Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 6

In aceasta saptamana cresterea copilului este rapida si la doar 4 saptamani de la conceptie, tubul neural se inchide, iar inima copilului bate cu o frecventa de 100-160/minut, aproximativ de doua ori mai repede decat inima ta. O ecografie vaginala efectuata in saptamana 6 ar putea detecta zgomotele inimii copilului tau. Unele femei pot avea sangerari vaginale, care pot sa nu fie neaparat un semn ca ar fi o problema. Uneori, o cantitate mica sau doar cateva picaturi de sange vaginal pot fi unul din primele semne de sarcina, o conditie care se numeste sangerarea de implantare.

Copilul tau: tubul neural se inchide

Cresterea este rapida in aceasta saptamana si la doar 4 saptamani de la conceptie, tubul neural se inchide, iar inima copilului bate cu o frecventa de 100-160/minut, aproximativ de doua ori mai repede decat inima ta. O ecografie vaginala efectuata in saptamana 6 ar putea detecta zgomotele inimii copilului tau. Sangele a inceput sa circule prin corpul lui. Intestinele se dezvolta si a aparut mugurele de tesut din care se vor dezvolta ulterior plamanii. Se formeaza glanda pituitara si continua sa se dezvolte parti complexe din creier, precum si muschii si oasele.

Fata de restul corpului, capul pare supradimensionat iar corpul copilului incepe sa capete forma literei C. Mugurii mainilor si picioarelor sunt structuri impreunate care vor deveni ulterior degete. Nasul, narile si urechile incep sa capete forma.

In acest moment copilul masoara 6 milimetri, fiind aproximativ de marirea unui bob de linte.

Corpul tau

Este posibil sa incepi sa experimentezi simptomele de sarcina, cum ar fi greata si oboseala. Modificarile hormonale vor face ca sanii tai sa devina sensibili sau chiar durerosi si sa-i simti mai plini si mai grei. Nu fii coplesita de aceste simptome: gandeste-te ca ele reprezinta semne ca sarcina evolueaza normal.

De asemenea, poti incepe sa simti arsuri retrosternale sau pirozis, un simptom frecvent in sarcina.

Unele femei pot avea sangerari vaginale, care pot sa nu fie neaparat un semn ca ar fi o problema. Uneori, o cantitate mica sau doar cateva picaturi de sange vaginal pot fi unul din primele semne de sarcina. Cunoscuta sub denumirea de sangerarea de implantare, aceasta hemoragie se datoreaza implantarii ovulului fertilizat in peretele uterului, aproximativ 10-14 zile dupa conceptie. In comparatie cu menstruatia obisnuita, acest tip de sangerare apare mai devreme, dureaza mai putin, iar sangele este in cantitate mai mica si are o culoare mai deschisa, roz. Uneori, hemoragia de implantare se poate insoti de crampe abdominale, asemanatoare celor din timpul menstruatiei.

Daca sangerarea devine mai ampla, asemanatoare cu o menstruatie normala sau crampele sunt mai puternice decat cele din timpul ciclului, va trebui sa mergi la medic, deoarece pot fi manifestarile unui avort.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Este important sa stii ce grup de sange aveti tu si partenerul tau. Fiecare persoana are unul din cele 4 tipuri majore de sange: 0, A, B sau AB. Grupul sanguin este determinat de tipul de antigene care se gasesc la nivelul globulelor rosii. Antigenele sunt proteine pe suprafata eritrocitelor care determina un raspuns din partea sistemului imun.

Factorul Rh este un tip de proteina care se gaseste pe suprafata globulelor rosii. Cele mai multe persoane au aceasta proteina si sunt Rh-pozitive. Cele care nu au acest antigen se numesc Rh-negative. Afla mai multe despre factorul Rh si testul pentru incompatibilitatea Rh.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Daca inca nu ai inceput sa faci sport, verifica cu medicul tau pentru a vedea ce tip de activitate fizica iti recomanda.

Daca inainte de a ramane gravida practicai regulat un sport, poti mentine aproximativ acelasi program de exercitii pe toata durata sarcinii. Intr-o sarcina normala cu risc scazut, sportul nu creste riscul de avort. Este important totusi sa discuti cu medicul obstetrician despre recomandarile generale privind exercitiile fizice in sarcina si programul potrivit pentru tine. Afla mai multe despre ce sporturi poti sa practici in sarcina, top exercitii recomandate si care sporturi nu sunt sigure in sarcina.

Copilul meu este in siguranta daca iau paracetamol (acetaminofen) in sarcina?

Acetaminofenul, cunoscut sub denumirea comerciala de paracetamol, are un istoric indelungat de siguranta in timpul sarcinii. Desi medicamentul nu a fost studiat pe femeile gravide (de altfel, putine medicamente au fost studiate), a fost folosit frecvent, cu foarte putine sau deloc reactii adverse. Specialistii considera ca acetaminofenul este un medicament care se poate cumpara fara prescriptie pentru ameliorarea durerii si scaderea febrei in sarcina.

Poti lua doza uzuala sau pe cea dubla, insa fii atenta sa nu iei mai mult decat recomanda producatorul. Daca depasesti doza recomandata, medicamentul poate sa afecteze atat ficatul tau, cat si pe cel al copilului tau, daca sarcina este avansata. 

Intotdeauna verifica cu medicul obstetrician daca anumite combinatii, cum ar fi cele pentru raceala, sunt recomandate in sarcina. Desi acetaminofenul este considerat sigur in sarcina, alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene nu sunt. Evita ibuprofenul (Nurofenul), aspirina si naproxenul. In general, aceste medicamente nu sunt recomandate in sarcina, mai ales in ultimul trimestru.

Sfaturi pentru tata

Partenera ta se simte rau din cauza greturilor de sarcina si tu nu stii cum s-o ajuti. Si totusi, poti face anumite lucruri foarte utile, cum ar fi:

  • Sa gatesti (sau sa comanzi ceva gata pregatit)
  • S-o ajuti cu curatenia in bucatarie
  • Sa faci cumparaturile