Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prima consultatie prenatala

De indata ce crezi ca esti insarcinata, programeaza-te la o consultatie la medicul tau ginecolog, la care poate participa si partenerul tau. Frecvent aceasta va fi in jurul saptamanii a opta de sarcina. Chiar daca nu esti pentru prima data insarcinata, consultatiile prenatale sunt inca foarte importante pentru a avea un copil sanatos, atata timp cat fiecare sarcina este diferita.

Prima consultatie va fi probabil si cea mai lunga. Va fi util sa fii pregatita sa-i dai medicului o serie de informatii despre data primei zile a ultimei menstruatii si o serie de detalii despre istoricul tau medical. Este, de asemenea, o oportunitate sa vii cu o lista de intrebari pe care tu sau partenerul tau le aveti despre sarcina, ingrijirea prenatala si optiunile de nastere.

Istoricul medical

Este important ca medicul sa cunoasca detalii despre:

  • Ciclul menstrual
  • Folosirea de anticonceptionale
  • Sarcinile anterioare
  • Istoricul tau medical
  • Istoricul medical al familiei tale
  • Administrarea unor medicamente, atat prescrise de medic, cat si cele cumparate fara reteta, precum si a unor suplimente alimentare

Data probabila a nasterii

Desi putine femei vor naste exact la data probabila a nasterii, stabilirea sau mai corect estimarea datei nasterii este importanta deoarece va permite medicului sa monitorizeze dezvoltarea copilului si progresul sarcinii, pe de o parte, iar pe de alta parte ii va permite sa programaze la momentul adecvat anumite teste sau investigatii.

Pentru a calcula data probabila a nasterii, medicul va adauga 40 de saptamani sau 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau va adauga 7 zile la acea data si va scadea 3 luni. Daca nu cunosti cu exactitate data menstruatiei sau ai un ciclu menstrual neregulat, pentru a confirma data, medicul iti va recomanda sa faci o ecografie.

Examenul fizic

Medicul va masura inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala si va face un consult general. De asemenea, va face un examen al vaginului si colului uterin pentru a identifica o posibila infectie. Modificarile la nivelul colului sau ale marimii uterului pot ajuta la confirmarea stadiului sarcinii. In functie de cat timp a trecut de la ultima testare, este posibil sa fie nevoie sa faci un test Papanicolau pentru screeningul cancerului de col uterin.

Analize de sange

  • Grupul sanguin, inclusiv factorul Rh. Vei avea nevoie de ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului este Rh pozitiv.
  • Masurarea hemoglobinei. Hemoglobina (Hg) este o proteina bogata in fier care se gaseste la nivelul celulelor sanguine rosii si care transporta oxigenul de la nivelul plamanilor catre alte parti ale corpului si dioxidul de carbon de la celule la plamani, pentru a fi eliminat. Un nivel scazut de hemoglobina este un semn de anemie.
  • Verificarea imunitatii fata de anumite infectii, cum ar fi rubeola si varicela
  • Detectarea expunerii la anumite infectii, cum ar fi hepatita B, HIV, toxoplasmoza, sifilis, gonoree sau chlamydia.

Pentru identificarea unei infectii de tract urinar, ti se va recomanda un test de urina.

Stilul de viata

Medicul va discuta cu tine despre importanta unei diete sanatoase si a vitaminelor prenatale. In plus, vei avea posibilitatea sa-l intrebi despre ce tip de sport poti practica, despre activitatea sexuala in sarcina si alte aspecte ale unei vieti sanatoase. Prima consultatie poate fi, de asemenea, un bun moment sa discuti despre riscurile la locul de munca si riscurile asupra fatului in cazul administrarii unor medicamente.

Daca fumezi, intreba medicul cum poti renunta la fumat.