Atunci cand iti faci testul de sarcina acasa poti simti o mare ingrijorare si tensiune, mai ales daca nu esti sigura ca poti avea incredere in rezultat. Cisteste urmatorul material despre cand si cum sa faci testul de sarcina acasa, precum si despre posibilele capcane ale acestuia.
Cand trebui sa sa fac testul de sarcina?
Multe din testele de sarcina existente in farmacii pretind ca sunt precise inca din prima zi a intarzierii ciclului menstrual. Totusi, pentru a obtine rezultate pe care sa poti sa lei in considerare, asteapta o saptamana dupa ziua in care ar fi trebuit sa-ti inceapa menstruatia.
Imediat dupa ce ovulul fecundat se ataseaza de stratul intern al uterului, incepe productia la nivelul placentei a hormonului HCG (gonadotropina corionica umana) care ajunge in sange si urina. La inceputul sarcinii, nivelul de HCG creste rapid in sange – frecvent, dublandu-se la fiecare doua-trei zile. Multe teste de sarcina pentru acasa pot detecta cu precizie acest hormon in urina, la o saptamana dupa ultima menstruatie, care nu a mai venit. Anterior acestei date, unele teste pot sa nu fie atat de precise.
Daca este important sa stii exact daca esti insarcinata, cere-i medicului obstetrician sa-ti faca un test de sange care sa masoare HCG, deoarece acesta este mult mai sensibil decat testul de sarcina pe care l-ai facut acasa.
Exista tipuri diferite de teste de sarcina pentru acasa?
In farmacie vei gasi o multitudine de tipuri de teste de sarcina pentru acasa, insa majoritatea se fac la fel. Toate testele de sarcina au instructiuni scrise, asa ca citeste-le cu atenie inainte de a face testul, deoarece difera de la un brand la altul.
In cazul multora dintre ele este simplu, doar trebuie sa lasi sa picure cateva picaturi din jetul de urina intr-o fanta a testului; in cazul altora, este necesara introducerea testului intr-o proba de urina pentru cinci pana la zece secunde.
Apoi trebuie sa astepti cateva minute. Ar putea fi cea mai lunga asteptare!
Interpretarea testului poate diferi, de asemenea. In functie de principiul dupa care functioneaza, fiecare test de sarcina are un interval de timp in care trebuie citit pentru ca rezultatul sa fie corect. La majoritatea citirea se face dupa 5-10 minute, orice modificare dupa 10 minute nefiind relevanta. Gasesti aceasta informatie ori in prospect, ori pe ambalajul testului de sarcina.
Dupa ce timpul a trecut, trebuie sa examinezi “fereastra rezultatului”. Rezultatul testului poate apare fie sub forma semnului plus sau minus, fie ca una sau doua linii sau ca o modificare a culorii. Nu conteaza cat de sters este acel simbol sau acea linie - indiferent daca este pronuntata sau stearsa inseamna un rezultat pozitiv.
Majoritatea testelor au si un “indicator de control” in fereastra rezultatului. Linia sau simbolul de control arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele unui test care nu functioneaza corect.
Retine ca instructiunile de folosire si interpretare a rezultatului pot diferi de la un kit la altul, asa ca citeste-le cu atentie inainte de a face testul.
Cat de precis este testul de sarcina facut acasa?
Multe teste de sarcina pretind ca ofera un rezultat cu o precizie de 99% in prima zi a intarzierii ciclului menstrual. Desi unele studii au sugerat ca anumite teste de sarcina nu sunt atat de precise daca sunt efectuate devreme in sarcina, se considera ca te poti baza pe testele de sarcina pentru acasa daca le efectuezi in conformitate cu instructiunile de pe pachet, la o saptamana dupa ce menstruatia ti-a intarziat.
Medicamentele ar putea interfera cu rezultatele testului?
Anumite medicamentele pentru tratarea infertilitatii sau alte medicamente care contin HCG ar putea influenta rezultatul testului de sarcina. Totusi, cele mai multe medicamente, inclusiv antibioticele sau pilula contraceptiva nu afecteaza acuratetea testului.
Un test pozitiv ar putea fi gresit?
Desi rar, este posibil sa ai un test pozitiv de sarcina, fara sa fii de fapt insarcinata. Acesta este un rezultat fals-pozitiv. Poate sa apara daca tocmai ai pierdut sarcina, imediat dupa implantarea ovulului fecundat la nivelul uterului (sarcina biochimica) sau daca ai facut prea curand testul dupa administrarea unui medicament de fertilitate care contine HCG. Sarcina ectopica sau menopauza, ar putea contibui la un rezultat fals.
Un test negativ ar putea fi gresit?
Este posibil ca testul sa fie negativ, desi esti insarcinata. Acesta este un rezultat fals-negativ si este mult mai frecvent decat rezultatul fals-pozitiv.
Un rezultat fals-negativ apare atunci cand:
- Ai facut testul prea devreme. Cu cat testul se face prea devreme dupa menstruatia care a intarziat, cu atat este mai greu sa se detecteze HCG. Pentru un rezultat cat mai precis, medicii recomanda sa faci testul de sarcina dupa o saptamana de la menstruatia lipsa – cand nivelul de HCG este mult mai probabil sa fie detectat. Daca nu poti astepta atat de mult, cere-i medicului obstetrician sa faca un test de sange.
- Ai verificat prea devreme rezultatul. Asigura-te ca ai respectat intocmai instructiunile de asteptare inainte de a citi rezultatul testului. Foloseste un cronometru setat cu durata indicata pe pachet.
- Urina a fost diluata. Daca bei prea multe lichide inainte de a face testul de sarcina pentru acasa, acesta ar putea fi fals-negativ. Folosirea primei urini de dimineata poate ajuta la cresterea acuratetei testului -concentratia de hormon HCG este mai ridicata in urina de dimineata, acumulata pe parcursul noptii, decat in urina eliminata in timpul zilei.
Ce urmeaza apoi?
In functie de rezultat, actiunile tale pot fi urmatoarele:
- Testul de sarcina efectuat acasa este pozitiv sau ai facut cateva teste cu rezultate contradictorii. Fa o programare la medicul obstetrician, care ar putea sa-ti faca un test de sange sau o ecografie pentru a confirma sarcina. Cu cat aceasta este confirmata mai devreme, cu atat mai repede poti sa incepi ingrijirea prenatala.
- Testul de sarcina efectuat acasa este negativ. Daca inca nu ti-a venit menstruatia, repeta testul dupa cateva zile sau o saptamana – in special daca pe primul l-ai facut chiar inainte sau la scurt timp dupa absenta menstruatiei.
- Continui sa ai teste negative de sarcina, chiar daca menstruatia nu ti-a venit sau tu inca crezi ca esti insarcinata. Mergi la o consultatie la medicul ginecolog. Multe conditii pot fi raspunzatoare pentru intarzierea menstruatiei, incluzand anumite boli, o activitate fizica practicata prea intens, o pierdere in greutate prea mare, stresul si tulburarile hormonale. Daca nu esti insarcinata, medicul te poate ajuta astfel incat ciclul menstrual sa revina la normal.