Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 29

Copilul tau: oasele sunt complet dezvoltate

In saptamana 29 de sarcina sau la 27 saptamani de la conceptie, oasele copilului s-au dezvoltat complet, desi sunt inca moi si pliabile. Parul de la nivelul capului a crescut semnificativ. Daca este baiat, testiculele au coborat la nivelul scrotului. Daca este fata, clitorisul este proeminent, deoarece inca nu este acoperit de labiile mici. Acestea vor creste in ultimele saptamani dinainte de nastere.

Capul copilului este din ce in ce mai mare pentru a permite creierului sa se dezvolte. Aproape toti copiii reactioneaza la sunete si lumina la sfarsitul acestei saptamani.

Copilul masoara aproape 39 cm si cantareste 1.2 kilograme, fiind de marimea unui dovleac cu forma alungita.

Corpul tau

Pana acum sanii au crescut cu aproape un kilogram. Pe masura ce nasterea se apropie, la nivelul mameloanelor ar putea incepe sa apara colostrul – un lapte special pentru copilul tau in primele zile de alaptare. Produs de glanda mamara in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si in zahar, insa avand un continut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc.  

Nu e deloc surprinzator ca te doare spatele cand esti insarcinata si asta din cauza maririi abdomenului si schimbarii centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de alta parte din cauza hormonilor care relaxeaza ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii si poate apare devreme in sarcina si poate persista sau chiar inrautati pe masura ce sarcina evolueaza. Cand te asezi pe scaun, alege unul cu speteaza de sustinere si pune o perna mica in dreptul spatelui. Poarta pantofi adecvati, cu tocul mic - nu plati - de aproximativ 5 cm, care sa-ti asigure o buna bolta de sprijin. Foloseste local caldura sau gheata. De asemenea, masajul te poate ajuta.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Copilul tau te poate auzi, astfel incat incepand de acum ii poti citi, vorbi sau canta, in functie de dispozitie.

Pe masura ce termenul final se apropie, teama privind nasterea este din ce in ce mai persistenta. Cat va dura? Ma va durea? Cum ma voi descurca?

Daca inca nu ai mers pana acum la un curs de pregatire pentru nastere, ia in calcul aceasta modalitate de educatie prenatala care te va ajuta sa intelegi si sa te pregatesti pentru nastere si iti va permite sa te intalnesti cu alte viitoare mame si sa impartasesti preocuparile si bucuriile graviditatii. Vorbeste cu alte mame care au avut experiente pozitive in timpul nasterii si discuta cu medicul obstetrician despre optiunile de ameliorare a durerii in timpul travaliului.Incurajeaza-te si spune-ti ca vei face tot ce e mai bine posibil. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a naste.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Doula este un cadru profesional  mediu pregatit pentru a oferi suport emotional, fizic si informativ mamei care asteapta sa nasca, a inceput travaliul sau tocmai a nascut. Rolul ei este de a ajuta femeia gravida sa aiba o experienta a nasterii memorabila, cat mai sigura si  la care sa participe activ. Ai nevoie de o doula? Afla mai multe despre ce este o doula si de ce beneficii te poti bucura ca urmare a prezentei unei doule in timpul nasterii. 

Saptamana trecuta am inceput sa discutam despre cateva probleme care apar in trimestrul 3 de sarcina si determina disconfortul asociat cu ultima parte a sarcinii. Pe masura ce uterul creste, constipatia poate fi agravata de uterul marit care apasa pe rect.

Urmatoarele sfaturi ar putea sa te ajute sa previi sau sa ameliorezi constipatia:

  • Mananca alimente bogate in fibre, cum ar fi: paine si cereale integrale, orez brun, fasole, precum si fructe si legume proaspate in fiecare zi
  • Bea multa apa – 10-12 cani pe zi. Un pahar de suc de fructe, in special suc de prune, te poate ajuta de asemenea. La unele femei functioneaza sa bea un pahar cu apa calduta, imediat dupa ce s-au sculat
  • Fa sport regulat. Mersul, inotul, folosirea unei biciclete de camera sau yoga pot ameliora constipatia si te pot ajuta sa te simti mai sanatoasa si intr-o stare fizica mai buna
  • Miscarile intestinale sunt mult mai active dupa ce ai mancat, asa ca mergi la toaleta atunci. Asculta-ti corpul, niciodata nu amana nevoia de a avea scaun
  • Daca vitaminele prenatale contin o doza mare de fier (si nu ai anemie), vorbeste cu medicul obstetrician pentru a alege un alt preparat cu o doza mai mica de fier
  • Daca toate aceste sfaturi nu te vor ajuta, cere-i medicului sa-ti recomande un laxativ usor si suplimente de fibre

Este sigur sa calatoresc singura daca sunt insarcinata?

Sarcina nu este o boala si majoritatea femeilor pot calatori atata timp cat se simt confortabil. Insa nici nu este o stiinta exacta – copilul se poate naste pe neasteptate, astfel incat cel mai bine este sa fii pregatita. Afla ce masuri de precautie pentru siguranta ta si a copilului sunt necesare atunci cand calatoresti singura pe perioada sarcinii.

Sfaturi pentru tata

In timp ce partenera ta isi face planuri despre cum se va desfasura travaliul si cine va fi prezent in jurul ei, acum este timpul pentru amandoi sa discutati care este rolul pe care doresti sa-l ai in timpul nasterii. Ca partener, poti fi singura persoana de suport sau puteti hotara sa apelati la ajutorul unei doule. Retine totusi ca doula nu va inlocui rolul tau pe perioada travaliului, ci doar va ajuta ca experienta nasterii sa fie una cat mai buna pentru ambii parinti.

Gandeste-te la urmatoarele aspecte:

  • Esti o persoana care nu suporta durerea?
  • Vrei sa fii principala persoana care s-o ajute pe partenera ta in timpul travaliului?
  • Intentionezi sa mergi impreuna cu mama la cursurile de pregatire prenatala si sa inveti tot ce este necesar sa stii pentru a fi de real ajutor?

O mama care este in travaliu va avea nevoie sa stie dinainte care este planul in momentul in care contractile vor incepe si la ce se poate astepta din partea ta. Discuta cu ea aceste lucruri acum. Astfel veti avea suficient timp pentru a planifica din timp, a face anumite aranjamente daca este necesar si a va asigura ca atat tu, cat si mama sunteti pregatiti pentru nasterea copilului vostru.