Alege sectiunea

Menopauza si viata sexuala: mai e la fel ca inainte?

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
menopauza1
Exista o credinta ca atunci cand ai ajuns la menopauza viata ta sexuala s-a terminat, dar nu trebuie sa fie asa! Desi scaderea semnificativa a estrogenului care caracterizeaza menopauza poate schimba modul in care iti simti corpul si experimentezi sexul, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti crea o viata sexuala fericita si placuta.

Sexul satisfacator depinde de mai multe aspecte: prezenta dorintei sexuale, excitatia sexuala, absenta durerii in timpul sexului si capacitatea de a ajunge la orgasm. Dupa menopauza, libidoul (dorinta de a face sex) scade, iar schimbarile de la nivelul vaginului pot face dificila excitatia prin lubrifierea insuficienta si pot cauza durere in timpul actulul sexual (dispareunie). De asemenea, poate fi mai greu sa atingi punctul culminant (orgasmul). Nu e de mirare ca multe femei devin nemultumite de sex, iar unele evita complet intimitatea sexuala.

Natura a facut ca femeile sa fie active sexual in perioada lor reproductiva, asa incat dupa menopauza femeile trebuie sa lucreze la asta si sa fie creative. Sexul nu ar trebui sa aiba o „data de expirare”! Totusi, doar jumatate dintre femeile in varsta de 50 de ani continua sa aiba relatii sexuale si doar 27% dintre femei mai fac sex la 70 de ani.

Femeile trebuie sa ceara ajutor pentru a trata modificarile fizice genitale cauzate de menopauza, precum si factorii emotionali care pot sabota raspunsul sexual. Comunicarea cu partenerul este esentiala in stabilirea asteptarilor realiste cu privire la cum puteti face sex si cum puteti obtine placere pe masura ce inaintati in varsta. Si a avea o viata sanatoasa in general - sa ai o buna stare de energie, sa dormi suficient, sa fii activa fizic, sa nu fumezi si sa mananci sanatos - te va ajuta in mare masura sa te simti bine in corpul tau si in intimitatea sexuala cu partenerul tau.

Creste dorinta sexuala (libidoul)

Unele femei s-ar putea bucura mai mult de sex dupa menopauza, deoarece nu se mai ingrijoreaza ca ar putea ramane insarcinate si simt un sentiment de libertate pe masura ce inainteaza in varsta. Altele insa pot descoperi ca nu mai simt dorinta sexuala sau ca nu mai doresc sa faca sex si asta poate fi cu adevarat suparator.
 
Lipsa dorintei sexuale (libidou scazut) este o problema majora si una pentru care nu exista o solutie rapida la femei. Medicamentul flibanserin sau „pastila roz” mult-aclamata nu s-a dovedit a fi o rezolvare. Fiind primul medicament aprobat pentru a stimula libidoul feminin, s-a dovedit ca imbunatateste doar intr-o mica masura satisfactia sexuala la unele femei si poate fi prescris doar femeilor aflate in premenopauza. De asemenea, are efecte secundare substantiale, inclusiv tensiune arteriala scazuta, lesin si greata.

Asta nu inseamna ca nu exista alte solutii pentru cresterea dorintei sexuale la femei.

Aceste solutii implica explorarea motivelor pentru care femeia si-a pierdut interesul pentru sex si alegerea unui tratament in acest sens.

Printre cei mai frecventi factori care contribuie la pierderea libidoului la menopauza se numara:

Uscaciunea vaginala

Scaderea nivelului de estrogen determina ca mucoasa vaginala sa se subtieze, sa devina uscata si sensibila (atrofie vaginala). De asemenea, vaginul devine mai scurt si mai ingust. Rezultatul este adesea iritatia vaginului, cu disconfort, senzatia de arsura si mancarime si un act sexual inconfortabil sau chiar dureros, o conditie denumita dispareunie.

Scaderea nivelului de hormoni

Apetitului sexual poate scadea din cauza scaderii hormonilor sexuali si poti avea nevoie de mai mult timp pentru a se obtine lubrefierea vaginala naturala si a deveni excitata.

La femei, atat estrogenul, cat si testosteronul pot contribui la libidou. Estrogenul este produs de ovare si in tesuturile corpului, in timp ce testosteronul este sintetizat de ovare si glandele suprarenale. In timp ce nivelul de estrogen scade brusc la menopauza, nivelul de testosteron scade lent si constant odata cu inaintarea in varsta. Femeile ale caror ovare sunt indepartate inainte de menopauza experimenteaza adesea o pierdere dramatica a libidoului.

Unele studii au aratat ca terapia de substitutie hormonala sistemica poate imbunatati libidoul si raspunsul sexual la femei, desi ar putea dura 3-6 luni pana sa fie pe deplin eficienta. In plus, riscurile pentru sanatate ar putea depasi beneficiile pentru majoritatea femeilor in varsta.

Lipsa de energie

Transpiratiile nocturne (bufeurile din timpul noptii) frecvente iti pot afecta somnul si te poti simti obosita si lipsita de energie pentru  a mai face sex. In plus, perimenopauza poate coincide cu multe din momentele stresante ale vietii - copiii care devin adolescenti sau care pleaca de acasa, responsabilitati profesionale importante, boala sau moartea parintilor in varsta si imbatranirea in sine. Aceste evenimente, combinate cu schimbarile hormonale, o pot face pe femeie sa se simta prea stresata si obosita pentru a-si mai dori sa faca sex.

Depresia

Depresia atenueaza in mod semnificativ dorinta sexuala. Desi nu este dovedit ca doar scaderea nivelului de estrogen poate cauza depresie, se cunoaste ca aceasta tulburare mintala este mai frecventa la mijlocul varstei la femei comparativ cu barbatii.

Mai mult, tratamentul depresiei cu medicamente antidepresive de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) cum ar fi fluoxetina sau paroxetina poate fi eficient pentru depresie, dar in acelasi timp poate reduce receptivitatea sexuala. Inlocuirea tratamentului cu un alt antidepresiv, ca de exemplu bupropion, poate ajuta unele femei, desi este posibil sa nu restabileasca complet libidoul pierdut.

Medicamente

Medicamentele pentru hipertensiune arteriala pot afecta, de asemenea, dorinta de a face sex. Deoarece exista multe optiuni disponibile, medicul curant cardiolog te poate ajuta sa gasesti acel medicament  care sa controleze tensiunea arteriala crescuta, fara insa a reduce libidoul.

Alte boli

Tratamentul pentru cancer sau o alta boala grava poate diminua interesul pentru sex.

Tensiuni relationale

Daca simti ca te indepartezi sau ca te deconectezi de partenerul tau, interesul pentru sex poate sa scada, de asemenea. La asta se poate adauga si faptul ca incepand cu varsta de 60 de ani si partenerii pot avea o crestere semnificativa a problemelor de performanta sexuala. Cand un barbat se confrunta cu disfunctie erectila, asta il poate face sa fie retinut sa initieze sexul.

Ajuta excitatia si orgasmul

Atat excitatia, cat si orgasmul depind de o gama complexa de factori psihologici si fizici.

In timpul excitatiei sexuale la femei, creste fluxul de sange catre organele genitale, rezultand vasocongestie. Ca urmare, clitorisul devine erect, labiile se dilata si intreaga vulva (zona externa a organelor genitale) devine mai receptiva. In plus, glandele de la intrarea in vagin secreta mucus care lubrifiaza peretii vaginului pentru a facilita penetrarea cu usurinta a penisului si pentru a preveni microtraumatismele mecanice din timpul sexului. De asemenea, vaginul se alungeste si se dilata ca urmare a relaxarii muschilor netezi, pregatindu-se pentru penetrare.

Orgasmul constituie punctul culminat al ciclului de raspuns sexual, fiind trait atat de barbati, cat si de femei. La femei, orgasmul este insotit de contractii rapide si consecutive ale muschilor pelvieni inferiori din jurul vaginului, uterului si anusului. Orgasmul este adesea asociat cu alte actiuni involuntare, inclusiv vocalizari (oftari, gemete), ritm cardiac crescut si spasme musculare in alte zone ale corpului (coapse, abdomen) si o senzatie generala de euforie.

La menopauza, scaderea dramatica a estrogenului determina scaderea fluxului sanguin catre organele genitale. De asemenea, mucoasa vaginului se atrofiaza, devine mai uscata, lubrifierea se obtine mai greu si poate sa apara disconfort sau durere in timpul actului sexual cu penetrare (dispareunie). In timp, se poate crea un cerc vicios: durerea in timpul sexului poate duce la teama de durere la un nou contact sexual, ceea ce poate face ca femeia sa vrea sa evite sexul pentru ca il asociaza cu durerea.

De aceea, la menopauza se recomanda sa practici excitarea „reactiva”, care este determinata de atingerea fizica, mai degraba decat de a te baza pe dorinta spontana, hormonala. Daca te lasi sa te simti excitata de atingerea fizica sau de alte tipuri de stimulare, dorinta sexuala va urma.

In plus, urmatorii factori comuni pot sa reduca excitatia sexuala si obtinerea orgasmului la femeile aflate la menopauza:

  • Alcoolul. Desi un pahar de vin poate creste dorinta de a face sex, consumul excesiv de alcool poate ingreuna atingerea orgasmului.
  • Alte boli. Bolile care afecteaza fluxul de sange si nervii de la nivelul organelor genitale, cum ar fi diabetul zaharat, boala cronica de rinichi sau scleroza multipla, pot reduce receptivitatea sexuala.
  • Medicamente. Medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale pot intarzia sau preveni aparitia orgasmul. Antidepresivele, in special inhibitorii selectivi de serotonina (ISRS), pot, de asemenea, impiedica obtinerea orgasmului.

Cere ajutor pentru uscaciunea vaginala si durerea din timpul sexului

Cand vine vorba de sex, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa simti durere. Dispareunia sau durerea in timpul actului sexual afecteaza aproximativ jumatate dintre femeile aflate in postmenopauza si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile se feresc sa faca sex.

Durerea poate fi experimentata la incercarea de penetrare a vaginului (durere de penetrare sau superficiala) sau poate sa apara doar in momentul impingerii penisului in vagin (durere profunda) si se poate accentua in anumite pozitii.

Durerea in timpul sexului resimtita de femeia aflata la menopauza se poate datora unor variate cauze fizice:  

Atrofia vaginala

Cand femeile trec prin menopauza, nivelul de estrogen scade dramatic, cu aproximativ 90%.

Cea mai mare concentratie de receptori de estrogen se afla in vagin. Ca urmare, la menopauza, mucoasa vaginala se subtiaza, lubrifierea se diminueaza, peretii vaginali devin mai putin elastici si fragili. Aceste modificari hormonale determina atrofia vaginala, o conditie medicala care face parte din sindromul genito-urinar la menopauza si poate cauza senzatia de arsura, mancarime, sangerari si durere in timpul actului sexual.

Insa sexul nu ar trebui sa doara! Este important sa nu astepti prea mult si sa discuti cu medicul tau ginecolog inainte ca sexul sa devina prea dureros. Acesta iti poate recomanda diferite optiuni de tratament pentru atrofia vaginala.

Pentru uscaciunea vaginala care provoaca disconfort usor in timpul actului sexual:

  • Foloseste un lubrifiant vaginal pe baza de apa atunci cand faci sex. Lubrifiantii actioneaza imediat si ofera o usurare temporara a uscaciunii vaginale si a durerii in timpul actului sexual.
  • Foloseste o crema hidratanta vaginala pe care s-o aplici in mod regulat (la fiecare 3-4 zile). Cremele hidratante vaginale rehidrateaza tesuturile uscate modificand continutul de apa din epiteliul vaginal si prin aderarea la acesta, imita secretiile vaginale si normalizeaza pH-ul. Efectul dureaza aproximativ 3 zile.
  • Atat lubrifiantii, cat si cremele hidratante vaginale pot fi cumparate de la farmacie fara prescriptie medicala. Exista o gama larga de produse si este important sa testezi diverse variante, pana cand vei gasi produsul care iti este potrivit tie.

Pentru uscaciunea vaginala mai severa,  medicul ginecolog iti poate prescrie medicamente intravaginale pentru a creste umiditatea si senzatia:

  • Creme, tablete sau inele cu estrogen in doza mica pe care le introduci in vagin
  • Un medicament non-hormonal recent aprobat numit ospemifen - este un modulator selectiv al receptorilor estrogenici (MSRE) care actioneaza ca estrogenul pe mucoasa vaginala, fara insa sa aiba efecte estrogenice asupra altor tesuturi, ca de exemplu asupra sanilor.  Poate fi folosit la femeile la menopauza care au probleme cu lubrifierea vaginala si la care tratamentul cu estrogeni locali nu este indicat, ca de exemplu la supravietuitoarele de cancer de san.

Inflamatia urogenitala

Infectiile vaginale si infectiile de tract urinar (ITU) precum si afectiunile pielii cum ar fi eczema, psoriazisul, lichenul scleros si lichenul plan pot provoca durere la penetrarea penisului in vagin si pot fi tratate cu antibiotice sau creme topice cu steroizi.

Afectiuni cronice si tratamente

Tratarea afectiunilor medicale subiacente, cum ar fi durerile de spate, artroza soldului, prolapsul uterin si sindromul de colon iritabil, poate ameliora durerea din timpul sexului.

Cand durerea la penetrarea profunda se datoreaza radioterapiei, chimioterapiei sau aderentelor dupa interventiile chirurgicale, terapia fizica - sub forma de exercitii si masaj pentru relaxarea si intinderea tesuturilor din zona pelvina - poate fi, de asemenea, de ajutor. Totusi, poate fi nevoie de cateva saptamani sau luni de terapie fizica pentru ca dispareunia sa se atenueze substantial.

Gestioneaza stresul si oboseala

Schimbarile hormonale din perimenopauza si dupa menopauza pot perturba tiparele obisnuite ale vietii unei femei. Desi nu a fost demonstrata o legatura directa intre starea de spirit si un nivel scazut de estrogen, este posibil sa apara schimbari de dispozitie.

De exemplu, perturbarea somnului din cauza transpiratiilor nocturne poate face ca femeia sa se simta mai obosita si mai iritabila in timpul zilei. In plus, presiunea la locul de munca si responsabilitatile familiale pot face sexul o prioritate scazuta.

Daca esti obosita, tensionata, stresata sau simti anxietate, poate fi greu sa experimentezi dorinta sexuala. Creierului tau ii este greu sa proceseze in acelasi timp aceste stari diferite.

Poti avea grija de tine dormind mai mult, facand exercitii fizice regulate si folosind metode de control al stresului. Daca vrei sa folosesti plante, sunatoarea poate avea unele efecte de stimulare a starii de spirit, desi studiile au fost contradictorii. Antidepresivele eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), pot influenta in mod eficient starea de spirit, insa pot avea reactii adverse.

Comunica cu partenerul tau

Poate crezi ca este dificil sa comunici cu partenerul tau despre ce simti despre sex, dar este o modalitate buna de a trece peste unele dintre provocarile pe care le poti intampina la menopauza. De altfel, discutia cu partenerul despre preocuparile tale este fundamentul unei relatii sexuale sanatoase, care iti poate intari relatia in general. Cuplurile care fac cel mai bun sex sunt cuplurile care au cele mai bune conversatii.

Sexul nu se termina atunci cand apar provocari, ca urmare fii sincera cu partenerul tau despre schimbarile pe care le experimentezi. Spune-i daca ti-a scazut libidoul sau daca sexul a devenit dureros si impreuna gasiti alternative pentru a fi intimi sexuali.  

Si reamintiti-va ca pe masura ce relatia se maturizeaza, chiar si cele mai compatibile cupluri trebuie de obicei sa faca ajustari. Pentru a readuce pasiunea de care v-ati bucurat impreuna la inceputul relatiei voastre, este important sa rememorati si sa recreati atmosfera de iubire si grija dintre voi de atunci.  

Gandeste-te la felul de viata sexuala pe care ti-o doresti. O viata sexuala plina de sens nu trebuie sa arate intr-un anumit fel. Nu exista o viata sexuala „normala”. A face sex pentru ca simti ca trebuie sa faci asta, din obligatie, foarte probabil ca nu va avea ca rezultat o experienta satisfacatoare nici pentru tine, nici pentru partenerul tau. Impreuna explorati si invatati despre ce nevoi aveti si despre ceea ce se simte placut in corp pentru fiecare dintre voi in acest moment al vietii voastre.

Cateva subiecte posibile de discutat pot fi:

  • Ce se simte bine si ce nu
  • Ce pozitii sunt mai confortabile
  • Momentele din zi in care s-ar putea sa te simti mai relaxata
  • Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a deveni excitata decat inainte (preludiu mai lung)
  • Ingrijorarile pe care le ai cu privire la modul in care aspectul corpului tau s-a schimbat
  • Alte modalitati de a va bucura de conexiunea fizica, altele decat actul sexual vaginal, cum ar fi sexul oral, masturbarea reciproca, folosirea de jucarii sexuale sau masajul senzual.

De asemenea, poti lua in considerare intalnirea cu un terapeut sau un consilier sexual pentru terapie individuala sau de cuplu daca te deranjeaza schimbarile din viata sexuala.

Ce altceva poti face pentru a-ti imbunatati sanatatea sexuala dupa menopauza?

  • Practica miscarea. Activitatea fizica creste nivelul de energie, imbunatateste imaginea corporala si starea de spirit. Toate astea te pot ajuta sa cresti interesul pentru sex.
  • Nu fuma. Fumatul poate reduce fluxul de sange catre vagin si poate reduce efectele estrogenului. Acest lucru poate face obtinerea mai dificila a excitatiei.
  • Fa sex mai des. Activitatea sexuala, cu si fara partner (masturbarea) creste fluxul de sange catre vagin si poate ajuta la mentinerea tesuturilor sanatoase.
  • Acorda mai mult timp pentru a deveni excitata in timpul sexului. Umiditatea vaginului ca urmare a preludiului protejeaza tesuturile si face sexul mai confortabil.
  • Schimba pozitia de sex. Daca ai durere in timpul impingerii penisului in vagin, incearca alte pozitii, cum ar fi sa stai deasupra. In aceasta pozitie, poti regla penetrarea la o adancime care te face sa te simti bine.
  • Practica exercitii pentru muschii planseului pelvin. Exercitiile Kegel sau alte exercitii recomandate de un kinetoterapeut pot creste fluxul de sange catre vagin si pot intari muschii implicati in orgasm.
  • Evita produsele cosmetice care pot irita vaginul. Baia cu spuma si sapunurile puternice pot provoca iritatii la nivelul vulvei (zona externa genitala) sau al vaginului.

Surse de informatie:

  • www.womenshealth.gov
  • www.hopkinsmedicine.org
  • www.health.harvard.edu
  • www.nhsinform.scot
  • www.health.clevelandclinic.org