Felicitari! Intre saptamana patru pana in saptamana sapte de sarcina cele mai multe femei descopera ca sunt gravide. Daca menstruatia ti-a intarziat, probabil ca ai facut un test de sarcina. Pentru unele femei, simptomele de sarcina incep inca din primele saptamani dupa conceptie. Te simti obosita, urinezi frecvent, iar sanii se umfla si sunt sensibili. Totusi, alte femei pot sa nu aiba nici un simptom cu exceptia unei menstruatii neregulate sau care intarzie.
Saptamana 4: cum se calculeaza varsta sarcinii?
De cele mai multe ori este neclar modul in care se calculeaza varsta sarcinii. Deoarece multe femei nu cunosc cu exactitate ziua cand a avut loc fertilizarea, sarcina se calculeaza intotdeauna din prima zi a ultimei menstruatii. Ca urmare sarcina va dura 40 de saptamani. Asta inseamna ca, desi nu erai inca insarcinata la acel moment, primele doua saptamani ale ultimului ciclu menstrual sunt luate de asemenea in calcul. Mai multe informatii despre varsta gestationala si data probabila a nasterii gasesti aici cum calculezi varsta sarcinii.
Copilul tau: Implantarea
Poate ca tocmai ai aflat ca esti insarcinata si copilul tau este deja de marimea unei boabe de mac! Aceasta saptamana marcheaza inceputul perioadei embrionare – perioada cea mai vulnerabila si cu cele mai semnificative schimbari in dezvoltarea copilului. Pana in saptamana 10 de sarcina, toate organele copilului vor incepe sa se formeze, iar unele vor incepe sa functioneze.
In momentul cand ajunge la nivelul peretelui uterului si se implanteaza in acesta, mingea formata din celule care se divid rapid - acum cunoscuta sub numele de blastocist, s-a separat in doua parti. Grupul de celule de la interior va deveni embrion, iar cel exterior se va transforma in celule care vor hrani si proteja embrionul.
Incepe sa se formeze placenta care va hrani copilul pe toata perioada sarcinii. Celulele placentei primitive patrund in mucoasa uterului formand spatii in care va ajunge sangele de la mama, iar la sfarsitul acestei saptamani placenta matura va furniza substantele nutritive si oxigenul de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta.
De asemenea, s-a format si sacul amniotic, o structura mebranoasa care contine lichidul amniotic care va inconjura si proteja copilul pe toata durata sarcinii.
Copilul, acum denumit oficial embrion, este de marimea unei boabe de mac, avand aproape 2 mm.
Corpul tau
Chiar inainte sa constati ca nu ti-a venit menstruatia, poti suspecta ca esti insarcinata. Pentru unele femei, simptomele de sarcina incep inca din primele saptamani dupa conceptie. Te simti obosita, urinezi frecvent, iar sanii se umfla si sunt sensibili. Totusi, alte femei pot sa nu aiba nici un simptom cu exceptia unei menstruatii neregulate sau care intarzie. Afla mai multe despre primele simptome de sarcina.
Uneori, femeile care au greata si se simt obosite interpreteaza gresit ca aceste manifestari ar insemna ca ar fi insarcinate. Apoi, menstruatia vine si greata si oboseala dispar. Desi frustrante, aceste simptome ale sarcinii fantoma nu sunt atat de rare – intreaba pe oricine care asteapta nerabdatoare doua saptamani ca sa-si faca testul de sarcina! Si totusi, pentru unele femei, simtomele sunt atat de reale si dureaza destul de mult, uneori chiar 9 luni, incat acestea raman convinse ca sunt insarcinate – in ciuda faptului ca nu exista nici un copil. Sarcina falsa este extrem de rara.
Probabil ca te intrebi daca este posibil sa fii insarcinata daca ti-a venit menstruatia. Raspunsul este NU. Nu poti avea menstruatie daca esti insarcinata. Afla care este diferenta dintre sangerarea vaginala de implantare in sarcina si menstruatie.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Daca menstruatia ti-a intarziat, probabil ca vei dori sa faci un test de sarcina, iar daca rezultatul este pozitiv, sa programezi o consultatie la medicul ginecolog. Cei mai multi medici recomanda ca prima consultatie sa fie facuta intre saptamanile 8 si 12 de sarcina, daca nu ai o afectiune medicala, daca nu ai mai avut vreo problema la o sarcina anterioara sau daca nu ai deja simptome care ar trebui verificate. Afla mai multe despre consultatiile la ginecolog in primul trimestru de sarcina.
Daca testul de sarcina este negativ si menstruatia a intarziat, ar trebui sa mai astepti inca o saptamana pana sa repeti testul de sarcina. La anumite femei trebuie sa treaca 2-3 saptamani dupa menstruatia lipsa pentru a se produce un nivel detectabil de hormoni.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Greata poate fi unul din primele simptome ca esti insarcinata, putand sa apara incepand cu a doua saptamana dupa conceptie. Cele mai multe femei vor avea greata in primul trimestru de sarcina, insa la anumite gravide aceasta poate persista pe tot parcursul sarcinii. Desi se numesc “greturi de dimineata”, greturile pot apare de-a lungul intregii zile, inclusiv noaptea. Greata apare ca urmare a cresterii rapide a concentratiei de estrogen si progesteron care determina stomacul sa elimine mai lent alimentele. In plus, femeile insarcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel incat mirosuri diverse, cum ar fi cel de mancare gatita, parfum sau fumul de tigara, le-ar putea provoca senzatia de voma. Daca ai greturi de sarcina, aici vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa te simti mai bine.
O dieta sanatoasa este cea mai buna sursa de vitamine si minerale. Cu toate astea, chiar daca mananci ceea ce trebuie, exista posibilitatea sa apara dezechilibre ale unor nutrienti esentiali. Daca esti gravida sau intentionezi sa ramai insarcinata, vitaminele prenatale vor acoperi aceste lipsuri.
Pot sa fac o baie fierbinte in sarcina?
Sarcina si baile fierbinti pot fi o combinatie periculoasa. Daca stai 10 minute sau mai mult in apa fierbinte, temperatura corpului tau va creste la 38.90C sau peste, o conditie care se numeste hipertermie. Exista studii care au demonstrat un risc crescut de avort sau aparitia la copil a unor defecte de tub neural – anomalii severe la nivelul creierului sau maduvii spinarii, daca mama a fost expusa la temperaturi ridicate in timpul primelor 4-6 saptamani ale sarcinii.
Daca esti insarcinata si doresti sa faci o baie fierbinte, tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a reduce riscurile:
- Limiteaza timpul petrecut in apa fierbinte la mai putin de 10 minute
- Evita sa stai in aproprierea robinetului pe unde se scurge apa fierbinte
- Evita sa faci o astfel de baie mai mult de o data pe saptamana
- Iesi din cada de indata ce incepi sa transpiri sau sa simti orice disconfort
- Nu face o astfel de baie daca ai vreo problema de sanatate sau daca temperatura corpului tau este deja crescuta ca urmare a febrei sau daca tocmai ai facut sport sau sauna inainte
Daca ai facut o baie fierbinte o perioada mai lunga de timp in primele saptamani ale sarcinii, vorbeste cu medicul obstetrician despre metodele de a detecta defectele de tub neural in timpul sarcinii.
Sfaturi pentru tata
Fii sincer cu partenera ta si vorbeste despre temerile pe care le ai, dar si despre bucuria pe care o simti ca urmare a faptului ca este insarcinata. Discutati despre cand sa impartasiti vestea familiei si prietenilor vostri.