Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 11

Copilul tau: se dezvolta organele genitale

Copilul tau a terminat partea cea mai critica a dezvoltarii lui si acum este la inceputul perioadei fetale in care organele lui vor continua sa se dezvolte si maturizeze. Majoritatea organelor vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, creierul si plamanii functioneaza, insa se vor maturiza in continuare pe toata perioada ramasa din sarcina.

Capul copilului masoara acum jumatate din lungimea lui. Ochii lui se gasesc la distanta si au pleoapele impreunate, iar urechile sunt situate jos. Atat degetele de la maini, cat si de la picioare s-au separat in aceasta saptamana. Mana va incepe curand sa se deschida si sa se inchida sub forma de pumn si sub gingie incep sa se formeze muguri foarte mici ai dintilor. Pielea este inca foarte transparenta, in schimb oasele incep sa se intareasca. Organele genitale externe s-au format aproape complet si in cateva saptamani vei putea afla daca ai baiat sau fata. Chiar daca inca nu poti simti miscarile copilului tau, acesta este foarte activ. Deja loveste si se intinde, insa miscarile lui sunt foarte fluide, ca si cand ar face balet in apa.

Copilul masoara aproximativ 5 cm in lungime de la crestet la sezut, fiind aproape de marimea unei smochine si cantareste aproape 8 grame.

Corpul tau

Desi copilul se dezvolta rapid in interiorul uterului, modificarile la nivelul corpului tau nu sunt foarte evidente. Unele femei vor remarca totusi ca parul si unghiile vor creste mai repede. Acesta este un semn normal in sarcina si, desi nu se cunoaste exact cauza, se pare ca se datoreaza cresterii circulatiei si modificarilor hormonale.

Daca esti ca majoritatea altor mame, incepi deja sa te simti mai tonica acum, iar greturile au inceput sa dispara. Din pacate, ai putea suferi de constipatie, o problema relativ frecventa in sarcina, jumatate din femeile gravide fiind constipate la un anumit moment. Afla mai multe despre ce poti face pentru a preveni sau ameliora constipatia.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca inca ai greturile de sarcina, aici vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa te simti mai bine.

Daca in primele saptamani de sarcina ai suferit de greturi, este posibil sa fi pierdut in loc sa iei in greutate. Nu te ingijora, cele mai multe femei vor castiga in medie 1.5 kilograme in primul trimestru de sarcina. Medicii recomanda o crestere in greutate intre 11-16 kilograme pe toata durata sarcinii. Afla mai multe despre greutatea in timpul sarcinii.

Cumpara-ti un sutien si lenjerie speciala de sarcina. Daca sanii tai au devenit extrem de sensibili, un sutien bun, care sa-i sustina bine te poate ajuta cu adevarat. In timpul zilei poti folosi un sutien de sarcina, iar pentru noapte poti incerca o bursiera moale, din bumbac, pe care o poti gasi in magazinele de maternitate specializate. Cumpara sutienul un pic mai mare decat ce ti s-ar potrivi pe moment, deoarece vei creste cu una-doua cupe (atat in marime, cat si in circumferinta toracelui) pe masura ce sanii se dezvolta si abdomelul se mareste. De asemenea, un chilot, bikini sau chiar tanga, daca asta este ceea ce preferi, conceputi special pentru femeile gravide iti pot aduce mult confort.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Multe femei gravide au intrebari legate de cat de sigur este sa calatoresti pe perioada sarcinii. Atata timp cat nu au fost identificate probleme sau complicatii legate de sarcina, in general este sigur sa calatoresti. Perioada ideala pentru a planifica o calatorie este in timpul celui de-al doilea trimestru, cand deja nu mai ai greturile din primele saptamani de sarcina pe de o parte, iar pe de alta parte este cu mult inainte de etapele finale ale sarcinii, cand iti va fi mult mai dificil sa te deplasezi. Afla mai multe despre calatoriile in timpul sarcinii.

Probabil ca ai o multime de intrebari despre ce este sigur si ce nu este sigur sa faci in sarcina. Poti sa continui sa faci balet sau sa joci tenis in sarcina? Ar putea centura de siguranta sau airbagul sa raneasca copilul? Poti sa iei medicamente pentru raceala, ca de exemplu ibuprofen (Nurofen) sau acetaminofen (Paracetamol) ?

Iti doresti ce e mai bun pentru copilul tau. De aceea combini fructele cu cerealele la micul dejun, adaugi la salata naut si manaci o gustare cu nuci. Insa stii ce alimente ar trebui evitate? Multe alimente pot afecta sanatatea ta si a copilului tau, mai mult decat crezi.

Pot sa mananc multa ciocolata?

Depinde ce intelegi prin “multa” ciocolata! In general, este destul de sigur sa mananci ciocolata cat timp esti insarcinata, insa nu trebuie sa exagerezi si asta din doua motive. In primul rand, ciocolata poate inlocui alte alimente esentiale si poate furniza un numar mare de calorii, ceea ce va duce la cresterea nesanatoasa in greutate. Pe de alta parte, ciocolata contine cafeina. Desi cantitatea de cafeina din cioclolata este mica (40 grame de ciocolata contin 30 miligrame de cafeina, daca ciocolata este neagra, respectiv 11 miligrame de cafeina, in cazul ciocolatei cu lapte), aceasta poate creste semnificativ daca mananci multa ciocolata si bei si alte bauturi cu cafeina. In general, se recomanda ca femeia insarcinata sa consume mai putin de 200 miligrame de cafeina pe zi.

Sfaturi pentru tata

Fa-ti timp sa citesti in mod regulat impreuna cu partenera ta o carte despre sarcina si nastere. Este o modalitate prin care ii comunici ca esti interesat sa cunosti cat mai multe despre sarcina, fiind de asemenea, o oportunitate pentru amandoi sa discutati despre ce temeri aveti si sa impartasiti impreuna bucuria acestor momente.