- De cate tipuri sunt anticonceptionalele
- Cat de eficiente sunt
- Cand sunt recomandate anticonceptionalele
- Cum alegi anticonceptionalele
- Cum se administreaza anticonceptionalele
- Care sunt efectele adverse ale anticonceptionalelor
- Care sunt contraindicatiile folosirii anticonceptionalelor
- Care sunt cele mai raspandite mituri despre anticonceptionale
- Care sunt alternativele folosirii anticonceptionalelor
De cate tipuri sunt anticonceptionalele
Anticonceptionalele constau in combinatii, de doze diferite, de hormoni produsi artificial care imita hormonii produsi in mod natural de ovare. In functie de hormonii predominanti, exista anticonceptionale combinate (estroprogestative) si anticonceptionale monohormonale (au doar progestative). Acestea impiedica ovarele sa produca ovule, ingroasa mucusul, pentru a impiedica patrunderea spermei, si reduc din grosimea peretilor, astfel diminuand riscul ca un ovul fertilizat sa se ataseze de perete si sa inceapa sa creasca.
Estroprogestativele sau anticonceptionalele combinate contin forme sintetice ale hormonilor estrogen si progestativ a. Progestativul de sinteza este folosit mai ales in contraceptia hormonala si in terapia hormonala pentru femeile la menopauza. Majoritatea pilulelor dintr-o folie (un ciclu) sunt active, deci contin hormoni. Ultimele sapte pilule sunt inactive si nu contin hormoni. Anticonceptionalele combinate se impart, la randul lor, in trei:
- Anticonceptionale monofazice – sunt folosite in cicluri de o luna, iar fiecare pilula activa contine aceeasi cantitate de hormoni. Pilulele inactive se iau in ultima saptamana a ciclului menstrual, dupa care apare menstruatia; exista si contraceptive care contin doar pilule active,astfel incat, dupa finalizarea administrarii pilulel cu preparat activ hormonal urmeaza o pauza de 7 zile;
- Anticonceptionale multifazice (bifazice sau trifazice) – sunt folosite in cicluri de o luna si contin cantitati diferite de hormoni. Similar pilulelor monofazice, in ultima saptamana a ciclului menstrual trebuie sa iei pilulele inactive, dupa care ai menstruatie;
- Anticonceptionale pentru ciclu extins – sunt folosite mai ales in cazul ciclurilor de 13 saptamani. Pilulele se iau 12 saptamani, iar in a 13-a saptamana, se iau cele inactive si apare menstruatia. Urmand aceasta forma de contraceptie hormonala, vei avea menstruatie doar de 3-4 ori pe an.
A doua categorie de contraceptive, anticonceptionalele monohormonale, se bazeaza doar pe progestative de sinteza. Sunt cunoscute si drept „micro-pilule”. Aceste tipuri de anticonceptionale sunt recomandate mai ales femeilor care, din diverse motive de sanatate, nu pot lua estrogen. Pilulele dintr-o folie acopera un ciclu menstrual, similar celorlalte, insa contin doar medicamente active. De la caz la caz, menstruatia poate sau nu aparea daca iei aceasta forma de contraceptive.
Cat de eficiente sunt
Luate in mod corect, anticonceptionalele au o rata de succes de 91%. Din 100 de femei care iau pilulele, noua ar putea ramane insarcinate. Eficienta contraceptivelor care contin doar progestative creste, daca pilula este luata într-o fereastra de trei ore in fiecare zi. Pentru anticonceptionalele combinate, „fereastra” pentru luarea pilulei este mai flexibila; in teorie, le poti lua intr-o „fereastra” de 12 ore si tot vei fi protejata, insa pentru a creste eficienta, este recomandat sa le iei zilnic in jurul aceleiasi ore.
Totusi, este bine de stiut ca anumite medicamente ar putea reduce din eficienta anticonceptionalelor. Pe lista acestora se afla unele antibiotice, unele medicamente pentru HIV, anumite antiepileptice si produsele care contin extract de sunatoare.
Totodata, pilula contraceptiva isi pierde din eficacitate daca ai varsaturi sau diaree. De exemplu, daca ai o afectiune la stomac manifestata prin astfel de simptome, exista un risc mai mare de a ramane insarcinata. Pentru a reduce din risc, poti folosi o metoda contraceptiva secundara (de exemplu, prezervativul).
Cand sunt recomandate anticonceptionalele
Anticonceptionalele au numeroase aplicatii, pe langa impiedicarea formarii sarcinii. Printre beneficiile pilulei contraceptive se afla urmatoarele:
- Ajuta la regularizarea menstrelor;
- Reduce durerea din perioada ovulatiei;
- Diminueaza crampele musculare din timpul menstruatiei;
- Reduce riscul de anemie pe fondul unor menstre abundente;
- Reduce din intensitatea simptomelor asociate tulburarii disforice premenstruale;
- Ajuta la mentinerea sub control a pilozitatii faciale si corporale;
- Reduce riscul de sarcina ectopica (in afara uterului);
- Diminueaza acneea;
- Calmeaza migrenele asociate menstrelor dureroase.
Cum alegi anticonceptionalele
Intotdeauna, medicul este cel care trebuie sa indice anticonceptionalele, astfel incat sa ia in considerare si situatiile in care nu este potrivita utilizarea acestei metode de contraceptie.Pentru o mai buna informare, atunci cand iei in calcul sa folosesti anticonceptionale, este bine sa ai in vedere atat avantajele, cat si neajunsurile. Pe langa faptul ca vei fi protejata de o sarcina nedorita, te vei putea bucura de cicluri menstruale regulate, menstre mai putin dureroase si/sau abundente sau chiar de absenta menstruatiei, in functie de anticonceptionalul ales.
Dintre neajunsuri, trebuie avute in vedere costul, care poate fi ridicat, faptul ca nu iti ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, precum si efectele asupra sanatatii. Astfel, anticonceptionalele pot creste riscul de sensibilitate si dureri ale sanilor, patarii lenjeriei intre menstre, hipertensiunii arteriale si al cheagurilor de sange.
Alegerea contraceptivelor orale poate depinde si de urmatorii factori:
- Simptomele din timpul menstruatiei;
- Sanatatea cardiovasculara;
- Bolile cronice;
- Anumite medicamente care ar putea reduce din eficacitatea anticonceptionalelor. In acest caz, este recomandat sa vorbesti cu medicul despre combinarea contraceptivelor cu alte medicamente, suplimente alimentare sau produse naturiste.
Pentru a fi sigura ca nu ramai insarcinata, poti folosi in prima luna atat pilula contraceptiva, cat si prezervativele. Ulterior, te poti baza doar pe anticonceptionale.
Cum se administreaza anticonceptionalele
Administrarea de anticonceptionale porneste de la o discutie cu medicul ginecolog sau cu un specialist in planificare familiala. De regula, se recomanda anticonceptionalele combinate si, in cazuri rare, variantele monohormonale. In acest context, este bine de stiut ca exista folii care acopera cicluri menstruale de 21 de zile, de 24 de zile sau de 28 de zile. Unele anticonceptionale vin si cu regimuri mai extinse, motiv pentru care este bine sa ceri parerea unui specialist, daca ai un ciclu menstrual mai mare de 28 de zile.
Indiferent de numarul de pilule dintr-o folie, trebuie sa iei cate o pastila in fiecare zi, in jurul aceleiasi ore.
In general, poti incepe sa iei pilula contraceptiva in orice moment al ciclului menstrual. Exista mentiuni speciale daca abia ai nascut, ai avut un avort sau ai pierdut sarcina, insa aceste lucruri variaza de la caz la caz si le poti afla de la ginecolog.
Daca incepi sa iei contraceptive orale in prima zi a ciclului menstrual, vei fi protejata impotriva unei sarcini nedorite imediat. Nu va mai fi nevoie de metode contraceptive suplimentare. In cazul in care incepi sa iei pilula din a cincea zi a ciclului menstrual, tot vei fi protejata, insa, dupa a cincea zi, nu vei mai fi protejata. Astfel, daca prima pilula o iei in a zecea zi a ciclului menstrual, va trebui sa folosesti inca o metoda contraceptiva timp de cel putin sapte zile. Daca doresti sa incepi sa iei pilula dupa a cincea zi a ciclului menstrual, asigura-te ca nu esti insarcinata. Pentru a reduce orice dubiu, fa un test de sarcina la trei saptamani dupa ultimul contact sexual neprotejat.
Ce faci daca ai uitat sa iei pilula contraceptiva
Daca ai uitat o singura data sa iei pilula sau ai inceput o folie cu o zi mai tarziu, continui sa fii protejata impotriva sarcinii. Este recomandat sa iei pilula uitata in momentul in care iti dai seama de eroare, chiar daca acest lucru inseamna sa iei doua in aceeasi zi. In continuare, ia anticonceptionalele in mod normal.
Daca ai uitat sa iei doua sau mai multe pilule contraceptive, s-ar putea sa existe un risc mai mare de sarcina. Ia ultima pilula (din ziua in curs) si sari peste pilulele pe care le-ai uitat. Daca mai sunt sapte pilule pe folie, termina intreaga folie, apoi ia pilulele inactive dupa care incepe, in mod normal, o noua folie. Daca ai uitat sa iei mai mult de doua pilule in prima saptamana a urmatorului ciclu menstrual si ai facut sex neprotejat in decursul a sapte zile (anterioare), este nevoie sa apelezi la pastila de a doua zi, un anticonceptional de urgenta, care contine o doza mai mare de hormoni. Aceasta se poate lua in 3-5 zile dupa contactul sexual neprotejat si poate avea efecte secundare neplacute (dureri de cap, crampe abdominale, schimbari ale urmatoarei menstruatii), motiv pentru care nu este recomandata folosirea ei in mod regulat.
Daca abia ai nascut si nu alaptezi, poti incepe sa iei pilula contraceptiva in ziua a 21-a dupa nastere, insa, daca exista anumite probleme de sanatate, este indicat sa intrebi doctorul. Daca incepi sa iei anticonceptionale dupa ziua a 21-a de dupa nastere, vei avea nevoie de inca o metoda contraceptiva timp de sapte zile. In cazul in care alaptezi, nu este recomandata pilula pana dupa saptamana a sasea de la nastere.
Dupa pierderea sarcinii sau dupa un avort, poti incepe sa iei pilula din a cincea zi. Daca iei anticonceptionale dupa ziua a cincea, vei mai avea nevoie de o alta metoda contraceptiva timp de sapte zile.
Care sunt efectele adverse ale anticonceptionalelor
Pilulele contraceptive reprezinta o metoda sigura pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, pot aparea efecte secundare precum:
- Libido scazut;
- Pierderea menstruatiei sau sangerari excesive care pot dura mai mult de o saptamana;
- Sangerari intre menstre;
- Greata;
- Iritatii vaginale;
- Sensibilitate la nivelul sanilor.
De regula, aceste simptome trec dupa cateva luni de folosire a anticonceptionalelor, insa, daca persista, este recomandat sa te adresezi medicului. Acesta iti poate sugera sa folosesti un alt timp de anticonceptional.
De asemenea, contraceptivele orale pot creste usor riscul de cancer de col uterin, insa nu se stie daca acest lucru se intampla din cauza folosirii medicamentului sau prin expunerea la HPV in urma activitatii sexuale.
Complicatii ale folosirii anticonceptionalelor
Folosirea anticonceptionalelor poate creste riscul de:
- Cheaguri de sange;
- Tromboza;
- Atac de cord;
- Atac vascular cerebral;
- Embolism pulmonar.
La majoritatea femeilor, astfel de probleme de sanatate nu apar. Ele sunt mai comune:
- Femeilor supraponderale sau obeze;
- Persoanelor hipertensive;
- Celor imobilizate la pat.
Care sunt contraindicatiile folosirii anticonceptionalelor
Anticonceptionalele nu ar trebui luate:
- In sarcina;
- Daca ai avut accident vascular cerebral;
- Daca ai tromboflebita sau afectiuni tromboembolice;
- Daca ai hipertensiune arteriala;
- Daca ai avut infarct miocardic;
- Daca suferi de afectiuni hepatice;
- Daca ai tumoare hepatica benigna;
- Daca ai cancer de san sau ai istoric de cancer de san;
- Daca ai hemoragii de origine neidentificata;
- Daca ai peste 40 de ani sau peste 35 de ani si esti fumatoare.
In alte cazuri, anticonceptionalele pot fi administrate, insa atrag dupa sine un risc mai mare de complicatii sau intensificarea simptomelor. Aici intra:
- Litiaza biliara;
- Fibromul uterin;
- Afectiunile renale;
- Afectiunile cardiovasculare;
- Diabetul zaharat;
- Alaptarea;
- Depresia severa.
Care sunt cele mai raspandite mituri despre anticonceptionale
Exista numeroase mituri despre folosirea anticonceptionalelor, majoritatea fiind false sau nedemonstrate stiintific. Mai jos sunt cateva dintre cele mai raspandite mituri despre folosirea anticonceptionalelor, alaturi de cateva explicatii.
„Contraceptivele ingrasa”
Multa lume crede ca luarea de anticonceptionale cauzeaza ingrasare, insa, potrivit datelor, acest lucru tine mai mult de zona miturilor decat de realitate. Un studiu realizat in 2014 pe 150 de femei normoponderale si obeze arata ca luarea de anticonceptionale nu a dus la ingrasarea in niciun grup. Similar, un raport care a analizat 22 de studii anterioare nu a gasit nicio legatura intre administrarea de contraceptive orale si luarea in greutate. In cadrul studiilor care au descoperit o legatura intre anticonceptionale si ingrasare, diferenta nu a depasit aproximativ 2,2 kg.
„Pilula trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora”
Desi luarea pastilei la aceeasi ora nu este un lucru rau, majoritatea anticonceptionalelor sunt la fel de eficiente indiferent de ora la care sunt luate, atat timp cat le iei zilnic. Totusi, exista o exceptie: anticonceptionalele monohormonale. Acestea trebuie luate zilnic intr-o „fereastra” de trei ore.
„Anticonceptionalele cauzeaza cancer la san”
Luarea de anticonceptionale nu cauzeaza cancerul de san, insa poate creste usor riscul de aparitie a sa cu pana la 7%, potrivit unei analize comparative a sanatatii a peste 150.000 de femei cu si fara cancer de san. Alte studii au descoperit un risc mai mare in cazul femeilor care luau pilule trifazice (acelea care folosesc trei doze diferite de hormoni in timpul unui ciclu menstrual). Totodata, femeile care iau anticonceptionale au un risc mai mic de cancer endometrial, ovarian si colorectal, prin comparatie cu cele care nu au luat niciodata contraceptive orale.
„Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea”
Este nevoie de cateva luni pana cand ciclul menstrual revine la normal, indiferent daca folosesti contraceptive orale, sterilet sau alte forme similare. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca administrarea de anticonceptionale afecteaza fertilitatea pe termen lung.
Infertilitatea apare mai ales in randul cuplurilor de peste 30-35 de ani, insa acest lucru se intampla in mod firesc pe masura ce imbatranim si nu ca urmare a folosirii unei metode de contraceptie orala. Pe de alta parte, anticonceptionalele te protejeaza de o sarcina nedorita, insa nu si de o boala cu transmitere sexuala. Dobandirea unei astfel de boli, insa, poate afecta fertilitatea, un motiv in plus pentru care este recomandata folosirea anticonceptionalelor alaturi de prezervative.
„Persoanele trecute de o anumita varsta nu au nevoie de anticonceptionale”
Unele persoane cred ca, daca au atins o anumita varsta sau au menstre neregulate, nu pot ramane insarcinate. Adevarul este ca o femeie poate ramane insarcinata, in mod natural, pana ce ajunge la menopauza. Aceasta faza apare atunci cand au trecut 12 luni la rand si nu a avut menstruatie. Menopauza poate aparea intre 40 si 55 de ani, varsta medie fiind cuprinsa, in general, intre 45 si 51 de ani. Pe de alta parte, barbatii continua sa fie fertili pana in jurul varstei de 60-70 de ani. Cu toate acestea, conceperea unui copil la o varsta inaintata este asociata unor anomalii congenitale si altor probleme de sanatate.
„Nu este sigur sa iei anticonceptionale fara intrerupere”
Nu exista dovezi medicale care sa sugereze ca femeile sanatoase si tinere trebuie sa ia pauza de la luarea anticonceptionalelor. Este sigur sa iei contraceptive orale cat timp ai nevoie, fara a aparea probleme de sanatate. Totusi, doctorii recomanda ca femeile sa isi reevalueze nevoile contraceptive la fiecare 15 ani sau dupa varsta de 35 de ani. Dupa aceasta varsta, formele sintetice de estrogen din unele anticonceptionale pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange la unele femei.
„Toate anticonceptionalele sunt la fel”
Exista mai multe tipuri de anticonceptionale. Acestea variaza in functie de firma producatoare, de formula si de compozitie. Unele contin combinatii de estrogen sintetic si progesteron, in timp ce altele contin doar progesteron. Este normal pentru femei sa incerce mai multe anticonceptionale inainte de a se stabili asupra unuia care se potriveste nevoilor si stilului sau de viata.
„Anticonceptionalele afecteaza libidoul”
Desi unele femei spun ca pilulele contraceptive reduc placerea sexuala sau interesul pentru sex, adevarul este ca acestea nu afecteaza aceste aspecte. Desi unele femei acuza o reducere sau o crestere a dorintei sexuale, nu se stie cu certitudine daca acestea apar din cauza pastilelor sau a altor evenimente din viata persoanei (dieta, stil de viata, stres etc.).
„Este suficient sa iei pilula in zilele cand faci sex”
Daca doctorul iti da o reteta pentru anticonceptionale, doar luarea lor in fiecare zi previne o sarcina nedorita. Pilulele contin hormoni care previn formarea sarcinii, iar luarea lor in mod regulat ajuta la mentinerea hormonilor la un nivel constant. De asemenea, unele femei cred ca sunt fertile doar in zilele in care ovuleaza si ca este suficient sa ia contraceptive orale atunci. Este posibil sa ramai insarcinata daca sperma este prezenta in corp inainte de ovulatie. Celulele spermatice supravietuiesc pana la cinci zile, astfel ca „fereastra” fertila este de aproximativ sase zile pe luna. Luate cu regularitate, anticonceptionalele au o eficacitate de 99%, in timp ce, daca uiti sa iei pastila din cand in cand, riscul de aparitie a sarcinii ajunge la 9%.
Care sunt alternativele folosirii anticonceptionalelor
Pilulele contraceptive reprezinta doar una dintre optiunile pe care le ai la dispozitie atunci cand iti doresti sa previi o sarcina nedorita. Alte optiuni pot include metode fara prescriptie medicala, asa cum sunt prezervativele, si metode cu prescriptie medicala (capac cervical, sterilet etc.).
Pe lista metodele anticonceptionale fara prescriptie medicala intra:
- Prezervativul masculin – are o eficacitate de 98%. Este realizat din latex sau din alte materiale prietenoase cu pielea si acopera penisul, blocand, astfel, accesul spermei in vagin;
- Prezervativul feminin – are o eficacitate de 95%. Este realizat tot din latex si se fixeaza in interiorul vaginului, pentru a impiedica patrunderea spermei;
- Buretele contraceptiv – are o eficacitate cuprinsa intre 76 si 88%. Este un burete rotund, din plastic imbibat cu spermicid, care se fixeaza in vagin, pentru a bloca si distruge spermatozoizii.
Metodele contraceptive pe baza de reteta medicala includ:
- Capacul cervical/vaginal – are o eficacitate de aproximativ 80%. Este un capac moale si flexibil, care se asaza peste colul uterin, pentru a impiedica patrunderea spermei in uter. Acesta se umple inainte de sex cu spermicid;
- Diafragma – are o eficacitate de 88%. Este un disc moale si flexibil, care blocheaza accesul la colul uterin. Se acopera cu spermicid inainte de folosire;
- Implantul – are o eficacitate de 99%. Este o tija de plastic, de dimensiunea unui bat de chibrit, care se introduce sub piele si elibereaza progestativ. Afecteaza ovulatia si ingroasa mucusul cervical, blocand accesul spermei;
- Dispozitivul intrauterin (steriletul) – are o eficacitate de 99%. Este un dispozitiv minuscul, in forma literei T, care este introdus in uter in timpul unui consult ginecologic si poate ramane acolo cativa ani. Exista sterilete hormonale sau din cupru. Cele din cupru impiedica implantarea ovulului fecundat pe peretii uterului, iar cele hormonale elibereaza progestative, afecteaza ovulatia si blocheaza accesul spermatozoizilor;
- Plasturele contraceptiv – are o eficacitate de 92%. Are circa 5 cm patrati si se pune pe piele, unde elibereaza estrogen si progesteron. Acesti hormoni actioneaza, apoi, similar contraceptivelor orale;
- Injectii contraceptive – au o eficacitate de 98%. Se bazeaza pe hormonul progesteron si se realizeaza o data la 90 de zile in cabinetul ginecologului;
- Inelul vaginal – are o eficacitate de 92%. Are 5 cm in diametru si se introduce in vagin, unde poate fi tinut pana la trei saptamani, dupa care este scos in timpul menstruatiei. Acest inel elibereaza estrogen si progesteron, impiedicand sarcina nedorita.
Inainte de a alege orice forma contraceptiva, este recomandat sa porti o discutie detaliata cu medicul specialist, pentru a vedea daca anticonceptionalele se potrivesc nevoilor tale si stilului tau de viata. Este foarte posibil ca doctorul sa iti puna intrebari legate de medicamentele pe care le iei (daca este cazul), precum si de alternativele pe care le ai la anticonceptionale (de exemplu, in cazul in care estrogenul/progesteronul sintetic nu este bine tolerat de organismul tau).