Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dezvoltarea copilului: trimestrul 2 de sarcina

Saptamana 14: sexul copilului poate fi vizibil

In saptamana 14 de sarcina sau la 12 saptamani de la conceptie, bratele copilului au atins aproape lungimea finala pe care o vor avea la nastere, iar gatul a devenit mult mai bine definit. La nivelul splinei se formeaza celulele rosii ale sangelui, iar in ficat bila. Rinichii produc urina care se elimina in lichidul amniotic, un proces care va dura pana la nastere.

Sexul copilului va deveni vizibil in aceasta saptamana sau in cele care vor urma. In cazul fetelor, incep sa se formeze foliculii ovarieni. La baieti apare prostata.

Ca urmare a impulsurilor nervoase de la creier, muschii faciali ii permit copilului sa priveasca intr-o parte, sa se incrunte si sa faca grimase. De asemenea, poate sa-si suga degetul. Desi este posibil sa nu simti inca miscarile copilului, acesta este foarte activ.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul va avea aproximativ 9 cm de la crestet la sezut si va cantari aproape 40 grame, fiind de marimea unei lamai.

Saptamana 15: se dezvolta sheletul

In saptamana 15 de sarcina sau la 13 saptamani de la conceptie, copilul creste rapid. Se dezvolta scheletul, care va deveni vizibil la ecografie. Picioarele copilului au crescut mai lungi decat bratele si toate articulatiile si membrele se pot misca. Organele genitale s-au dezvoltat suficient pentru a fi vizibile la ecografie, insa va trebui sa astepti un pic mai mult pana a afla sexul copilului tau. Urmatoarea ecografie este planificata cu aproximatie in saptamana 20 de sarcina.

Este posibil sa nu simti, insa copilul sughita frecvent acum, fiind ceva ce invata sa faca frecvent inainte de a respira. Totusi, bebelusii nu pot scoate vreun sunet cand sughita, deoarece traheea lor este plina cu lichid.

In aceasta saptamana pielea ca un pergament a copilului va incepe sa fie acoperita de fire de par foarte fine (lanugo) care vor disparea frecvent inainte de nastere. Desi sprancenele au inceput sa creasca, iar parul din varful capului incepe sa rasara, acest tip de par isi va schimba, atat textura, cat si culoarea dupa nastere.

Desi probabil ca ai castigat deja in greutate intre 2.2-4.5 kilograme, copilul cantareste doar 70 de grame si are lungimea de la crestet pana la sezut de aproximativ 10.1 cm, fiind de marimea unui mar.

Saptamana 16: copilul poate face miscari de supt

In saptamana 16 de sarcina sau la 14 saptamani de la conceptie, copilul isi tine capul mult mai drept decat inainte, iar ochii s-au apropiat, in timp ce urechile aproape ca sunt in pozitia lor finala. Copilul este capabil sa faca miscari de supt.

Miscarile au devenit mult mai coordonate si pot fi detectate la ecografie. Copilul este foarte jucaus si tocmai a descoperit prima lui jucarie, cordonul ombilical, de care se bucura trangandu-l sau apucandu-l. Desi uneori il poate strange destul de puternic, ceea ce va reduce fluxul de sange si cantitatea de oxigen care ajunge la el, il va elibera inainte ca ceva grav sa se intample.

Sistemul circulator si cel urinar lucreaza la capacitate maxima si copilul inhaleaza si elimina la nivelul plamanilor lichid amniotic.

Pana acum copilul a crescut avand aproximativ 12 cm, masurat de la crestet la sezut si cantareste aproape 100 grame, fiind de marimea unui avocado. In urmatoarele saptamani, copilul va creste intens, dublandu-si greutatea si adaugand centimetri de la o saptamana la alta.

Saptamana 17: se acumuleaza depozitele de grasime

In saptamana 17 de sarcina sau la 15 saptamani de la conceptie, depozitele de grasime incep sa se acumuleze la nivelul pielii copilului. Aceasta grasime va fi o sursa de energie si va mentine in limite normale temperatura corpului copilului, dupa ce acesta se va naste.

Scheletul este in cea mai mare parte sub forma unui cartilaj elastic, insa va incepe sa se intareasca pe masura ce sarcina avanseaza. O substanta protectiva care se numeste mielina incepe sa inveleasca maduva spinarii. La nivelul intregului corp incep sa se dezvolte glandele sudoripare. Pe masura ce copilul creste, cordonul ombilical – acea linie a vietii cu placenta, devine din ce in ce mai gros si mai puternic.

La sfarsitul acestei saptamani copilul este de marimea unei pere, avand 13 cm de la crestet la sezut si cantareste aproximativ 140 grame.

Saptamana 18: incepe sa auda

In saptamana 18 de sarcina sau dupa 16 saptamani de la conceptie, urechiile sunt aproape in pozitia lor finala si copilul poate chiar sa auda. Toracele se misca in exterior si in interior mimind respiratia. Vasele de sange sunt vizibile prin pielea subtire. Daca ai o fata, trompele uterine si uterul s-au pozitionat in locul adecvat, iar daca ai un baiat organele lui genitale ar putea fi evidentiate la urmatoarea ecografie, desi nu intotdeauna se poate observa asta cu precizie.

Copilul isi flecteaza si intinde frecvent mainile si picioarele – miscari pe care vei incepe sa le simti din ce in ce mai mult in saptamanile care urmeaza.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul este de marimea unui ardei gras, cantarind 200 grame si masurand aproximativ 14 cm de la crestet la sezut.

Saptamana 19: se formeaza uterul

In saptamana 19 de sarcina sau la 17 saptamani de la conceptie, o substanta grasa si albicioasa denumita vernix caseosa incepe sa acopere corpul copilului avand rolul de a proteja pielea delicata ca urmare a expunerii la lichidul amniotic. Bratele si picioarele sunt acum proportionate in raport unele cu altele si cu restul corpului. Copilul continua sa inghita lichidul amniotic, iar rinichii sa formeze urina. La fete incep sa se formeze uterul si vaginul.

Dezvoltarea senzoriala atinge in aceasta saptamana nivelul maxim, ca urmare a dezvoltarii in zone specializate din creier  a unor celule nervoase care deservesc fiecare simt - gustul, mirosul, auzul, vazul si simtul tactil. Copilul poate auzi acum, asa incat ii poti vorbi, citi sau canta.

La sfarsitul acestei saptamani copilul masoara aproximativ 15.3 cm si cantareste 240 grame, fiind de marimea unei rosii.

Saptamana 20: la jumatatea drumului

La jumatatea sarcinii sau la 18 saptamani de la conceptie, ai putea simti primele miscari ale copilului tau.  Daca ai mai avut o sarcina inainte, este posibil sa fii simtit deja cu cateva saptamani inainte aceste miscari.

In aceasta saptamana copilul va inghiti mai mult, o practica utila pentru tubul lui digestiv. Odata inghitita, o parte din apa din lichidul amniotic se absoarbe, iar restul se va elimina la nivelul intestinului. Meconiu, care este un produs final al digestiei, se va acumula in colon si va apare ca primul scaun dupa ce copilul se va naste.

Incepand cu saptamana 20, masurarea copilului se va face de la crestet la calcai, astfel incat acum are aproximativ 25.6 cm si cantareste aproape 300 grame, fiind de marimea unei banane mici.

Saptamana 21: testiculele coboara in scrot

La 21 de saptamani de sarcina sau dupa 19 saptamani de la conceptie, copilul devine mai activ si pe masura ce incepi sa-l observi mai bine vei incepe sa remarci un anumit tipar al miscarilor.

Sprancenele si pleoapele sunt dezvoltate complet si acum copilul poate clipi. Daca este baiat, testiculele vor cobora la nivelul scrotului in saptamanile urmatoare, iar daca este fata incepe sa se formeze vaginul.

La sfarsitul acestei saptamani copilul are aproape 26.7 cm in lungime, fiind aproximativ de marimea unui morcov, si cantareste 360 grame.

Saptamana 22: arata ca un nou-nascut in miniatura

In saptamana 20 de sarcina sau dupa 18 saptamani de la conceptie, copilul incepe sa arate ca un nau-nascut in miniatura. Buzele, pleoapele si spancenele devin mai distincte si ochii sunt aproape formati, desi partea colorata, irisul, inca nu are pigment. Mugurii dentari de dimensiuni mici, primele semne ale dintilor, incep sa se formeze sub gingie.  Corpul copilului este acoperit complet de un tip de par fin numit lanugo care mentine la nivelul pielii vernix caseosa, o substanta grasa protectiva impotriva  imersiei indelungate in lichidul amniotic.

Desi castiga in greutate in fiecare zi, pielea copilului este inca ridata si translucenta. Pancreasul, important in productia anumitor hormoni, se dezvolta constant.

Pana acum copilul masoara 27.8 cm de la crestet la calcai si cantareste aproape 430 grame, fiind de marimea unui dovlecel. 

Saptamana 23: se formeaza ampretele degetelor

In saptamana 23 de sarcina sau dupa 21 de saptamani de la conceptie, apar miscarile rapide ale ochilor. La nivelul limbii se dezvolta papilele gustative si auzul este functional, copilul putand auzi o versiune distrorsionata a vocii tale, batailor inimii tale si a zgomotelor pe care le fac intestinele. Cand copilul se va naste, probabil ca nu-l vor deranja zgomotele puternice, cum ar fi latratul unui caine sau zgomotul pe care il face aspiratorul. Astfel, in urmatoarele luni, atat tu cat si el ati putea asculta si v-ati putea relaxa pe muzica de Mozart sau Chopin! Sau pur si simplu poti da drumul la radio si te poti legana pe suntele muzicii – avand un sens al miscarii bine dezvoltat acum, copilul poate simti ca dansezi.

Se dezvolta amprentele de la degetele mainilor si picioarelor. In cazul fetelor, uterul si ovarele sunt formate complet.

Copilul este de marimea unui mango mare, avand 28.9 cm si cantarind aproape 500 grame. Cu ingrijire medicala specializata intr-o sectie de terapie intensiva neonatala, copiii care sunt nascuti in aceasta saptamana de sarcina pot supravietui.

Saptamana 24: creste parul adevarat

In saptamana 24 de sarcina sau la 22 de saptamani de la conceptie, copilul sta treaz si doarme cu regularitate. Creierul se dezvolta acum rapid si la nivelul capului creste parul adevarat. In interiorul plamanilor se dezvolta ramuri ale arborelui respirator, precum si celule specializate care secreta surfactant, o substanta care va mentine deschisi sacii plini cu aer dupa nasterea copilului cand acesta va respira aer din atmosfera. Pielea copilului este inca subtire si transparenta, insa acest aspect se va modifica in curand.

Copilul este acum bine proportionat si umple spatiul din uter. In ultima saptamana a luat in greutate aproape 120 grame astfel incat la sfarsitul acestei saptamani va cantari aproape 630 grame  si va avea aproximativ 30 cm de la crestet la calcai, fiind de dimensiunea unui stiulete de porumb.

Saptamana 25: copilul raspunde la vocea ta

In saptamana 25 de sarcina sau la 23 de saptamani dupa conceptie, pe masura ce se formeaza grasimea subcutanata, pielea ridata incepe sa se intinda si copilul incepe sa semene tot mai mult cu un nou-nascut. Parul copilului creste din ce in ce mai mult si daca ai putea sa-l vezi probabil ca acum ai putea sa discerni ce culoare si textura va avea parul lui!

Copilul este acum capabil sa raspunda la sunete familiare, cum ar fi vocea ta, miscandu-se. Simturile devin mult mai sofisticate, astfel incat daca indrepti o lumina catre abdomen, copilul va intoarce capul, ceea ce inseamna ca nervul optic este functional.

In aceasta saptamana copilul masoara 34.6 cm si cantareste aproape 660 grame, fiind de marimea unei teline.

Saptamana 26: se dezvolta degetele

In saptamana 26 de sarcina sau la 24 de saptamani de la conceptie, s-au format degetele, iar acum ochii incep sa se deschida. Spre sfarsitul lunii a saptea, raspunsul la sunete este dezvoltat, ca urmare a formarii aproape complete a retelei de nervi care deserveste urechile. Astfel, copilul va fi capabil sa va auda, atat pe tine, cat si pe partenerul tau cand vorbiti. Daca ai un baiat, testiculele lui incep sa coboare la nivelul scrotului, o calatorie care va dura doua sau trei zile.

De asemenea, copilul continua sa inhaleze si sa expire cantitati mici de lichid amniotic. Aceste asa numite miscari respiratorii sunt esentiale pentru dezvoltarea plamanilor, copilul exersand pentru momentul cand se va naste si cand va respira pentru prima data.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul masoara 35.6 cm si cantareste aproape 760 grame, fiind de marimea unei legaturi de ceapa verde.

Saptamana 27: se incheie al doilea trimestru de sarcina

Aceasta saptamana marcheaza sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina. La 27 de saptamani de sarcina sau la 25 dupa conceptie, plamanii si creierul copilului continua sa se maturizeze. Ochii i se deschid si inchid, isi poate suge degetul si doarme si sta treaz la intervale regulate.

Ritmul lui de somn/veghe poate fi diferit fata de ritmul tau. Vise placute, micutule! Unii specialisti cred ca bebelusii incep sa viseze inca din saptamana 27 de sarcina. Insa oare despre ce-or visa? Nimeni nu stie cu adevarat, insa creierul lor este cu certitudine activ acum. Circumvolutiunile caracteristice creierului incep sa se formeze si tesutul nervos va continua sa se dezvolte in saptamanile ce urmeaza. Plamanii sunt inca imaturi, insa capabili sa functioneze si cu ajutor medical, un copil care se naste la aceasta varsta va fi capabil sa supravietuiasca.

De asemenea vei incepe sa simti anumite miscari ritmice la nivelul uterului si poate ca te intrebi ce se intampla. Atunci cand copilul are un acces de sughit, vei simti niste miscari regulate care, desi sunt ciudate, sunt reconfortante pentru tine. Sughitul este normal si frecvent acum si se va mentine si de-a lungul restului sarcinii, pe masura ce plamanii copilului continua sa se maturizeze. Fiecare episod dureaza cateva momente si nu-l deranjeaza pe copil.

Copilul masoara de la cap la calcai 36.6 cm si cantareste 875 grame, fiind de marimea unei conipide.