Copilul tau: se formeaza anticorpi la nivelul placentei
In saptamana 39 de sarcina sau la 37 de saptamani de la conceptie, toracele copilului a devenit si mai proeminent. In placenta se formeaza anticorpi care il vor proteja pe copil dupa nastere impotriva infectiilor. Daca vei alapta, laptele este o sursa suplimentara de anticorpi. Unghiile continua sa creasca si la nastere pot fi lungi, depasind varful degetelor. Oasele craniului copilului nu au fuzionat, ceea ce va permite sa se suprapuna in momentul coborarii prin canalul de nastere in timpul travaliului. Din acest motiv, capul nou-nascutului poate avea o forma alungita la nastere.
Continua sa se formeze stratul de tesut adipos care il va ajuta pe copil sa-si regleze temperatura dupa ce se va naste. De asemenea, pe masura ce stratul extern al pielii se elimina, se formeaza un nou strat dedesubt.
Copilul are aproape 50 cm si este la fel de greu ca si un pepene mic, avand un pic peste 3.3 kilograme (baietii cantaresc un pic mai mult decat fetele).
Corpul tau
Ai putea sa te simti nelinistita ca sarcina se va prelungi peste data probabila a nasterii. Desi data estimata a nasterii ar putea parea ca are o semnificatie magica, nu este decat o estimare a datei cand copilul tau se va naste. Este perfect normal sa nasti cu una sau doua saptamani inainte sau dupa aceasta data. De fapt, sarcina ar trebui sa dureze inca doua saptamani dupa aceasta data pentru a primi eticheta oficiala de sarcina prelungita sau sarcina trecuta de termen. Majoritatea femeilor nasc intre 37 si 42 de saptamani.
Totusi, cu cat te apropii mai mult de termen, colul se pregateste pentru nastere. Dupa ce copilul s-a angajat in canalul de nastere, va cobori gradual pana in apropierea colului uterin; acesta va incepe sa se inmoaie treptat, sa se scurteze si sa se subtieze. Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor. Medicul tau obstetrician va verifica stergerea colului in ultimele doua luni de sarcina. Aceasta stergere va fi masurata in procente: „colul este 25%, 50% sau 75% sters”. 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros. Inainte de nastere, colul trebuie sa fie 100% sters sau complet subtiat.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Sincer, in aceasta saptamana ar trebui sa te relaxezi. Fie ca este primul tau copil sau al treilea, viata ta se va schimba semnificativ de indata ce te vei intoarce cu noul copil acasa, asa incat petrece timp cu partenerul tau, cu familia sau prietenii sau doar cu tine.
Daca mama ta a venit sa stea cu tine pentru a te ajuta cu bebelusul, las-o sa te rasfete. Si lasa toate treburile casnice in seama altcuiva sau pur si simplu amana-le.
Uneori va fi coplesitor sa ai atat de multi musafiri care vor dori sa-l cunoasca pe micut, astfel incat este in ordine daca ii vei ruga pe unii sa amane venirea cu o saptamana sau doua. Sau sugereaza-le sa treaca doar un pic, cat sa beti o ceasca de ceai.
In urmatoarea perioada, prioritatea ta sunteti tu si copilul tau. Vei avea nevoie sa te odihnesti si sa-ti revii dupa nastere.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Fii pregatita sa simti o anumita tristete (“baby blues”) dupa ce ai nascut, ceea ce reprezinta o labilitate emotionala normala dupa nastere. Se manifesta in primele zile, cu plans aparent fara motiv si schimbari bruste de dispozitie, insa dispare relativ rapid, in maximum 3 saptamani.
Totusi, anumite mamici vor experimenta o forma mai severa si cu durata mai lunga de depresie, cunoscuta ca depresia postpartum. Depresia postpartum nu este o slabiciune a mamicii, ci mai degraba o complicatie a nasterii. Daca suferi de depresie postpartum, ti se va recomanda un anumit tratament astfel incat simptomele sa fie controlate si sa te poti bucura de copil. Afla mai multe despre cum sa recunosti simptomele in depresia postpartum.
Este sigur sa folosesc monitorul calculatorului in sarcina?
Monitorul calculatorului este sigur pentru a fi folosit in sarcina. Astazi se cunoaste ca emite doar un nivel foarte scazut de radiatie electromagnetica neionizanta care nu are vreun efect nociv pentru copil. Este acelasi tip de radiatie pe care o emit televizorul si radioul.
De asemenea, laptopul sau tableta sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina. Totusi, ai grija ca laptopul se poate incalzi, asa incat nu-l tine pe abdomen, deoarece hipertermia (creterea temperaturii corpului peste 38.90C) poate reprezenta un risc pentru copil. Lucreaza la laptop cu el pe masa sau sprijinit pe o perna, daca il tii la nivelul abdomenului.
Atunci cand folosesti un computer pe perioada sarcinii, principalul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este confortul si starea ta de sanatate. Tine cont de sfaturile urmatoare:
- Fa pauze regulate, in care sa te ridici si sa faci miscare. In general se recomanda o pauza de 10 minute la fiecare o ora, insa, pe perioada sarcinii, este posibil sa ai nevoie de pauze mai lungi sau mai dese.
- Potriveste-ti scaunul si computerul, astfel incat postura ta sa fie una corecta. Asigura-te ca ochii sunt la acelasi nivel cu partea de sus a ecranului, antebratele sunt aproape orizontale, cu articulatia pumnului dreapta. In plus, spatele trebuie sa se sprijine bine pe spatarul scaunului, iar picioarele sa stea pe podea sau pe un scaun pentru picioare.
- Aranjeaza tastatura, mouse-ul si documentele astfel incat sa poti sa le privesti usor si sa nu fii nevoita sa faci miscari incomode
- Fa-ti un control oftalmologic. Daca porti lentile de contact, poti descoperi ca acum este mai dificil sa le porti, din cauza retentiei de fluide care poate afecta marimea globului ocular. De asemenea, daca suferi de uscaciunea ochilor, se recomanda purtarea unor ochelari de protectie pentru calculator.
Sfaturi pentru tata
Discuta cu partenera ta despre cine ati dori sa vina sa va viziteze la spital. Vreti sa fiti singuri sau doriti sa fiti inconjurati de prieteni si familie? In functie de ce veti decide, veti avea timp sa faceti aranjamentele necesare.