Copilul tau: ochii sunt larg deschisi
In saptamana 30 de sarcina sau dupa 28 de saptamani de la conceptie, ochii copilului sunt larg deschisi o buna parte din timp si probabil ca poate sa vada ce este in interiorul uterului si sa urmareasca o sursa de lumina. Totusi, nou-nascutii pot vedea doar la o distanta de 20-30 cm, iar copiii cu vederea normala nu vor ajunge la acuitatea vizuala asemanatoare adultului decat in jurul varstei de 8 ani.
Aproximativ un litru de lichid amniotic se afla in jurul copilului, insa volumul lui va continua sa scada, pe masura ce copilul creste din ce in ce mai mare si astfel va avea un spatiu din ce in ce mai mic in interiorul uterului. Celulele rosii ale sangelui se formeaza la nivelul maduvii hematogene. Plamanii si tractul digestiv sunt aproape complet dezvoltati.
La sfarsitul acestei saptamani copilul va avea aproximativ 40 cm si va cantari 1.3 kilograme, fiind de marimea unei verze albe. Cresterea in ceea ce priveste lungimea va incetini in scurt timp, insa copilul va continua sa ia semnificativ in greutate.
Corpul tau
Vei incepe sa constati ca in ultima parte a sarcinii obosesti mai usor. Asta va fi cu atat mai frecvent cu cat iti va fi mai dificil sa te odihnesti noaptea. Incearca sa-ti dai seama ce provoaca trezirea sau somnul neodihnitor si redu impactul acelui motiv. Daca vrei sa folosesti somnifere din plante, discuta cu medicul tau inainte de a incepe sa consumi un astfel de produs, indiferent daca contine o singura planta sau o combinatie de plante. Este usor sa presupui ca daca sunt din “plante”, aceste somnifere sunt sigure. Daca suferi de insomnie care s-a agravat din ce in ce mai mult, mergi la o consultatie la medicul tau.
Corpul tau produce diferiti hormoni care fac ca articulatiile sa devina mai laxe, ceea ce va face ca, de exemplu, picioarele tale sa devina mai mari, unele femei constatand cresterea cu un numar a marimii la pantofi. Frecvent, aceasta este o modificare permanenta.
Pe masura ce uterul creste si apasa asupra diafragmului, muschiul situat sub plamani, ai putea simti ca respiri cu dificultate. Aceasta senzatie de lipsa de aer se va imbunatati inainte de nastere, in jurul saptamanii 36 cand copilul va cobora in pelvis, ceea ce va inlatura presiunea asupra diafragmului si va face ca respiratia sa devina mai usoara. Intre timp, mentine o buna postura a corpului si dormi cu trunchiul ridicat pe o perna, pentru a inlatura presiunea asupra plamanilor.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Mai sunt aproape 10 saptamani pana cand vei naste si este timpul sa incepi sa te gandesti si sa discuti cu medicul obstetrician despre diferitele tipuri de nastere. Daca ai dorinte sau preferinte speciale legate de nastere – cum ar fi nasterea in apa, este bine sa stii ca nu toti medicii sustin acest tip de nastere. Daca te intereseaza aceasta modalitate de a naste informeaza-te cat poti de mult. Citeste mai multe despre avantajele si dezavantajele nasterii in apa.
Unele femei ar putea primi recomandari din partea medicului lor obstetrician care ar putea fi considerate putin „ciudate”. Aceste cerinte pot fi doar sa evite anumite activitati sau pot fi mai serioase, cum ar fi sa pastreze repausul la pat complet. Daca nu intelegi sau esti confuza, cere-i medicului sa-ti explice mai clar. Intreaba-l care este rezultatul pe care il vei obtine daca urmezi indicatiile lui si ce se intampla atunci cand alegi sa nu faci asta. Informeaza-te legat de toate optiunile pe care le ai. Citeste mai mult despre repausul la pat.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
In aceasta perioada a sarcinii, multe femei se plang ca le doare spatele. Aceasta durere apare din cauza cresterii uterului si schimbarii centrului de greutate al corpului, pe de o parte, iar pe de alta parte din cauza hormonilor care relaxeaza ligamentele de la nivelul bazinului. Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii si poate apare devreme in sarcina si persista sau chiar se poate inrautati pe masura ce sarcina evolueaza. Iata ce poti face pentru a preveni sau ameliora durerea de spate.
Incearca sa nu ridici nimic greu, deoarece asta va forta si mai mult articulatiile laxe. Ar putea fi destul de greu daca deja ai un copil mic si poate fi dificil sa-i explici de ce nu mai poti sa-l porti in brate, insa sunt modalitati prin care sa-l faci sa se simta special. Fii creativa! Afla mai multe despre cum sa-ti tii copilul in bratele daca esti insarcinata.
De asemenea, din cauza articulatiilor laxe este recomandat sa nu porti tocuri inalte sau sa limitezi folosirea acestora doar la ocazii speciale. In locul lor, poarta incaltaminte confortabila care are curele si o baza larga de sustinere. Mai mult, in special in al treilea trimestru de sarcina, gleznele si picioarele tale se vor umfla, iar purtarea unor pantofi inalti care au curele la nivelul gleznelor, va accentua si mai mult edemul.
Este dansul sigur in sarcina?
Dansul este o modalitate sigura si distractiva de a face sport in timpul sarcinii. Mai mult, este o activitate sociala si distractiva. Incearca sa dansezi cel putin 30 minute pe zi, fie ca faci asta in sufragerie sau la clasa. Exercitiile cu impact redus, care implica pastrarea unui picior pe podea in orice moment, nu forteaza articulatiile. Modificarile hormonale din sarcina te fac mult mai susceptibila la accidente daca fortezi sau intinzi articulatia.
Samba, dansul de societate (mai putin ridicarile) sau salsa sunt ideale pentru a te mentine in forma, in special la inceputul sarcinii, insa pot deveni ceva mai greu de practicat mai tarziu. Dansul din buric cu miscari lente, controlate, este o modalitate excelenta de exercitiu in sarcina. Afla mai multe despre dansul in sarcina.
Sfaturi pentru tata
Partenera ta simte miscarile copilului de ceva timp. Incepand cu saptamana 30 de sarcina, ai putea sa simti si tu cum se misca copilul. Fa-ti timp sa fii impreuna cu partenera ta si sa-ti odihnesti capul pe abdomenul ei, astfel incat sa poti simti miscarile bebelusului. Nu numai ca te va ajuta sa te atasezi de micut, dar iti va permite sa petreci un timp special cu partenera ta.