Esti insarcinata? Dovada este testul de sarcina, insa, chiar inainte sa constati ca nu ti-a venit menstruatia, poti suspecta sau spera ca esti insarcinata. Pentru unele femei, simptomele graviditatii incep chiar in primele saptamani dupa conceptie.
Simptomele clasice in sarcina
In plus fata de absenta menstruatiei, simptomele timpurii de sarcina sunt:
- Greata cu sau fara varsaturi. Desi sunt numite si greturi “matinale”, acestea pot apare oricand in timpul zilei sau noptii si incep la aproximativ trei saptamani dupa conceptie. Greata apare ca urmare a cresterii rapide a concentratiei de estrogen si progesteron care determina stomacul sa elimine mai lent alimentele. In plus, femeile insarcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel incat mirosuri diverse, cum ar fi cel de mancare gatita, parfum sau fumul de tigara, le-ar putea provoca senzatia de voma.
- Sani sensibili si mariti de volum. Sanii tai pot fi unul din primele semne ca esti insarcinata. Chiar dupa doua sau trei saptamani de la conceptie, modificarile hormonale pot face ca sanii sa devina sensibili sau chiar durerosi si sa-i simti mai plini si grei.
- Nevoia de a urina mai des. Vei avea nevoie sa mergi la toaleta mult mai des, in special noaptea.
- Oboseala. Ca urmare a cresterii nivelului hormonului progesteron, oboseala este unul din simptomele frecvente la inceputul sarcinii. In egala masura, efectele combinate ale scaderii nivelului de glucoza in sange, tensiunea arteriala scazuta si cresterea productiei de sange, toate fac sa te simti vlaguita de energie.
- Aversiunea sau, din contra, pofta pentru anumite alimente. Atunci cand esti insarcinata, poti descoperi ca aroma de cafea sau mirosul alimentelor prajite te fac sa strambi din nas. Pe de alta parte, poti avea pofte pentru anumite mancaruri. Si toate astea se intampla din cauza modificarilor hormonale, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand acestea sunt mult mai accentuate.
Alte simptome de sarcina
Uneori, poti avea simptome de sarcina mai neobisnuite sau mai putin intalnite:
- Sangerarea vaginala usoara sau crampele abdominale. Uneori, o cantitate mica sau doar cateva picaturi de sange vaginal pot fi unul din primele semne de sarcina. Cunoscuta ca sangerarea de implantare, aceasta se intampla cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterului, aproximativ 10-14 zile dupa conceptie. In comparatie cu menstruatia obisnuita, acest tip de sangerare apare mai devreme, dureaza mai putin, iar sangele este in cantitate mai mica si are o culoare mai deschisa, roz. Uneori, hemoragia de implantare se poate insoti de crampe abdominale, asemanatoare celor din timpul menstruatiei.
- Modificarile de dispozitie. Hormonii secretati in cantitate mare la inceputul sarcinii te pot face neobisnuit de sensibila si plangacioasa. De asemenea, in special in primul trimestru de sarcina, poti experimenta schimbari ale dispozitiei.
- Ameteala. Din cauza dilatarii vaselor de sange, tensiunea arteriala va fi mai mica si poti avea senzatia de cap gol sau de ameteala. De asemenea, in prima parte a sarcinii lesinul poate sa apara ca urmare a nivelului scazut de zahar in sange.
- Constipatia. Cresterea nivelului hormonului progesteron determina incetinirea eliminarii alimentelor din intestin, ceea ce va duce la constipatie, un alt indiciu subtil al sarcinii. Aceasta poate fi agravata de vitaminele prenatale care contin fier.