Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cat de sigur este vopsitul in sarcina?

vopsitul-in-sarcina1
Odata cu sarcina, femeile isi schimba stilul de viata pentru a se asigura ca bebelusul se va dezvolta armonios. De la modificarea alimentatiei la eliminarea completa a alcoolului din dieta sau renuntarea la activitatile fizice intense si pana la modificarea rutinei de infrumusetare, viitoarea mamica isi ia numeroase masuri de precautie pe perioada sarcinii, pentru a se asigura ca nu pune in pericol fatul.

Printre multele intrebari pe care si le pun femeile in perioada sarcinii se regaseste cea referitoare la vopsitul parului. Cat de sigur este sa ma vopsesc atunci cand sunt gravida? Aceasta e intrebarea la care foarte multe viitoare mamici cauta raspunsuri.

Iata ce trebuie sa stii despre vopsitul parului in sarcina si care sunt metodele pe care le ai la dispozitie pentru a-ti intretine culoarea parului fara riscuri pentru bebelus.

Sfaturi pentru vopsire in timpul sarcinii - contraindicatii

Sarcina si vopsirea parului nu trebuie sa se excluda reciproc. Afla ca ai voie sa te vopsesti in sarcina, iar in zilele noastre ai la dispozitie mai multe optiuni de intretinere a culorii parului, astfel incat vopsitul sa nu afecteze dezvoltarea fatului si, totodata, sa iti ofere posibilitatea de a-ti mentine culoarea sau de a-ti schimba lookul atunci cand simti nevoia.

Pentru a lua cea mai buna decizie, tine cont de cateva sfaturi si contraindicatii in sarcina, inainte de a decide sa-ti vopsesti parul.

Asteapta pana in trimestrul al doilea pentru a-ti vopsi parul

Studiile privind nocivitatea vopsirii parului in sarcina nu sunt foarte concludente si, de altfel, nici foarte recente. O parte dintre acestea sustin ca exista riscuri pentru fat, derivate din toxicitatea substantelor utilizate in procesul de vopsire, iar altele nu au identificat vreun risc major pentru dezvoltarea fatului.

Insa, pentru a fi sigura ca elimini orice risc, amana vopsitul parului in sarcina pana in trimestrul 2. In acest fel te asiguri ca fatul a depasit etapa critica de dezvoltare, iar riscurile sunt semnificativ reduse.

vopsitul-in-sarcina2

Incearca tehnica balayage in sarcina, prin care vopseaua nu are contact cu scalpul

Principalul risc asociat cu vopsirea parului in sarcina se refera la toxicitatea substantelor care pot penetra pielea scalpului si ulterior pot trece prin placenta afectand dezvoltarea normala a fatului.

Desi specialistii ne asigura ca timpul de actionare a vopselei este prea scurt pentru a patrunde in pielea scalpului, cel mai bine ar fi sa-ti iei o masura de siguranta in plus si sa optezi pentru o metoda moderna de vopsit. De exemplu, tehnica balayage in sarcina nu presupune contactul vopselei cu scalpul, deci, nu este periculoasa pentru viitoarele mamici.

Alege produse profesionale cu mai putine substante chimice pentru vopsit in sarcina

In ultimii 10 ani, piata produselor pentru intretinerea parului s-a schimbat foarte mult, precum si tehnicile de vopsit utilizate de hairstylisti. Produsele disponibile astazi au un continut redus de substante toxice, spre deosebire de produsele clasice, in compozitia carora se regaseau concentratii mari de amoniac si peroxid de hidrogen. Spre deosebire de produsele din supermarket, produsele profesionale destinate colorarii parului sunt sigure pentru vopsitul in sarcina si se recomanda a fi utilizate doar de catre hairstylisti. Asadar, mergi la un salon pentru a pune in aplicare schimbarea de look sau improspatarea culorii, pentru a minimiza riscurile. De asemenea, alege produsele nou aparute pe piata sau cere sfatul unui stilist cu privire la produsele recomandate in sarcina.

Vopsitul in sarcina cu vopsea fara amoniac

Vopsitul in sarcina cu vopsea fara amoniac este prima optiune la care se gandesc viitoarele mame. Insa, amoniacul nu reprezinta singura substanta chimica dintr-o vopsea si poate fi inlocuit cu substante la fel de nocive. Asadar, nu ai eliminat niciun risc prin faptul ca ai ales o vopsea fara amoniac in sarcina. Pentru a te asigura ca ai ales o varianta cu mai putine substante chimice, cere parerea unui hairstylist, care va putea interpreta lista de ingrediente si iti poate spune daca produsul ales este sau nu potrivit pentru a fi utilizat in sarcina.

Cu toate acestea, vopseaua fara amoniac este de preferat in locul vopselei clasice, deoarece in timp ce actioneaza asupra parului nu lasa acel miros intepator care poate afecta femeile insarcinate. Mai mult, vopseaua fara amoniac nu dauneaza parului si il face mai stralucitor si mai rezistent. Ca masura suplimentara de precautie, chiar daca alegi o astfel de vopsea fara amoniac in sarcina, efectueaza procesul de vopsire dupa primul trimestru. Astfel, te asiguri ca ai eliminat orice risc.

Alternative la vopseaua de par chimica

Atunci cand nu vrei sa iti asumi niciun risc in ceea ce priveste vopsitul in sarcina, insa iti doresti o schimbare discreta de look sau doresti sa-ti reimprospatezi culoarea parului, ai la dispozitie optiuni naturale de colorare, precum vopseaua de par naturala. Poti achizitiona astfel de produse din magazine specializate sau poti incerca sa-ti prepari acasa vopseaua, cu ajutorul unor ingrediente pe care, cel mai probabil, le ai deja. Iata cateva alternative la vopseaua clasica.

vopsitul-in-sarcina3

Colorarea parului cu henna

Cea mai cunoscuta varianta de vopsea naturala este, cu siguranta, vopseaua pe baza de henna. Henna este o pudra obtinuta din plante, care coloreaza parul in mod natural. O poti utiliza pentru a obtine nuante roscate, castanii sau chiar mai inchise.

Atunci cand cauta o alternativa naturala pentru a-si vopsi parul, viitoarele mame pot apela la vopseaua pe baza de henna, in compozitia careia se regasesc doar produse naturale si nu vor avea de ce sa isi faca griji privind sarcina. Vopseaua din henna este disponibila intr-o gama variata de nuante si poate fi amestecata cu alte ingrediente naturale pentru a obtine tonuri variate, de la blond la nuante de saten inchis.

Pe langa faptul ca iti coloreaza parul in nuanta dorita, utilizarea vopselei de par pe baza de henna ofera si alte beneficii parului tau:

  • Ofera parului o stralucire de lunga durata;
  • Protejeaza si imbunatateste textura parului;
  • Blocheaza umiditatea in structura parului;
  • Curata scalpul si regleaza productia de sebum;
  • Ofera o acoperire excelenta a firelor albe;
  • Se estompeaza treptat.
vopsitul-in-sarcina4

Vopsea de par naturala pentru gravide, din morcovi si sfecla rosie

O alternativa eficienta la vopseaua clasica o reprezinta varianta de vopsea de par naturala pentru gravide, obtinuta din suc de morcovi si suc de sfecla rosie. Aceasta metoda este recomandata celor ce isi doresc o nuanta roscata a parului, iar partea cea mai interesanta este ca vopseaua poate fi preparata in casa, folosind o combinatie de suc de morcovi si suc de sfecla rosie.

In prima faza va trebui sa iti umezesti foarte bine parul si apoi sa il usuci cu un prosop, pana cand apa nu se mai scurge pe suvite. Ca o paranteza, iti recomandam sa utilizezi o pereche de manusi din cauciuc pentru a evita patarea unghiilor.

Amesteca intr-un bol jumatate de cana de suc de morcov si jumatate de cana de suc de sfecla rosie, plus o lingura de ulei de cocos. Aplica uniform vopseaua rezultata pe parul umed si las-o sa actioneze timp de o ora. Daca este vara si ai posibilitatea sa stai afara, atunci substantele colorante din morcov si sfecla vor actiona mai rapid, sub actiunea directa a razelor soarelui.

Dupa o ora spala parul cu sampon si efectueaza rutina obisnuita de ingrijire si uscare. Rezultatele sunt imediate, de durata si se vor estompa treptat, fara a lasa acea dunga inestetica la radacina.

Improspateaza-ti suvitele cu suc de lamaie

Daca esti insarcinata si te tenteaza ideea improspatarii culorii parului, insa cauti o alta varianta decat vopseaua obisnuita, atunci sucul de lamaie ar putea fi solutia ideala. Acidul citric din sucul de lamaie te poate ajuta sa-ti deschizi nuanta parului cu unul, doua tonuri si ii va oferi luminozitate, mai ales atunci cand parul este expus la lumina soarelui.

Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci sucul de lamaie cu o cantitate mica de ulei de cocos si sa aplici pe parul umed. Avand in vedere ca amestecul este lichid, pentru o distribuire uniforma toarna-l intr-un recipient cu pulverizator si astfel il vei aplica mai usor.

Lasa-l sa actioneze timp de o ora si repeta procesul o data pe saptamana. Rezultatul final il vei obtine dupa aproximativ patru saptamani, cand culoarea parului tau va fi mai deschisa si mai luminoasa decat in mod obisnuit.

Desi dureaza mai mult pana obtii schimbarea dorita, utilizarea sucului de lamaie reprezinta o alternativa sigura in sarcina si merita incercata.

Vopsea de par din coji de nuci verzi pentru gravide

Ingredientele naturale se dovedesc a fi alternative mai prietenoase la vopseaua de par clasica, in componenta careia se regasesc substante cu potential toxic.

Vopseaua de par naturala preparata in casa nu este daunatoare parului tau sau mediului inconjurator. Sigur, procesul de colorare poate dura mai mult decat ar dura o sedinta la salon. Insa, cum vopseaua de par naturala este mult mai sanatoasa in comparatie cu vopseaua clasica, aceste idei merita totusi incercate!

O astfel de vopsea de par pentru gravide poate fi obtinuta din coji de nuci verzi. Am putea spune ca este o vopsea sezoniera, asadar, daca esti insarcinata in perioada verii, ai putea incerca aceasta metoda naturala de colorare a parului. Este destinata parului saten sau castaniu, pentru a obtine o nuanta mai inchisa. In plus, aceasta vopsea naturala intareste firul de par, ii ofera o stralucire aparte si curata foarte bine scalpul, fiind o alternativa excelenta atunci cand esti insarcinata si doresti sa te vopsesti intr-o culoare mai inchisa fara a aplica chimicale pe scalp.

Tot ce trebuie sa faci este sa fierbi cojile, lasi apa in care au fiert sa se raceasca, intre timp te speli pe cap cu samponul obisnuit, iar apa in care au fiert cojile de nuci o vei folosi la ultima clatire a parului.

vopsitul-in-sarcina5

Vopsitul parului in sarcina - ce riscuri presupune?

Principala ingrijorare a viitoarelor mame vizeaza efectele substantelor chimice din compozitia vopselei asupra dezvoltarii bebelusului.

O serie de studii au adus in discutie utilizarea vopselei de par in timpul sarcinii. Rezultatele au evidentiat ca riscurile asociate vopselei clasice de par ar putea exista si ca femeile insarcinate ar trebui sa renunte la aceasta rutina de ingrijire. Studiile au expus, printre altele, ca substantele chimice din vopsea pot fi absorbite de scalp si pot afecta dezvoltarea fatului, mai ales in primul trimestru de sarcina.

Insa, pe de alta parte, cantitatea de substante toxice din vopseaua de par nu este suficient de mare pentru a afecta sarcina si, totodata, timpul de actiune al substantelor nocive, fiind scurt, nu poate afecta dezvoltarea fatului.

Chiar daca scalpul nu va absorbi o cantitate mare de substante chimice din vopseaua de par, iar o dovada solida ca aceste substante chimice sunt intr-adevar daunatoare copilului nu exista, de ce sa risti?

Avand in vedere ca primul trimestru de sarcina este foarte important pentru dezvoltarea bebelusului, evita procedurile de vopsire a radacinilor sau de schimbare a culorii parului, astfel incat substantele din vopsea sa nu ia contact cu scalpul. In schimb, poti opta pentru tehnici mai blande de colorare a parului, precum balayage, sau suvite realizate cu ajutorul castii din cauciuc.

Daca ai in continuare ingrijorari, asteapta pana in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina sau alege metode naturale pentru vopsitul parului. Daca alegi sa-ti vopsesti singura parul in sarcina, poti reduce si mai mult riscurile asociate asigurandu-te ca:

  • Porti manusi;
  • Lasi vopseaua sa actioneze pentru o perioada minima de timp;
  • Efectuezi procedura de vopsire a parului intr-o incapere bine ventilata;
  • Iti clatesti bine scalpul dupa ce ai aplicat vopseaua.

In concluzie, pe perioada sarcinii corpul tau va trece prin multe schimbari. S-ar putea sa nu te simti intotdeauna bine in pielea ta si sa-ti doresti si o schimbare de look, care sa-ti ridice moralul.

Vestea buna este ca, daca schimbarea la care te gandeai implica vopsitul in sarcina, atunci acest lucru este posibil. Ai la dispozitie metode moderne de colorare a parului prin care vopseaua nu intra in contact cu scalpul sau poti alege o vopsea pe baza de ingrediente naturale.

Astfel, elimini orice risc privind sarcina si te poti bucura de o schimbare sau o reimprospatare de look.