Copilul tau: stratul protectiv de la nivelul pielii se ingroasa
In saptamana 35 de sarcina sau la 33 de saptamani de la conceptie, cresterea copilului este aproape completa. Rinichii lui sunt complet dezvoltati si pot excreta reziduuri in urina, iar ficatul poate acum degrada anumiti produsi de metabolism.
Bratele si picioarele copilului au devenit dolofane, ca urmare a stratului de tesut adipos care s-a format sub piele. In ultima luna de sarcina, copilul va lua rapid in greutate, aproximativ 230 grame pe saptamana. Deoarece va creste atat de mult, vei observa ca nu va mai face acele miscari spectaculoase deoarece are mai putin loc in uter. Totusi, asta nu inseamna ca nu va fi in continuare activ si ca nu vei simti miscarile fetale. Rutina lui de miscare nu s-a schimbat si numarul loviturilor se mentine acelasi, iar tu va trebui in continuare sa numeri miscarile fetale.
Stratul grasos care protejeaza pielea copilului – vernix caseosa - se ingroasa.
La sfarsitul acestei saptamani copilul va cantari aproape 2.4 kg si va masura 46.2 cm, fiind de marimea unui pepene galben de marime medie.
Corpul tau
Poti sa te simti ca si cum mai ai loc in camera – uterul tau si-a marit volumul de 1000 de ori si acum se afla sub coaste si apasa asupra diafragmului, muschiul situat sub plamani. De aceea ai putea simti ca respiri cu dificultate. Aceasta senzatie de lipsa de aer se va imbunatati inainte de nastere, cand copilul va cobora in pelvis, ceea ce va inlatura presiunea asupra diafragmului si va face ca respiratia sa devina mai usoara. Intre timp, mentine o buna postura a corpului si dormi cu trunchiul ridicat pe o perna, pentru a inlatura presiunea asupra plamanilor.
Daca la inceputul sarcinii ai avut o greutate normala, este posibil ca pana acum sa fii luat in greutate aproximativ 10-12 kilograme si probabil ca nu te vei mai ingrasa foarte mult in urmatoarele saptamani.
Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana
Incepand cu saptamanile 35-36 de sarcina medicul va dori sa te vada saptamanal pana in momentul nasterii.
De asemenea, iti va cere sa numeri miscarile copilului, daca nu ai inceput deja sa faci asta. Aceasta te poate ajuta sa identifici daca ceva este in neregula cu el, pe de o parte, iar pe de alta parte este o experienta extraordinara de a crea o legatura intre tine si copil. Atunci cand numeri loviturile copilului este recomandat sa o faci la aceeasi ora din zi si sa notezi intr-un tabel. Ar putea fi mai usor pentru tine sa stai intinsa pe partea stanga si sa inregistrezi cat dureaza sa percepi 10 miscari. Ideal, ar trebui sa simti cel putin 10 lovituri, senzatia de fluturi sau de rostogolire intr-un interval de 2 ore.
Ai decis daca vei alapta? Beneficiile alaptarii la san sunt bine stabilite, aceasta fiind modalitatea optima de a-ti hrani copilul. Totusi, in anumite circumstante, este nevoie sa iei in calcul folosirea de lapte praf sau a unor formule de lapte speciale.
Sfaturi pentru o sarcina mai usoara
Daca deja ai intrat in concediul de maternitate, profita sa te odihnesti regulat dupa-amiaza. De asemenea, acum ai timp sa practici exercitiile de respiratie pe care le-ai invatat la cursurile de pregatire pentru nastere.
Femeile care vor sa fie “mame perfecte” sunt mult mai predispuse sa se simta dezamagite si deprimate atunci cand trebuie sa faca fata la nevoile de zi cu zi. Mai ales daca este primul tau copil, constientizarea a ceea ce inseamna sa fii parinte ar putea sa te faca sa te simti coplesita si plina de temeri. Incearca sa ramai calma, delecteaza-te cu experienta de a fi insarcinata si anticipeaza bucuria de a iubi o noua fiinta umana. Poti sa-ti pozezi burta sau sa vorbesti cu copilul tau sau sa-ti scrii gandurile intr-un jurnal pe care sa le impartasesti candva cu copilul tau.
De asemenea, sa te pregatesti din timp poate fi de folos. De exemplu, daca vei alapta, fa rost de orice ar putea fi de ajutor, cum ar fi o perna de alaptat sau o pompa de sani. Daca astepti un baiat – sau inca nu cunosti exact sexul copilului, gandeste-te ce semnificatie are in familia ta decizia de a-i face copilului circumcizie. In plus, intereseaza-te despre un viitor medic pediatru pentru copilul tau.
Este sigur sa folosesc solutii de curatenie in sarcina?
Majoritatea solutiilor de curatat sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina, inclusiv inalbitorul. Totusi, mirosul asociat cu anumite produse de curatat ar putea sa-ti provoace sau sa-ti inrautateasca senzatia de greata.
Tine cont de urmatoarele sfaturi:
- Asigura-te ca exista o buna ventilatie in camera in care folosesti produsele de curatat
- Poarta manusi si haine care sa-ti protejeze pielea
- Intotdeauna citeste cu atentie eticheta cu instructiunile de utilizare si masurile de precautie
- Nu amesteca niciodata substantele chimice, cum ar fi inalbitorul cu amoniacul, deoarece ar putea rezulta gaze toxice care pot provoca leziuni daca sunt inhalate
- Evita curatarea cuptorului deoarece este un loc stramt si prost ventilat
- Daca partenerul tau este prim preajma, roaga-l sa te ajute!
Daca nu esti confortabila cu folosirea substantelor chimice de curatat, utilizeaza produse naturale. Otetul si bicarbonatul alimentar pot face minuni, atat in baie, cat si in bucatarie.
Sfaturi pentru tata
Cat de implicat doresti sa fii in momentul nasterii copilului tau? Discuta cu partenera ta si cu medicul despre ce optiuni ai. Ti se va permite sa tai cordonul ombilical sau sa filmezi nasterea? Este mai bine sa afli din timp raspunsurile la aceste intrebari, ceea ce iti va permite sa te pregatesti.