Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerea de spate: sfaturi pentru ameliorarea ei

Nu e deloc surprinzator ca te doare spatele cand esti insarcinata si asta din cauza cresterii uterului si schimbarii centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de alta parte din cauza unui hormon -relaxina- care relaxeaza ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii si poate aparea devreme in sarcina si persista sau chiar inrautati pe masura ce sarcina evolueaza.

Iata ce poti face pentru a preveni sau ameliora durerea de spate:

  • Mentine o buna postura a corpului

Pe masura ce copilul se dezvolta, centrul tau de greutate se deplaseaza inainte. Pentru a compensa tendinta de a cadea in fata, te vei lasa pe spate, ceea ce va solicita muschii din partea inferioara a spatelui si va contribui la aparitia durerilor in zona lombara. De aceea, o buna postura a corpului cand stai in picioare te va ajuta sa reduci durerea: stai dreapta, cu pieptul in fata si cu umerii inapoi, relaxati. Nu incorda genunchii. Daca e nevoie sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, odihneste-ti alternativ cate un picior pe un scaunel si fa pauze frecvente la fiecare o ora in care stai jos. De asemenea, atunci cand te asezi pe scaun, alege unul cu speteaza de sustinere si pune o perna mica in dreptul spatelui. De asemenea, ia in considerare sprijinirea picioarelor pe un scaun mic.

  • Ajuta-ti corpul sa sustina greutatea

Poarta pantofi adecvati, cu tocul mic, de aproximativ 5 cm, care sa-ti asigure o buna bolta de sprijin. Atat pantofii cu toc inalt, cat si cei plati nu sunt recomandati. Desi sunt putine studii privind utilitatea centurilor de sustinere la gravide, unele femei le considera utile deoarece prin sustinerea abdomenului, se amelioreaza tensiunea de la nivelul spatelui. De asemenea, sa te ridici din pat poate deveni dificil, ca urmare a cresterii abdomenului si modificarii centrului de greutate. Te poate ajuta daca te rotesti pe o parte, astfel incat sa ajungi cu fata la marginea patului. Coboara-ti picioarele pe marginea patului si foloseste-ti bratele pentru a te impinge in saltea in pozitia sezand. Plaseaza picioarele pe podea orientate inainte si ridica-te.

  • Ridica corect obiectele grele

Este preferabil sa eviti sa ridici obiecte grele, insa daca esti nevoita, fa-o incet. Mai intai asigura-te ca stai intr-o pozitie stabila, cu picioarele departate. Nu te apleca, ci indoaie genunchii. Ghemuieste-te si ridica obiectul cu bratele, intinzand picioarele. Nu incerca sa ridici ceva indoindu-te din talie si nu ridica cu spatele. Este important sa cunosti cat poti sa ridici. Cere ajutor daca ai nevoie. 

  • Dormi pe o parte

Dormi pe o parte si nu pe spate, tinand indoit unul sau ambii genunchi. Te vei simti mai confortabil daca vei pune perne intre genunchii indoiti, sub burta si la spate sau poti folosi o perna pentru gravide.

  • Incearca masajul, caldura sau gheata locala

Foloseste local caldura sau gheata. Masajul, de asemenea, te poate ajuta.

  • Fa sport zilnic

Activitatea fizica regulata va intari musculatura spatelui si va ameliora durerea. Cu acordul medicului ginecolog, practica activitati usoare cum ar fi mersul sau inotul. Inotul este o optiune de sport excelenta in sarcina deoarece intareste muschii spatelui si muschii abdominali, iar imersia in apa nu va forta in nici un fel articulatiile si ligamentele.

De asemenea, poti incepe un program de exercitii pentru tonifierea si intinderea muschilor care sustin spatele si bazinul, incluzand si muschii abdominali. Practica exercitiile de intindere fara sa fortezi, deoarece intinderea prea rapida sau prea puternica va forta articulatiile deja mai laxe ca urmare a hormonilor de sarcina.

Cand sa mergi la medic daca suferi de durere de spate in timpul sarcinii

Daca durerea este severa sau daca dureaza mai mult de doua saptamani, fa-ti o programare la medicul tau. Este posibil ca acesta sa-ti recomande antialgice cum a fi acetaminofenul (paracetamolul) sau alte tipuri de terapie.

Este important sa stii ca durerea de spate poate fi de asemenea un simptom al nasterii premature, in special daca apare in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, mai ales cand inainte nu ai suferit de asta. In plus, daca se insoteste de scurgere vaginala, febra sau senzatia de arsura cand urinezi, ar putea fi semnele unei infectii urinare care trebuie diagnosticata si tratata imediat. Daca esti ingrijorata privind durerea de spate, mergi la medic cat mai repede.