Copilul tau: se dezvolta scheletul
In saptamana 15 de sarcina sau la 13 saptamani de la conceptie, copilul creste rapid. Se dezvolta scheletul, care va deveni vizibil la ecografie. Picioarele copilului au crescut mai lungi decat bratele si toate articulatiile si membrele se pot misca. Organele genitale s-au dezvoltat suficient pentru a fi vizibile la ecografie, insa va trebui sa astepti un pic mai mult pana a afla sexul copilului tau. Urmatoarea ecografie este planificata cu aproximatie in saptamana 20 de sarcina.
Este posibil sa nu simti, insa copilul sughita frecvent acum, fiind ceva ce invata sa faca frecvent inainte de a respira. Totusi, bebelusii nu pot scoate vreun sunet cand sughita, deoarece traheea lor este plina cu lichid.
In aceasta saptamana pielea ca un pergament a copilului va incepe sa fie acoperita de fire de par foarte fine (lanugo) care vor disparea frecvent inainte de nastere. Desi sprancenele au inceput sa creasca, iar parul din varful capului incepe sa rasara, acest tip de par isi va schimba, atat textura, cat si culoarea dupa nastere.
Desi probabil ca ai castigat deja in greutate intre 2.2-4.5 kilograme, copilul cantareste doar 70 de grame si are lungimea de la crestet pana la sezut de aproximativ 10.1 cm, fiind de marimea unui mar.
Corpul tau
Frecvent, trimestrul 2 de sarcina este perioada cea mai placuta a sarcinii deoarece readuce starea de bine. Ceea ce a fost mai greu legat de greturi s-a dus, iar copilul nu este prea mare astfel incat sa-ti creeze probleme din cauza ca iti comprima organele abdominale. Totusi, anumite simptome sunt prezente si in trimestrul 2 de sarcina:
- Sanii continua sa creasca
Stimulate de estrogeni si progesteron, glandele mamare de la nivelul sanilor cresc mai mari in cel de-al doilea trimestru de sarcina. In plus, la nivelul sanilor se poate acumula grasime si un sutien care sa sustina bine sanii devine o necesitate Desi sensibilitatea sanilor din trimestru 1 de sarcina s-a ameliorat considerabil, sensibilitatea la nivelul mameloanelor va continua pe toata perioada sarcinii.
- Probleme la nivelul gingiilor si mucoasei nazale
Pe masura ce circulatia creste, la nivelul mucoaselor exista un flux marit de sange, ceea ce va determina ca mucoasa nasului si cailor aeriene sa se congestioneze, cu limitarea cantitatii de aer care este inhalata si aparitia sforaitului, obstructiei nazale si a sangerarilor nazale (epistaxis). De asemenea, gingiile se umfla, ceea ce poate cauza o sangerare minora cand te speli pe dinti sau folosesti ata dentara. Alege o periuta de dinti mai moale pentru a scadea iritatia gingivala.
Citeste mai mult despre cum se modifica corpul tau in trimestrul 2 de sarcina.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Daca medicul ti-a recomandat sa faci amniocenteza, aceasta procedura se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 20 de sarcina cu scopul de a identifica anumite anomalii genetice sau cromozomiale. Daca astepti cu teama rezultatul, este important sa stii ca majoritatea femeilor care efectueaza acest test prenatal vor primi vesti bune despre copilul lor.
Este posibil sa experimentezi unul din cele mai frumoase momente din timpul sarcinii – vei simti pentru prima data ca bebelusul misca. Unele mame pot simti primele miscari ale copilului lor inca din saptamanile 13-16 de sarcina. Aceste miscari fetale sunt adesea descrise ca “fluturasi in stomac” sau ca bule de aer care se “plimba” prin burta. Poate fi dificil sa stabilesti daca ceea ce simti sunt gazele intestinale sau, intr-adevar, loviturile copilului, insa curand vei observa un model anume al acestor lovituri. Unele mame, mai ales daca sunt la prima sarcina, pot sa nu simta aceste miscari pana in saptamanile 18-20 de sarcina. Insa acest lucru este ceva normal, deoarece fiecare sarcina este diferita. De aceea exista un interval larg, intre saptamanile 13 si 25 de sarcina, in care se considera ca este normal sa distingi primele lovituri ale copilului tau.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Oricat ti-ar placea sau nu, luarea in greutate in sarcina este inevitabila. Copilul tau si felul in care el se dezvolta depind de asta. Desi nu exista o marime universala pentru toate femeile insarcinate, castigul in greutate depinde de cat de mult cantareai inainte de a ramane gravida si cat de adecvata este greutatea ta in raport cu inaltimea. De asemenea, cat de sanatoasa esti tu sau copilul tau, au de asemenea un rol.
Daca inainte de a ramane insarcinata aveai o greutate normala, pana acum probabil ca ai castigat in greutate aproape 2.5 kilograme si vei continua sa te ingrasi cu aproximativ 0.5 kg pe saptamana in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Cresterea in greutate constanta este mult mai importanta decat kilogramele, in special daca ai avut o greutate normala la inceputul sarcinii sau ai fost subponderala. Asta inseamna un plus de 300 calorii/zi – jumatate dintr-un sandwich si un pahar de lapte degresat.
Vei lua adecvat in greutate in timpul sarcinii daca vei manca alimente sanatoase si daca vei evita sa manaci prea mult. Este usor sa te ingrasi daca vei manca junk food care are un continut crescut de grasimi si care nu ofera copilului tau nutrienti de care are nevoie. Ia in calcul aceste sfaturi:
- inlocuieste pastele si faina alba cu varianta din grau intreg
- alege sa manaci salata cu un sos cu continut scazut in grasime sau fasole neagra in locul burgerilor si cartofilor prajiti
- inlocuieste prajitura cu salata de fructe
- alege sucurile fortificate cu calciu si alti nutrienti
Este sigur sa folosesc produse autobronzante sau sa merg la solar in sarcina?
Vestea buna este ca ingredientele folosite in produsele autobronzate nu sunt nocive, astfel incat le poti folosi in timpul sarcinii. Aceste creme, lotiuni sau sprayuri au in compozitia lor vopseluri care raman la suprafata pielii si astfel nu ajung la nivelul copilului. In ultimii ani, industria cosmetica s-a imbunatatit considerabil, astfel incat acum aceste produse pot conferi pielii tale un aspect de bronz uniform.
Pe de alta parte, folosirea solarului este o cu totul alta poveste. Desi nu sunt studii care sa demonstreze ca solarul ar fi periculos pentru copil, exista foarte multe date care arata cat de periculos poate fi pentru tine.
Expunerea la solar are aceleasi riscuri cu expunerea la soare: se emit radiatii ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Nu crede daca cineva iti va spune ca solarul nu este periculos pentru sanatatea ta deoarece emite doar raze UV tip A. Exista studii care au aratat ca mersul la solar de zece ori intr-un an dubleaza riscul de a face melanom, cel mai mortal tip de cancer de piele. Melanomul este singurul tip de cancer de piele care se poate raspandi la nivelul placentei, ceea ce ar avea efecte dezastruoase atat asupra ta, cat si a copilului.
De asemenea, femeile insarcinate sunt mult mai sensibile la expunerea la razele ultraviolete (UV) – atat de la solar, cat si de la soare, ceea ce le face mai susceptibile sa dezvolte cloasma sau masca gravidica, care sunt niste pete inchise la culoare care apar in special la nivelul fetei.
Sfaturi pentru tata
Nu fi surprins ca tu si partenera ta va veti simti anxiosi si preocupati in aceasta perioada. Multe cupluri care asteapta un copil isi fac griji despre sanatatea acestuia sau daca vor fi capabili sa faca fata la schimbarile care vor veni. Discutati deschis unul cu celalat despre ceea ce va preocupa.