In cele mai multe cazuri este OK sa faci sex in timpul sarcinii. Atata timp cat sarcina evolueaza normal si nu ai vreo complicatie, a face sex nu reprezinta vreun risc pentru tine sau copilul tau.
Copilul este protejat de lichidul amniotic, precum si de muschiul puternic al uterului, astfel incat raportul sexual nu-l va afecta. De asemenea, dopul de mucus gros de la nivelul colului uterin il protejeaza impotriva infectiilor, astfel incat penisul partenerului tau nu-i poate face rau copilului in nici un fel in timpul penetrarii. (Totusi, daca tu sau partenerul tau aveti relatii sexuale cu mai mult de o persoana este recomandat sa folositi condomul pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala.)
Cu toate acestea, in anumite situatii trebuie sa-ti modifici activitatea sexuala sau sa te abtii complet de la a face sex, fie pentru anumite perioade ale sarcinii sau pe tot parcursul acesteia.
Cand nu ar trebui sa fac sex pe perioada sarcinii?
Medicul obstetrician iti va recomanda sa nu faci sex daca:
- Ai un istoric de travaliu sau nastere prematura
- Ai o sangerare vaginala neexplicata
- S-a rupt apa
- Cervixul a inceput sa se deschida prematur (incompetenta cervicala)
- Cervixul este dilatat
- Placenta acopera partial sau total cervixul (placenta previa)
- Ai un episod de herpes genital. De asemenea, daca doar partenerul tau are un istoric de herpes genital, va trebui sa eviti penetrarea sau alt tip de contact in zona genitala pe ingreaga perioada a trimestrului 3, chiar daca partenerul nu are manifestari vizibile sau simptome. Aceeasi precautie trebuie sa existe si in cazul practicarii de catre acesta a sexului oral, daca are herpes oral.
- In cazul altor boli cu transmitere sexuala, atata timp cat tu sau partenerul tau nu ati urmat tratamentul recomandat si analizele nu au aratat ca infectia s-a vindecat
Indiferent care este situatia, nu fii rezervata si discuta deschis despre sex cu medicul tau obstetrician. Daca acesta ti-a recomandat sa eviti sa faci sex, asigura-te ca intelegi daca se refera doar la un anumit tip specific de raport sexual, la penetrare sau la introducerea unui obiect in vagin sau la orice activitate care ar putea sa-ti provoace orgasm. (Orgasmul ar putea sa determite contractii uterine de intensitate redusa, asemanator cu stimularea mameloanelor sau efectul prostaglandinelor din sperma.)
Si bineinteles, daca observi orice simptom neobisnuit in timpul sau imediat dupa penetrare, cum ar fi vreo durere sau scurgere vaginala, discuta despre aceste aspecte cu medicul tau. Daca nu ti se permite sa faci sex, experimenteaza alte metode de a-ti exprima dragostea – cum ar fi mangaierea, sarutul sau masajul si impartaseste preocuparile pe care le ai cu partenerul tau intr-o maniera sincera si iubitoare.