Tot ceea ce va fi prezent la adult este acum format in micul embrion. La 8 saptamani de sarcina sau 6 dupa conceptie, bratele si picioarele copilului au crescut suficient de lungi astfel incat pot sa se impreuneze in fata corpului, iar degetele incep sa apara. Ochii lui sunt vizibili. Si buza superioara si nasul s-au format.
Copilul tau: ochii sunt vizibili
Este o perioada critica in dezvoltarea copilului tau, cand organele continua sa se formeze si coada aproape ca a disparut. Trunchiul copilului incepe sa se alungeasca. Copilul se misca constant, desi nu poti simti nimic inca cateva saptamani de acum inainte.
Tot ceea ce va fi prezent la adult este acum format in micul embrion. La 8 saptamani de sarcina sau 6 dupa conceptie, bratele si picioarele copilului au crescut suficient de lungi astfel incat pot sa se impreuneze in fata corpului, iar degetele incep sa apara. Oasele incep sa se formeze si muschii pot sa se contracte. Partea sub forma de scoica a urechii – pavilionul urechii - incepe sa se formeze si ochii copilului sunt vizibili. Buza superioara si nasul s-au dezvoltat
La nivelul creierului, celulele nervoase incep sa se conecteze intre ele formand o retea primitiva de cai nervoase. Ai putea sa visezi ca ai un baiat sau o fata, insa organele genitale externe inca se dezvolta si nu pot fi vizibile cu claritate, desi sexul copilului este stabilit.
La sfarsitul acestei saptamani, copilul va masura aproximativ 1.6 cm, fiind de marimea unui bob de fasole si va cantari aproape 1 gram.
Corpul tau
Schimbarile la nivelul corpului tau continua gradual si desi este posibil sa nu para ce ceva s-a schimbat atunci cand este privita din exterior, corpul tau trece prin multe modificari.
In mod normal, in primul trimestru de sarcina vei lua aproape 0.5-2 kilograme in greutate. Asta inseamna in plus 150-200 calorii/zi, adica un iaurt (170 ml) degresat cu fructe. Insa, din cauza greturilor matinale, multe femei scad usor in greutate in timpul primului trimestru de sarcina si isi fac griji legate de efectele acesteia asupra dezvoltarii copilului lor. Din fericire, in acest moment, copilul nu are nevoie de prea multe calorii si substante nutritive. Este important sa se castige in greutate intr-un ritm constant, pe parcursul sarcinii. Daca o femeie nu castiga in greutate in timpul sarcinii, pot sa apara complicatii, cum ar fi un copil cu greutate scazuta la nastere sau nastere prematura.
Bebelusii ai caror mame iau mai putin de 10 kilograme in timpul sarcinii sunt considerati adesea mici pentru varsta lor gestationala, ceea ce ar insemna ca s-ar putea sa fi fost subnutriti pe parcursul vietii intrauterine.
Ai putea observa modificari la nivelul sanilor. Chiar dupa doua sau trei saptamani de la conceptie, modificarile hormonale pot face ca sanii sa devina sensibili sau chiar durerosi si sa-i simti mai plini si grei. Acest aspect este perfect normal, deoarece corpul se pregateste pentru alaptare.
O alta schimbare care a aparut, insa de care nu esti constienta, este cresterea volumului de sange cu aproape 40-50%. In plus, vei avea nevoie sa mergi la toaleta mult mai des, in special noaptea. Presiunea asupra vezicii urinare cauzata de uterul care se mareste progresiv ar putea determina sa pierzi urina cand stranuti, tusesti sau razi.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Desi inca nu ai luat prea mult in greutate, anumite parti ale corpului tau, cum ar fi sanii s-au marit cu certitudine. Ca urmare, este foarte posibil ca sutienul tau vechi sa nu mai fie confortabil, mai ales daca avea sustinere cu sarma. Acum este timpul sa cumperi unul sau doua sutiene de maternitate, care sa-ti sustina bine sanii.
O dieta echilibrata, sanatoasa ii va asigura copilului toti nutrientii de care are nevoie pentru a creste. Afla mai multe despre alegerile sanatoase pe care trebuie sa le faci in timpul sarcinii, precum si despre ce si cat trebuie sa mananci.
O baie calda este o modalitate excelenta de a te relaxa. Insa cat de calda trebuie sa fie apa, astfel incat sa nu reprezinte un risc pentru copilul tau?
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Pentru unele femei, acneea este de asemenea una din schimbarile pielii frecvente in sarcina, fiind influentata de modificarile hormonale. Devreme in sarcina te poate ajuta sa-ti cureti fata cu un demachiant usor de doua ori pe zi. Ai grija ca parul sa nu-ti acopere fata si nu-ti sprijini fata in palme. Evita cosmeticele pe baza de uleiuri sau grase. Daca acneea te deranjeaza, vorbeste cu medicul tau sau cu medicul specialist dermatolog pentru a-ti recomanda o crema speciala.
Daca ai vreo intrebare legata de siguranta folosirii vreunui medicament in sarcina, incluzand si medicamentele pe care le cumperi fara prescriptie medicala, discuta despre asta cu medicul tau sau farmacistul.
Este sigur pentru copil daca iau medicamente pentru acnee in sarcina?
Medicamentele sunt a doua linie de tratament pentru acnee in sarcina. Orice substanta care se aplica la nivelul pielii sau pe care o inghiti poate ajunge in circulatie, astfel incat este important sa fii precauta, inclusiv atunci cand iei medicamente care se elibereaza fara prescriptie. Afla mai multe informatii aici.
Sfaturi pentru tata
In aceasta prima parte a sarcinii, multe femei se simt foarte obosite si vor avea nevoie sa se odihneasca atunci cand se intorc de la serviciu. Daca mai sunt si alti copii in casa, joaca-te cu ei astfel incat mama sa poata sa aiba putina liniste pentru a atipi. Va aprecia foarte mult gestul tau atat de grijului si daca vei dori s-o faci cu adevarat fericita o poti surprinde pregatind cina pentru atunci cand se va scula!