Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fetiță născută în siguranță, după amniopatch și amnioinfuzie

Aceasta este povestea unei mici, dar mari, luptatoare, nascuta prematur la 30 de saptamani, dupa o procedura de amniopatch facut in saptamana 22 de sarcina in Spitalul Baneasa.

Georgiana era insarcinata in 22 de saptamani si era deja mamica unui baietel de 3 ani, cand medicul ei curant din Brasov i-a recomandat sa faca o amniocenteza. Acesta investigatie a fost efectuata ca rezultat al constatarii la examinarea ecografica morfologica efectuata in trimestrul al II-lea de sarcina a unei dimensiuni mai mari a circumferintei abdominale fetale. Amniocenteza, care presupune extragerea de lichid amniotic in vederea analizarii compozitiei, poate sa aiba, printre complicatii, avortul spontan care poate sa survina ca urmare a fisurarii membranelor uterine sau a infectei.

La o saptamana dupa amniocenteza, cand se afla la 22 de saptamani de sarcina, Georgianei i s-au rupt membranele prematur si a ajuns la Spitalul Baneasa cu acest diagnostic. Dr. Hadi Rahimian a constatat ruptura prematura a membranelor si oligoamnios (oligohidramnios) sever – volumul scazut al lichidului amniotic, prin pierderea acestuia.

“Aveam 22 de saptamani, am sangerat si la control mi s-a spus ca am oligoamnios. Am aflat de pe internet de posibilitatea acestei proceduri de infuzie si a doua zi eram deja la Maternitatea din cadrul Spitalului Baneasa. Nu am asteptat niciun moment. Domnul doctor mi-a dat incredere, nu a fost usor, dar am urmat intocmai indicatiile. Cu ajutorul amniopatch-ului si amnioinfuziei am prelungit sarcina cu inca 10 saptamani”, isi aminteste Georgiana.

Dr. Hadi Rahimian, medic primar Obstetrica-Ginecologie si Directorul Medical al Spiatlului Baneasa explica in ce constau procedurile de amnioinfuzie si amniopatch: “Tehnic se completeaza lichidul amniotic care se pierde, repari zona in care s-a produs fisura membranelor si apoi trebuie sa avem rabdare sa ajunga copilul cat se poate mai aproape de termen”.

Dupa realizarea procedurilor medicale, Georgiana a respectat indicatiile medicului de a se odihni cat mai mult si a asteptat pana cand micuta ei a dorit sa vina pe lume.

“Fetita noastra s-a nascut la 32 de saptamani, a avut 1kg si 400 de grame. A fost stabilizata si ingrijita initial in sectia de terapie intensiva si evolutia a fost mereu favorabila. Totul este bine acum. Acum stiu de aceasta problema, am constatat ca se intampla destul de frecvent. De asemenea, stiu ca pot exista solutii si chiar am indrumat mai multe mamici. Este important ca exista sanse si sa nu-si piarda speranta”, ne-a spus mamica micutei Eva care a implinit deja 1 an.

Povestea micutei Eva, care a stat 6 saptamani internata in sectia de Neonatologie a Spitalului Baneasa, spusa de mama ei si de dr. Hadi Rahimian o puteti vizualiza in urmatorul video:

Amniopatchul si amnioinfuzia sunt doua proceduri de medicina fetala care s-au dovedit salvatoare in mai multe situatii, nu numai in cazul Georgianei si a micutei Eva.

Vezi si povestea Ritei
Vezi si povestea lui Vladut

In octombrie 2019 a avut loc "Reuniunea de familie", un eveniment dedicat copiilor nascut prematuri sau operati intrauterin la Spitalul Baneasa si Georgiana a participat alaturi de sotul ei si baiatul mai mare, timp in care fetita era inca internata in terapie intensiva pentru recuperare. Doua saptamani mai tarziu, erau impreuna toti acasa. 

povestea georgianei

Echipa multidisciplinara care a ingrijit-o pe Georgiana si pe fetita ei a fost formata din: