Daca esti gravida probabil ca ai o multime de intrebari despre ce inseamna ruperea apei: cand se va produce, ce vei simti si ce va trebui sa faci apoi. Sa stii sa recunosti semnele ruperii apei si ceea ce inseamna asta in evolutia travaliului te va ajuta sa fii pregatita pentru nastere.
Ce se intampla cand apa se rupe?
In timpul sarcinii, copilul este inconjurat si protejat de o strucura membranoasa care contine un lichid, denumita sacul amniotic. La inceputul travaliului, membranele acestuia se vor rupe – ceea ce se mai numeste si ruperea apei. Cand apa se rupe la momentul sau in jurul datei estimate a nasterii si travaliul nu incepe in scurt timp se numeste ruptura precoce a membranelor.
Atunci cand apa se rupe poti simti o senzatie de umed la nivelul vaginului sau perineului, o senzatie de picurare intermitenta sau continua a unor cantitati mici de lichid apos din vagin sau – asa cum se intampla in filme –scurgerea pe picior a unui suvoi de apa copios. Doar la una din zece femei aceasta rupere este neechivoca, cantitatea de lichid amniotic fiind copioasa, ea producandu-se de obicei acasa, in pat.
Cum pot fi sigura ca s-a rupt apa?
Nu este intotdeauna usor sa stii daca s-a rupt apa. Poate fi dificil sa spui care este diferenta dintre pierderea de lichid amniotic si urina, mai ales daca ceea ce simti este o senzatie de umezire sau scurgere sub forma de picaturi. Daca nu esti sigura discuta cu medicul tau obstetrician sau mergi la spital. Medicul iti va face un examen fizic si anumite teste de laborator pentru a determina daca este vorba de lichid amniotic. Fii pregatita sa notezi cand s-a rupt apa si ce culoare sau miros a avut lichidul.
Trebuie sa evit sa fac ceva anume odata ce apa s-a rupt?
Nu face nimic care ar putea facilita introducerea de bacterii in interiorul vaginului. De asemenea, a face sex nu este indicat daca crezi ca ti s-a rupt apa. Este OK sa faci dus, insa medicul probabil ca iti va recomanda sa vii direct la spital.
Dupa ce apa s-a rupt, cand va incepe travaliul?
Frecvent, daca apa s-a rupt la termen, probabil ca travaliul va incepe curand, daca nu a inceput deja.
Uneori exista totusi o intarziere. Daca ai o ruptura precoce de membrane, medicul va induce contractiile inainte ca travaliul sa se declanseze de la sine (inducerea travaliului). Cu cat trece mai mult timp intre momentul ruperii apei si inceperea travaliului, cu atat riscul de infectie este mai mare.
Ce se intampla daca apa se rupe prea devreme?
Daca apa se rupe inainte de saptamana 37 de sarcina se numeste ruptura prematura a membranelor si apare in urmatoarele situatii:
- istoric de ruptura prematura a membranelor
- infectie de tract genital
- sangerare vaginala
- fumat
- indice de masa corporala scazut (subpondere)
Daca membranele s-au rupt prea devreme, medicul te va consulta pentru a evalua starea de sanatate a ta si a copilului tau. Desi uneori este posibil ca prelungeasca sarcina pentru o perioada scurta dupa ruptura de membrane, in general nu se mai poate face nimic si majoritatea femeilor vor naste intr-o saptamana de la ruperea apei.
Complicatiile posibile sunt: infectii la nivelul mamei sau al copilului, placenta abruption – detasarea placentei de peretele uterului inainte de nastere – si probleme la nivelul cordonului ombilical. Copilul are de asemenea un risc crescut de nastere prematura.
Ce se intampla daca apa nu se rupe spontan?
Daca medicul obstetrician apreciaza ca sacul amniotic ar trebui sa fie deschis in timpul travaliului activ – cand cervixul este partial dilatat si capul copilului coborat profund in pelvis – va utiliza o tehnica numita amniotomie, o procedura prin care face o mica deschidere in sacul amniotic folosind o tepusa subtire de plastic. Procedura poate determina un usor disconfort.
Daca travaliul nu incepe de la sine, de asemenea, medicul obstetrician ar putea efectua o amniotomie ca parte a planului de inducere a travaliului.