Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 12

Copilul tau: se dezvolta unghiile

La 12 saptamani de sarcina sau 10 de la momentul conceptiei, copilului tau i se dezvolta unghiile. In aceasta saptamana copilul va incepe sa aiba un aspect cat mai aproape de normal, deoarece ochii se vor apropria mai mult, iar urechile se vor deplasa mai aproape de pozitia lor finala. Intestinele s-au dezvoltat atat de repede incat s-au extins la nivelul cordonului ombilical, insa vor incepe sa se mute inapoi in abdomen. Rinichii pot acum secreta urina, iar sistemul nervos continua sa se maturizeze.

Cea mai dramatica dezvoltare a copilului din aceasta saptamana sunt reflexele. Degetele copilului se strang si se rasfira, pleoapele clipesc, iar daca iti atingi abdomenul, copilul se va misca in raspuns la atingerea ta, desi nu vei putea simti inca asta. De asemenea, copilul a dezvoltat reflexe mai complexe, cum ar fi acela de sugere.

Copilul masoara 6 cm in lungime de la crestet la sezut, fiind de marimea unei lime, si cantareste aproximativ 14 grame.

Corpul tau

Uterul continua sa se mareasca, astfel incat medicul poate sa-l palpeze la nivelul abdomenului inferior. Nu ai inca nevoie de haine speciale, insa cu siguranta ca ai remarcat ca lucrurile par ca nu-ti mai vin ca inainte. Daca esti deja la a doua sarcina, este posibil sa ai nevoie de haine pentru gravide mai devreme dacat o femeie care nu a mai fost gravida pana acum.

Vei remarca, de asemenea, anumite modificari la nivelul pielii, cum ar fi inchiderea la culoare a areolelor mamare sau anumite pete maronii neregulate la nivelul pometilor si fruntii, o conditie care se numeste cloasma sau masca gravidica. Aceste pete se vor atenua sau vor disparea la scurt timp dupa nastere.

Este posibil sa incepi sa simti arsuri retrosternale (pirozis) care frecvent incep din capul pieptului si merg prin spatele osului pieptului (sternului) catre partea inferioara a gatului. Multe femei pot avea acum primele simptome ale refluxului gastroesofagian, iar cele care anterior au simtit aceste arsuri din cand in cand, acum acestea se pot intensifica. In timpul sarcinii, placenta produce o cantitate mare de progesteron care relaxeaza sfincterul care separa esofagul de stomac, astfel incat, mai ales cand te intinzi in pat la scurt timp dupa ce ai mancat, continutul gastric o ia inapoi catre gura, ceea ce va produce disconfortul digestiv. Ai putea resimti aceasta senzatie de arsura doar ca pe ceva deranjant, insa in anumite cazuri arsura retrosternala poate fi destul de intensa si suparatoare. Afla cum poti trata pirozisul in timpul sarcinii.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Acum este un moment foarte bun sa analizezi ceea ce mananci si sa te asiguri ca atat tu, cat si copilul tau primiti toti acei nutrienti de care aveti nevoie. Pe de alta parte, este important sa intelegi ca nu trebuie sa manaci tot ceea ce iti doresti pentru simplul motiv ca esti insarcinata. Poti sa eviti sa iei prea mult in greutate urmand urmatoarele sfaturi:

  • Evita mancarea fast food sau junk food
  • Evita gustarile la ore tarzii in noapte
  • Limiteaza cantitatea de grasimi si dulciuri

Afla mai multe despre cat ar trebui sa manaci in materialul "Mananc pentru doi: greutatea sanatoasa castigata in sarcina".

Gandeste-te sa faci un buget separat pentru copil. Impreuna cu partenerul tau discuta cum veti face fata la noile cheltuieli pentru copil: cele pentru haine, pampers, jucarii, carucior, scaun de masina sau alimente. Ganditi-va cum veti putea imparti veniturile, astfel incat sa fie incluse si cheltuielile pentru copilul vostru. Luati in considerare sa incepeti chiar de pe acum sa va ajustati bugetul si sa economisiti o parte din bani pentru copil.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Multe femei beneficiaza de exercitiile Kegel de intarire a muschilor vaginali. Efectuate inainte, in timpul sau dupa sarcina, aceste exercitii te pot ajuta in timpul travaliului si vor tonifica muschii vaginali dupa nastere.

Este sigur pentru copil daca imi vopsesc parul?

Cand iti vopsesti parul, doar o cantitate foarte mica de vopsea poate patrunde prin piele. De aceea, se considera ca vopseaua de par nu reprezinta un risc pentru copilul care se dezvolta. Desi un studiu din 2005 a sugerat ca exista o asociere intre vopseaua de par si aparitia in copilarie a unei forme de cancer de tipul neuroblastomului, studiile ulterioare privind vopsirea parului inainte sau in timpul sarcinii nu au ajuns la aceeasi concluzie. Cei mai multi cercetatori considera ca este putin probabil ca utilizarea vopselei de par, inainte sau in timpul sarcinii, sa creasca riscul de aparitie a cancerului in copilarie.

Daca alegi sa-ti vopsesti parul pe perioada sarcinii, tine cont de urmatoarele masuri de precautie recomandate de specialisti:

  • Urmeaza intocmai instructiunile de pe cutie
  • Poarta manusi atunci cand aplici vopseaua
  • Nu lasa vopseaua pe par mai mult decat este mentionat
  • Clateste-ti bine pielea capului dupa aplicarea vopselei

Este important pentru femeia gravida sa se simta bine cu felul cum arata in timpul sarcinii. Gandeste-te daca vopsirea parului iti va aduce aceasta stare sau din contra, va fi o sursa de ingrijorare inutila pe parcursul celor noua luni de sarcina. Daca esti nelinistita privind efectele posibile ale vopselei de par asupra copilului tau, discuta cu medicul obstetrician despre asta sau amana orice tratament chimic al parului pana dupa nastere.

Sfaturi pentru tata

Corpul partenerei tale trece prin multe schimbari iar activitati care anterior pareau simple pentru ea, acum pot deveni o provocare. O modalitate prin care poti sa-i arati ca o apreciezi si ca ai grija de ea este sa-i masezi usor picioarele, mainile sau spatele la sfarsitul zilei.