Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Semnele travaliului: la ce sa te astepti

Este greu de spus cu exactitate care sunt cauzele ce duc la declansarea travaliul, desi se pare ca unele modificari hormonale specifice, produse in organismul fatului, ar fi cele mai importante. Cele mai multe femei stiu cand sunt in travaliu, desi, uneori, poate sa fie dificil de apreciat cand a inceput sau care sunt semnele care anunta declansarea iminenta a acestei etape premergatoare nasterii. Manifestarile si simptomele de mai jos pot fi considerate semne ca travaliul va incepe foarte curand.

Senzatia de usurare: poti respira bine din nou!

Este un semn ca fatul a coborat in pelvis, ceea ce va inlatura presiunea asupra diafragmului, iar respiratia va deveni mai usoara. La unele femei, aceasta coborare se face mult mai devreme, chiar de la inceputul ultimei luni, dar, in general, acest proces apare cu una sau doua saptamani inainte de ziua cea mare si se afla printre semnele care anticipeaza travaliul.

Un alt semn care confirma coborarea copilului este ca acum vei resimti o presiune crescuta asupra vezicii urinare, iar asta va face sa mergi mai des la toaleta. Uneori, poate fi remarcata o modificare la nivelul abdomenului.

Dopul gelatinos

Pierderea dopului gelatinos este frecvent considerata unul dintre semnele travaliului. Cu toate acestea, formatiunea gelationasa poate fi dislocata si in urma unui examen de col uterin sau in timpul actului sexual.

Ce este si cum arata dopul gelatinos

Dopul de mucus sau dopul gelatinos este o colectie mucoasa cu rol protector, situata in canalul cervical, ca urmare a unor secretii produse de colul uterin. Rolul lor este de a mentine mucoasele umede si protejate, iar pe parcursul primelor luni de sarcina, aceste secretii se acumuleaza si, in cele din urma, sigileaza canalul cervical, creand asa numitul dop de mucus, cu rol de bariera intre exterior si uterul gestant. In plus, acesta este bogat in componente antimicrobiene.

Nu este exclus sa confunzi scurgerile vaginale normale, de pe parcursul sarcinii, cu dopul gelatinos, ceea ce ar putea face ca identificarea acestuia sa fie dificila. Totusi, caracterul specific il face relativ simplu de observat. Dopul de mucus are aspect gelatinos si poate fi limpede, transparent, cu o tenta roz sau usor rosiatica. Din cauze variate, toate normale, poate avea un aspect mai dens sau mai lichid.

Pierderea dopului gelatinos

Nu exista un moment anume cand are loc desprinderea si eliminarea dopului gelatinos. Poate sa fie cu cateva minute, ore sau zile inainte de inceperea travaliului sau chiar dupa declansarea acestuia.

Cel mai des, dopul gelatinos va fi eliminat intre saptamanile 37 si 42 de sarcina. Se poate intampla in timpul unui dus sau cand mergi la baie. Dopul se poate desprinde tot dintr-odata sau pe bucati, ceea ce poate face sesizarea lui mai dificila, fiind confundat cu secretiile vaginale specifice sarcinii.

Merita mentionat faptul ca, daca acesta este eliminat prea devreme, secretiile colului uterin vor forma o alta structura similara.

Eliminarea acestuia poate fi insotita de o mica sangerare, provocata de ruperea unor mici vase de sange de la nivelul colului, ca urmare a declansarii procesului de dilatare. Daca, totusi, cantitatea de sange este mare si de culoare rosu aprins, ar putea fi un semn ca ceva este in neregula, fiind util sa vorbesti cu medicul tau. Sangerarea abundenta ar putea indica o complicatie a sarcinii, cum ar fi placenta previa sau desprinderea placentara.

De asemenea, ar trebui sa vorbesti cu medicul care supravegheaza sarcina, daca mucusul miroase urat sau are o culoare ciudata (verde-maronie), deoarece ar putea indica o potentiala infectie.

La cat timp dupa pierderea dopului gelatinos poti naste

Pierderea dopului de mucus nu inseamna ca nasterea este iminenta, dar reprezinta un semn clar al faptului ca se intampla schimbari semnificative la nivelul corpului si al colului uterin. Aceste manifestari anunta momentul declansarii travaliului, cu atat mai mult cu cat constati eliminarea dopului gelatinos dupa cea de a 37-a saptamana de sarcina.

In cazul in care sarcina are mai putin de 36 de saptamani, este utila o investigatie suplimentara a statusului fatului si a colului uterin, pentru a elimina orice posibile riscuri, intrucat ar putea fi suspectata o pierdere prematura a acestuia. In cazul sarcinilor care au depasit pragul de 37 de saptamani, fara alte simptome, pierderea dopului nu este un motiv de ingrijorare.

Pentru sarcina ajunsa la termen sau aproape de acesta, dislocarea dopului gelatinos trebuie luata in calcul ca un semn ca travaliul se poate declansa in orice moment, fiind o chestiune de ore, cel mult zile.

Ruperea apei

Membranele sacului amniotic in care se afla copilul se pot rupe inainte ca travaliul sa inceapa.  Ca sa fii pregatita pentru momentul ruperii apei, pastreaza la indemana un absorbant (tampoanele intravaginale sunt contraindicate), atunci cand iesi afara, sau pune un plastic la nivelul saltelei.

La una din zece femei, aceasta rupere a membranelor este evidenta (cantitatea de lichid amniotic fiind importanta) si poate fi considerata unul dintre semnele travaliului. Este necesar sa se faca o diferentiere intre lichidul amniotic, care trebuie sa fie clar, fara miros, dopul gelatinos, mai abundent si mai fluid, urina sau o secretie vaginala mai abundenta.

Daca sacul amniotic nu mai este intact, timpul devine extrem de important. Cu cat trece mai mult pana cand travaliul va incepe, cu atat exista un risc mai mare de aparitie a unei infectii. Medicul obstetrician ar putea sa stimuleze contractile uterine (inducerea travaliului). Anunta imediat medicul daca lichidul nu este limpede sau daca are un miros neplacut, daca are o tenta verzuie, deoarece sunt semnele unor posibile infectii si complicatii.

Explozia de energie

Hormonii controleaza evolutia sarcinii, iar toate starile prin care treci sunt, in cea mai mare masura, declansate sau amplificate de acestia. In ultimul trimestru de sarcina, daca fiecare zi care trece te va face sa resimti din ce in ce mai acut efectele amplitudinii abdominale (ceea ce te oboseste si iti reduce din mobilitate si energie), iminenta travaliului poate fi perceputa ca o veritabila explozie de energie. Si in acest caz, tot hormonii sunt responsabili.

Infuzia de energie pe care o simti te va mobiliza. Vei dori sa faci curatenie, sa pui la punct ultimele detalii in asteptarea bebelusului, vei fi tonica, energica si vei dovedi o rezistenta incredibila la efort.

Este bine sa-ti gestionezi eforturile si sa-ti pastrezi fortele, pentru ca infuzia de energie se afla printre semnele travaliului si reprezinta o avertizare ca acesta poate incepe in orice moment. Tonusul pe care-l simti are scopul de a te sustine in efortul important pe care urmeaza sa-l faci, inainte de prima intalnire cu copilul tau.

Scurtarea colului uterin

In ultima luna de sarcina, colul uterin se alungeste si se subtiaza, pregatindu-se pentru procesul de dilatare care precede nasterea. Contractiile Braxton Hicks pe care le simti au un rol in acest proces. Unele dintre aceste transformari nu sunt percepute, dar medicul obstetrician le sesizeaza la controalele vaginale. Toate acestea fac parte din ceea ce se petrece in trupul tau inainte si in timpul travaliului.

Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor. Medicul va verifica aceasta evolutie a colului uterin, numita „stergerea colului”, periodic, pe parcursul ultimelor doua luni de sarcina. Aceasta stergere va fi masurata in procente: „colul este 25%, 50% sau 75% sters”. Un procent de 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros, in timp ce, inainte de debutul travaliului, este complet subtiat.

Ca sa intelegi, imagineaza-ti un balon pe care il umfli. Treptat, pe masura ce diametrul acestuia creste, capatul prin care bagi aer devine din ce in ce mai scurt si subtire. Exact asa se petrece si la nivelul uterului si al colului uterin, in timpul sarcinii. 

Dilatatia cervixului

Travaliul inseamna procesul de dilatatie a colului uterin (cervixului), pentru a face posibila nasterea. Dilatatia se masoara in centimetri, la examenul pelvin. La inceput, modificarile cervixului se produc foarte lent, pentru ca, in faza activa a travaliului, procesul dilatarii colului uterin sa se accelereze. Un semn sigur ca travaliul a inceput sunt contractiile regulate.

Dilatatia completa inseamna ca cervixul are 10 cm diametru si ca este apt pentru a permite trecerea copilului.
 
In ultimele luni de sarcina, ai avut cateodata contractii nedureroase – o senzatie ca uterul se intareste brusc, dupa care se relaxeaza. Acestea au fost contractiile Braxton Hicks, care au pregatit corpul pentru travaliul adevarat.

Pentru a putea face deosebirea dintre contractiile Braxton Hicks si cele adevarate, analizeaza urmatoarele aspecte:

  • Sunt contractiile regulate? Cronometeaza contractia de la inceputul ei pana la aparitia urmatoarei. Urmareste un model regulat de contractii care devin progresiv mai puternice si mai dese. Contractiile false raman neregulate.
  • Cat dureaza fiecare contractie? Contractiile adevarate dureaza intre 30-90 secunde.
  • S-au oprit? Contractiile adevarate continua indiferent de cat de activa esti sau in ce pozitie stai. In travaliul fals, contractiile s-ar putea opri cand mergi, te odihnesti sau iti schimbi pozitia.

Contractiile adevarate

Contractii uterine regulate sunt un indicator cert al travaliului. Este momentul in care este indicat sa notezi ora exacta la care incepe o contractie si cat dureaza ea. Poti sa simti contractiile ca pe o durere de tip menstrual sau ca pe o crampa la nivelul spatelui.

In prima parte a travaliului, contractiile pot fi la interval de 12-15 minute. In decurs de cateva ore, contractiile vor fi mai dese: le vei simti la fiecare 5 minute sau mai putin si vor dura circa 40 secunde sau mai mult.

Contractiile specifice travaliului au urmatoarele caracteristici:

  • sunt regulate;
  • urmeaza un model predictibil (la fiecare 8-10 minute, de exemplu);
  • devin din ce in ce mai dese;
  • dureaza din ce in ce mai mult;
  • devin din ce in ce mai puternice;
  • fiecare contractie este perceputa, initial, la nivelul spatelui, pentru ca apoi sa iradieze catre fata sau invers;
  • schimbarea activitatii sau pozitiei corpului nu amelioreaza sau nu determina incetarea contractiilor:
  • pot fi insotite de eliminarea dopului mucos;
  • membranele se pot rupe;
  • medicul constata stergerea colului si/sau dilatatia acestuia.

Cand trebuie sa merg la spital?

Uneori, femeia gravida poate sa ignore semnele travaliului, deoarece data probabila a nasterii este inca indepartata, pentru ca apoi, cand ajunge la controlul de rutina, sa afle ca cervixul este complet dilatat. Sau poti ajunge la spital avand contractii care apar regulat, la 3 minute, si dupa ce ai ajuns, acestea sa inceteze.

Scenariul este diferit pentru fiecare nastere, la fel si semnele travaliului, insa alarmele false pot aparea in special la a doua sau a treia nastere, in ciuda faptului ca ai experienta. Daca esti nesigura, suna-ti medicul sau moasa.

In plus, exista si alte semne care sa te determine sa iei legatura imediat cu medicul tau sau sa mergi direct la spital:

  • s-au rupt membranele fara sa ai contractii; noteaza ora la care s-a intamplat asta si spune-i medicului tau;
  • sangerezi la nivelul vaginului (altceva decat dopul de mucus);
  • ai remarcat ca fatul se misca mai putin decat inainte;
  • ai dureri constante, severe, care nu dispar intre contractii;
  • daca ai mai putin de 37 saptamani si ai contractii uterine regulate, este posibil sa fie vorba despre travaliul prematur.

Travaliul si nasterea sunt fenomene normale, iar organismul tau este absolut pregatit pentru a le face fata. Increderea deplina in capacitatea ta de a te descurca, convingerea ca vei primi ajutorul de care ai nevoie din partea medicilor, empatia de care te bucuri si confortul pe care-l ofera siguranta unei sarcini corect monitorizate si a unei nasteri supravegheate corect sunt in masura sa te linisteasca. Travaliul si nasterea reprezinta finalul unei perioade speciale si inceputul unei calatorii spectaculoase, alaturi de copilul tau.