Disconfortul abdominal ocazional este destul de frecvent in sarcina, dar uneori poate fi semnul unor probleme serioase de sanatate. Nu trebuie sa ignori niciodata durerea abdominala severa sau persistenta. Afla mai multe despre cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale din timpul sarcinii, insa nu incerca sa-ti pui singura diagnosticul. Daca ai durere sau crampe abdominale insotite de sangerare vaginala, febra, frisoane, scurgere vaginala, lesin, dureri la urinare sau greata si voma sau daca durerea nu se amelioreaza dupa cateva minute de repaus, suna-ti medicul.
Ce afectiuni serioase determina durere abdominala in sarcina?
- Sarcina ectopica
O sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei la nivelul uneia dintre cele doua trompe uterine. Netratata, o sarcina ectopica poate pune in pericol viata mamei. Suna-ti imediat medicul daca ai unul din urmatoarele simptome: durere sau sensibilitate la nivelul abdomenului sau in zona pelvina, sangerare vaginala si durere care se inrautateste in timpul activitatii fizice sau cand ai scaun sau stranuti, precum si durere la nivelul umarului.
Daca sangerezi masiv sau ai semne de soc, cum ar fi ameteala, puls rapid, lesin, tegument umed si palid suna imediat la 112.
Avortul spontan este pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. Scurgerile sanguinolente sau sangerarile vaginale sunt in general primele simptome, urmate de durerile abdominale la cateva ore sau chiar cateva zile mai tarziu. Sangerarea poate fi mica sau severa. Durerea este sub forma de crampe sau continua, putin intensa sau din contra, foarte severa si o poti simti la nivelul spatelui sau centurii pelvine. Suna-ti medicul daca ai semnele sau simptomele unui avort. Daca ai durere severa sau sangerare masiva, trebuie sa mergi de urgenta la medic.
Contractiile care subtiaza si dilata colul uterin inainte de saptamana 37 de sarcina sunt semnul unui travaliului timpuriu.
Suna-ti medicul obtetrician imediat daca in trimestrul al doilea sau al treilea (inainte de saptamana 37) ai oricare din simptomele sau semnele de mai jos:
- cresterea scurgerilor vaginale sau modificarea consistentei acestora – devin mai apoase, asemanatoare cu un mucus sau contin sange, chiar daca are o culoare roz sau este sub forma de striuri de sange
- sangerare vaginala
- crampe abdominale asemanatoare celor din timpul menstruatiei sau mai mult de 4 contractii pe ora (chiar lipsite de durere)
- o senzatie de presiune in zona pelvina
- dureri de spate – mai ales daca anterior nu sufereai de durere de spate
- Placenta abruption
Desprinderea placentei apare in momentul in care placenta se separa practic de uter, partial sau complet, inainte de nastere si este o conditie amenintatoare de viata.
Simptomele sunt extrem de variate. Uneori determina o sangerare brusca si evidenta, insa in alte cazuri poate sa nu apara deloc vreo sangerare initial sau sa ai doar o scurgere in cantitate redusa sau doar cateva picaturi de sange. De asemenea, daca apa s-a rupt, vei observa un lichid care contine sange.
In plus uterul devine sensibil, apar dureri de spate sau contractii frecvente, iar in unele cazuri uterul se contracta fara sa se mai relaxeze. Este posibil sa observi si scaderea activitatii fatului, ceea ce va impune ingrijire medicala imediata.
Preeclampsia este o conditie medicala serioasa care se manifesta cu hipertensiune arteriala indusa de sarcina care poate afecta o serie de organe ale mamei: ficatul, rinichii, creierul si placenta. In plus, in urina apar proteine in exces. In general, aceasta afectiune este diagnosticata dupa primele 20 de saptamani de sarcina.
Simptomele preeclampsiei sunt: umflarea fetei si in jurul ochilor, a mainilor si a picioarelor. Aceasta retentie de lichide duce la luarea rapida in greutate. In preeclampsia severa, partea superioara a abdomenului poate deveni dureroasa, poti avea tulburari de vedere, dureri de cap sau greata si voma. Daca ai simptome de preeclampsie suna-ti imediat medicul.
Femeile insarcinate sunt mai predispuse la infectii urinare de orice fel, inclusiv infectii la nivelul rinichilor.
Disconfortul sau senzatia de usturime la urinare, disconfortul din zona pelvina sau durerile abdominale in zona inferioara si senzatia de urinare frecventa sunt semne si simptome care ar trebui sa te alerteze si sa te faca sa consulti medicul obstetrician. Netratate, infectiile urinare pot duce la probleme ale rinichilor si travaliu precoce.
Semne ca infectia s-a extins la rinichi - si ai nevoie de ingrijiri medicale imediate - sunt: febra, frisoanele, transpiratia, dureri lombare sau localizate sub coaste, in partea laterala a abdomenului, pe o singura parte sau pe ambele parti, greata sau voma si posibil urina tulbure sau cu sange.
Cauze mai putin periculoase ale durerilor abdominale
Nu toate durerile abdominale sunt simptome ale unor afectiuni grave, dar nu uita ca daca nu stii sigur la ce sa te astepti este cel mai bine sa discuti cu medicul tau.
- Gazele sau balonarea sunt frecvent intalnite in timpul sarcinii din cauza ca hormonii de sarcina fac ca digestia sa fie incetinita, precum si din cauza presiunii exercitate de uterul in crestere asupra stomacului si intestinelor.
- Constipatia. Cauza este aceeasi, incetinirea procesului de transportare a alimentelor prin intestine ca urmare a hormonilor de sarcina si presiunea pe care o exercita fatul in continua crestere asupra rectului.
- Durerea de ligament rotund. In general se manifesta fie ca o durere scurta, intensa, ca un junghi, fie ca o jena continua chinuitoare pe care o poti simti pe o singura parte sau pe ambele parti ale abdomenului inferior sau la nivelul zonei inghinale. Frecvent, durerea incepe in trimestrul 2 de sarcina, ca urmare a intinderii si ingrosarii ligamentelor care sustin uterul in continua crestere. Ai putea sa simti o intepatura scurta atunci cand iti schimbi pozitia corpului, cum ar fi atunci cand cobori din pat sau te ridici de pe scaun sau tusesti, te intorci in pat sau iesi din cada. Sau poti simti o jena in special daca ai avut o zi activa, ai mers mult sau ai facut o activitate fizica. Suna-ti medicul daca disconfortul continua chiar si dupa ce te-ai odihnit.
- Contractiile Braxton-Hicks. Uneori, dupa jumatatea sarcinii poti incepe sa observi cum abdomenul se incordeaza din cand in cand. Inainte de saptamana 37 de sarcina, aceste contractii Braxton-Hicks sunt neregulate, rare si frecvent nedureroase. Suna-ti medicul daca contractiile sun insotite de durere de spate, sunt mai mult de patru intr-o ora (chiar daca nu dor), daca devin regulate sau daca apar semnele unui travaliu prematur. Odata ce sarcina se apropie de termen, crampele abdominale pot fi semnele ca travaliul a inceput.
Ce poti face pentru a ameliora durerea abdominala?
Urmatoarele sfaturi ar putea sa fie de folos daca disconfortul nu este cauzat de vreo problema serioasa:
- Misca-te sau fa cateva exercitii usoare pentru a ameliora durerea determinata de prezenta gazelor
- Modifica-ti pozitia corpului; daca stai intinsa, ridica-te sau fa o plimbare
- Fa o baie in apa calduta pentru maximum 30 minute
- Bea apa, daca esti deshidratata
- Bea un pahar cu lapte sau ceai cald