Copilul tau: tine ochii deschisi
In saptamana 28 de sarcina sau dupa 26 de saptamani de la conceptie, pleoapele copilului sunt partial deschise si s-au format genele. Copilul castiga constant in greutate, ceea ce face ca pielea lui sa devina neteda.
Pana acum copilul are aproape 38 cm, masurati de la crestet la calcai, fiind de marimea unei vinete si cantareste aproximativ un kilogram. Copiii sanatosi care se nasc in aceasta saptamana au 90% sanse sa supravietuiasca fara afectare neurologica sau fizica, iar sansele cresc cu fiecare saptamana de sarcina castigata.
Corpul tau
Cu fiecare saptamana care trece, uterul continua sa creasca, partea lui superioara putand fi acum palpata la peste 7 cm deasupra ombilicului. Inaltimea fundului uterului este definita ca distanta de la simfiza pubiana pana la varful uterului, masurata in centimetri. Frecvent, dupa primele 12 saptamani de sarcina, valoarea inaltimii fundului uterului este egala cu numarul de saptamani de sarcina. De exemplu, in saptamana 28 de sarcina, medicul se asteapta ca inaltimea fundului uterului sa fie aproape 28 de centimetri. Totusi, nu este anormal ca valoarea masurata sa fie mai mare sau mai mica decat cea asteptata. Citeste mai multe despre semnificatia inaltimii fundului uterin pentru aprecierea dezvoltarii fatului.
Acum ca ai intrat in trimestrul 3 de sarcina, vei observa ca simptomele de sarcina se schimba din nou. Multe femei vor suferi de crampe musculare, constipatie, insomnie sau hemoroizi.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, medicul obstetrician iti va cere sa vii mai des la consultatii – frecvent la doua saptamani incepand cu saptamana 32 si saptamanal dupa saptamana 36. Citeste mai mult despre consultatiile la medic in trimestrul 3 de sarcina.
La urmatoarea consultatie, ar trebui sa fii pregatita pentru urmatoarele aspecte ale ingrijirii sarcinii:
- Daca esti Rh negativa si nu s-au produs inca anticorpi anti-Rh, ti se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Acestea vor preveni formarea anticorpilor in timpul sarcinii.
- Ti se va explica importanta numararii miscarilor copilului. Incepand cu saptamana 28, este util sa incepi numararea miscarilor copilului. Aceasta te poate ajuta sa identifici daca ceva este in neregula cu el, pe de o parte, iar pe de alta parte este o experienta extraordinara de a crea o legatura intre tine si copil.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Desi mai sunt cateva saptamani bune pana la momentul nasterii, ar fi bine sa-ti faci deja planuri pentru mersul la spital. Aceasta pregatire este cu atat mai utila, cu cat micutul ar putea veni pe lume mai devreme. Asigura-te ca ai la indemana toate numerele de telefon ale partenerului tau sau ale unei persoane dispuse sa fie alaturi de tine cu aceasta ocazie, astfel incat sa poti lua legatura cu ei daca ai intrat in travaliu. In plus, gandeste-te cum te vei descurca daca ei nu vor fi disponibili. Intotdeaua este bine sa ai un plan B de rezerva.
Daca vei naste la spital, afla daca ofera un tur al spitalului si al salilor de nastere. Vizitarea prealabila a maternitatii si a salii de travaliu va avea un rol important in diminuarea fricii si nelinistii din momentul travaliului.
Esti obosita si tot ce-ti doresti este un somn bun. Si totusi, de ce nu reusesti sa dormi bine? Cand esti insarcinata, corpul tau trece printr-o varietate de modificari care pot sa-ti afecteze somnul. Incearca sa-ti dai seama ce provoaca trezirea sau somnul neodihnitor si redu impactul acelui motiv.
Cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii este pe o parte. Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga, deoarece aceasta este pozitia care mareste cantitatea de sange si de nutrienti care ajung la placenta si la copil. Tine picioarele si genunchii indoiti si pune o perna in dreptul spatelui si una in fata toracelui, astfel incat sa te poti sprijini. O perna intre picioare te va ajuta sa dormi mai confortabil pe o parte. Citeste mai mult despre pozitiile de somn in sarcina.
Este sigur pentru copilul meu daca fac vreun tratament stomatologic in timpul sarcinii?
Detartrajul si examenul anual stomatologic nu numai ca sunt sigure, dar sunt si recomandate in sarcina. Nivelele crescute de hormoni determina tumefierea, sangerarea si retinerea alimentelor la nivelul gingiilor, ceea ce va accentua inflamatia acestora. Controalele preventive stomatologice in sarcina sunt esentiale pentru evitarea infectiilor la nivelul gingiilor, care ar putea determina nasterea prematura.
In plus, specialistii recomanda sa-ti periezi dintii de doua ori pe zi si sa folosesti zilnic ata dentara. Citeste mai mult.
Sfaturi pentru tata
Discuta cu partenera ta despre temerile pe care le are legate de faptul ca nu va putea sa ia legatura cu tine atunci cand contractiile vor incepe. Stabiliti un anume text pentru mesaj si discutati despre diferitele optiuni care sa rezolve aceasta problema. Impartasiti aceste nelinisti cu alti parinti care au trecut prin astfel de situatii, ca sa vedeti ce a functionat in cazul lor.