pentru imediat dupa nastere

Dupa ce ai nascut, va trebui sa ai grija de copilul tau, precum si de tine. Daca esti ca majoritatea celorlalte mame, probabil ca arzi de nerabdare sa nu mai porti hainele de maternitate. Scaderea in greutate dupa sarcina poate dura o perioada de timp, insa este posibila.

De asemenea, sa faci sport dupa ce ai nascut poate fi ultimul lucru la care sa te gandesti, insa merita. De fapt, activitatea fizica facuta dupa nastere te poate ajuta sa te simti mai bine, fiind cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine.

Pot sa iau aspirina sau ibuprofen in sarcina?

In general, aspirina si ibuprofenul (Nurofen) nu sunt recomandate in timpul sarcinii pentru ameliorarea durerii sau scaderea febrei.

Aspirina interfera cu coagularea sangelui. In consecinta, administrarea de aspirina in sarcina – in special dupa saptamana 32, poate determina sangerarea la nivelul fatului sau mamei. De asemenea, aspirina si ibuprofenul pot determina inchiderea prematura a unui vas de la nivelul inimii copilului, ceea ce va cauza cresterea presiunii la nivelul vaselor din plamani (hipertensiune pulmonara) sau prelungirea travaliului.

Totusi, in anumite situatii medicul iti va prescrie aspirina in doza mica care sa te ajute la tratarea bolii de care suferi. Daca trebuie sa iei aspirina in ultimul trimestru de sarcina, medicul va urmari cu atentie sarcina si dezvoltarea copilului tau.

Daca ai nevoie de un medicament pentru durere, intreaba medicul ce optiuni ai. Ocazional poti lua acetaminofen (Paracetamol).

Sfaturi pentru tata

Tu si partenera ta ati auzit despre o varietate de tehnici care ar putea face ca travaliul sa inceapa. Desi este tentant sa incercati unele dintre acestea, este important sa discutati mai intai cu medicul obstetrician despre utilizarea lor. Multe din aceste tehnici nu si-au dovedit utilitatea intr-un mod consistent, iar unele nu sunt sigure.