Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Menopauza: cele mai frecvente 10 intrebari despre menopauza

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
intrebari
Menopauza este o faza normala a vietii, la fel de naturala ca oricare alta, dar multe femei inca impartasesc intrebari fara raspuns sau conceptii gresite despre acest proces.

Menopauza este diferita de orice ai simtit inainte - iar tranzitia poate dura cativa ani.

Sunt multe de invatat despre ce se intampla in corpul tau in timpul menopauzei. Stiind la ce sa te astepti te poate ajuta sa accepti schimbarile si sa stii cand trebuie sa ceri ajutor. Afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari pe care femeile i le pun medicului ginecolog in cabinet si ceea ce trebuie sa stii despre menopauza.

La ce varsta ar trebui femeile sa inceapa sa se gandeasca la menopauza?

A fi la menopauza inseamna ca menstruatia nu a venit timp de 12 luni consecutive. Din punct de vedere biologic, acest lucru se intampla deoarece ovarele au incetat sa mai produca cea mai mare parte din hormonii sexuali, estrogen si progesteron, si sa mai elibereze ovule.

Multe femei presupun ca menopauza este ceva la care se vor gandi in jurul varstei de 50 de ani. Desi este adevarat ca in cazul majoritatii femeilor menopauza se instaleaza la varsta de aproximativ 51-52 de ani, simptomele pot sa inceapa mai devreme, intre 40 si 50 de ani, in etapa denumita tranzitia la menopauza sau perimenopauza.

Care sunt etapele menopauzei?

Menopauza este compusa din trei faze distincte:

Perimenopauza (tranzitia la menopauza)

“Peri” in limba greaca inseamna “in preajma” si se refera la o stare de tranzitie a organismului catre menopauza. Perimenopauza se mai numeste si tranzitia la menopauza.

Perimenopauza este perioada de dinaintea instalarii menopauzei in care nivelul de estrogen - principalul hormon feminin fluctueaza - creste si scade in mod neregulat - ceea ce determina ca ciclurile tale menstruale sa devina mai lungi sau mai scurte decat in mod obisnuit si sa ai cicluri menstruale in care ovarele tale nu mai elibereaza un ovul (ovuleaza). De asemenea, incep sa apara simptome asemanatoare menopauzei, cum ar fi bufeurile, problemele de somn cu insomnie si uscaciunea vaginala. Sunt disponibile tratamente care sa amelioreze aceste semne si simptome.

Femeile incep perimenopauza la varste diferite. Este posibil sa observi semne de tranzitie la  menopauza, cum ar fi neregularitatea menstruala, candva incepand cu 40 de ani. Tranzitia la menopauza dureaza aproximativ 10 ani, desi in medie simptomele perimenopauzei dureaza intre 4 si 5 ani.

Menopauza

Odata ce au trecut 12 luni consecutive fara menstruatie ai ajuns oficial la menopauza, iar perioada de perimenopauza s-a incheiat. Menopauza este astfel „diagnosticata” retrospectiv.

Postmenopauza

Postmenopauza inseamna viata dupa menopauza. Femeile petrec aproape o treime din viata lor in faza de postmenopauza. In aceasta perioada, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, incep sa fie resimtite mai rar sau dispar complet.

De unde stie o femeie ca a inceput sa intre la menopauza?

Adesea, unul dintre primele aspecte pe care femeile le observa pe masura ce intra in tranzitia la menopauza sunt modificarile menstruatiei si agravarea sindromului premenstrual, adesea combinata cu sensibilitatea sanilor si schimbarile de dispozitie.

Pentru majoritatea femeilor, menstruatiile devin mai dese, iar pentru unele femei, devin si mai abundente. Acest tipar de manifestari este inlocuit apoi cu faza cand menstruatiile apar mai rar si sunt mai usoare. Simptomele specifice menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpiratiile nocturne si uscaciunea vaginala, incep, de asemenea, sa apara mai mult in aceasta faza.

Desi poti face analize de sange care sa masoare nivelurile hormonilor in timpul perimenopauzei, avand in vedere fluctuatiile imprevizibile ale acestor hormoni de-a lungul mai multor ani, acest lucru nu este foarte util.

Nivelurile hormonale in perimenopauza se pot schimba zilnic, asa ca, de obicei, analizele hormonale nu sunt folosite doar pentru a identifica ca te afli in perioada de tranzitie la menopauza. Uneori, totusi, este important sa se verifice nivelurile hormonale si medicul ginecolog sau endocrinolog iti va indica o serie de analizele hormonale pentru a se asigura ca simptomele tale nu se datoreaza, de exemplu, unei afectiuni tiroidiene.

Cate femei sunt afectate de menopauza si ce fel de perturbari are menopauza asupra vietii de zi cu zi?

Unele femei tranziteaza fara probleme catre menopauza. Totusi, 75% dintre femei se confrunta cu simptomele caracteristice menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.

Aproximativ 60% experimenteaza simptome legate de atrofia vaginala, vulvara si la nivelul vezicii urinare, cum ar fi uscaciunea vaginala, durere in timpul sexului (dispareunia), scaderea libidoului si incontinenta de stres. Aceste manifestari sunt cunoscute sub denumirea de atrofie vulvovaginala sau sindromul genito-urinar la menopauza .

Si aproximativ 45% din femei experimenteaza schimbari de dispozitie, cum ar fi iritabilitate, anxietate, depresie si tulburari de atentie si memorie.

Aceste schimbari pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii femeilor, atat personala, cat si profesionala. Este important sa intelegi ca multe dintre aceste modificari, cum ar fi bufeurile, sunt temporare si ca exista solutii de tratament.

Ar trebui sa incep terapia de substitutie hormonala la menopauza?

Bufeurile si alte simptome ale menopauzei pot fi foarte suparatoare pentru unele femei si pot altera calitatea vietii acestora. Este important sa incepi cu diverse masuri conservatoare si modificarea stilului de viata, ca de exemplu, imbracarea in straturi, purtarea unui ventilator portabil, evitarea consumului de alimente picante si a alcoolului. Atunci insa cand acestea nu functioneaza, poate fi luata in considerare terapia de substitutie hormonala la menopauza.

Terapia de substitutie hormonala la menopauza  reprezinta un tratament valoros pentru multe femei pentru ca poate contracara simptomele neplacute ale menopauzei. Principiul acestei terapii se bazeaza pe administrarea hormonilor estrogeni asociati sau nu cu un progestativ.

Desigur, exista o multime de informatii infricosatoare despre terapia hormonala la menopauza si despre riscurile acesteia. Este important sa poti lua o decizie informata, pe baza discutiei cu medicul ginecolog care trebuie sa-ti explice riscurile si beneficiile terapiei hormonale.

Studiile au aratat ca femeile cu varsta < 60 de ani la care se initiaza terapia hormonala in < 10 ani de la debutul menopauzei au beneficii clare, in timp ce in cazul femeilor mai in varsta (> 60 ani) sau dupa mai mult de 10 ani de la inceperea menopauzei nu mai exista beneficii, ci din contra pot sa apara diverse riscuri serioase, cum sunt cancerul de san, cancerul endometrial (de uter) si trombembolismul venos (formare de cheaguri de sange la nivelul venelor).

Ar trebui sa iau suplimente alimentare pentru a-mi trata simptomele de menopauza?

Cu siguranta ai auzit sau vazut cel putin o reclama despre un supliment alimentar care amelioreaza bufeurile! Sau despre un remediu natural care imbunatateste somnul la menopauza!

Adevarul este ca putine suplimente alimentare sau din plante au fost studiate pentru siguranta sau eficacitate. Acestea nu sunt considerate medicamente si ca urmare nu sunt reglementate de agentiile de autorizare a medicamentelor. Unele pot contine niveluri periculoase de estrogen, progesteron sau chiar testosteron. Suplimentele fara prescriptie medicala pot avea, de asemenea, un efect asupra altor medicamente pe care le iei sau asupra altor boli de care suferi, de aceea este foarte important sa discuti cu medicul tau curant inainte de a incepe un astfel de tratament.

De asemenea, este important sa stii ca studiile au aratat ca 25-30% dintre femeile care utilizeaza un placebo (un produs care nu are o substanta activa) raspund la acel placebo.

Poate fi o informatie de luat in calcul inainte de a cheltui banii pe remedii fara prescriptie medicala.

Cum imi va afecta menopauza viata sexuala?

Menopauza si viata sexuala  este un subiect pe care de obicei cele mai multe femei ezita sa-l aduca in discutie – si este de inteles, fiind foarte personal.

Fluctuatia hormonilor sexuali in perioada de tranzitie la menopauza si in final reducerea semnificativa a productiei de estrogen in momentul menopauzei poate duce la atrofie vulvovaginala cu uscaciunea vaginala, care la randul sau poate provoaca durere in timpul sexului (dispareunie ). Nu e de mirare ca multe femei devin nemultumite de sex, iar unele evita complet intimitatea sexuala. De asemenea, poate fi mai greu sa atingi punctul culminant (orgasmul), iar placerea de a face sex (libidoul) poate scadea, ceea ce poate fi suparator.

Sexul nu ar trebui sa doara si exista solutii de tratament. Discuta cu medicul tau ginecolog despre cremele hidratantele si lubrifiantii vaginali care pot oferi usurare. Daca acestea nu functioneaza, medicul ginecolog iti poate recomanda medicamente hormonale topice.

Care sunt complicatiile menopauzei?

Menopauza schimba organismul. Nivelurile scazute de estrogen si progesteron cresc riscul unor probleme serioase de sanatate, ca de exemplu boala arteriala coronariana, accident vascular cerebral si osteoporoza.

Femeile ar trebui sa mearga in fiecare an la consult la medic, atat pentru a monitoriza aceste afectiuni, cat si pentru a face modificari in stilul lor de viata - si pentru a elimina orice obiceiuri proaste. Menopauza este acea etapa din viata cand este important sa se reevalueze comportamentele individuale, cum ar fi fumatul, alimentatia si nivelul de exercitii fizice, deoarece optimizarea acestora poate ajuta la schimbarea felului in care menopauza afecteaza viata.

Nu am mai avut menstruatie de ani de zile. Mai trebuie sa mai merg la controlul ginecologic anual?

DA, ar trebui sa mergi in continuare pentru controlul ginecologic anual, indiferent de varsta ta.

Poti discuta cu medicul tau ginecolog de la screeningul pentru cancerul de san si screeningul pentru cancerul de col uterin pana la testarea pentru infectiile cu transmitere sexuala (ITS) sau despre preocuparile tale legate de viata sexuala dupa menopauza sau ce poti face pentru incontinenta urinara.

Trebuie sa mai fac testul Papanicolau si mamografia dupa menopauza?

DA, se recomanda in continuare sa faci ambele teste de screening.

Recomandarea medicilor este sa continui sa faci testul Papanicolau (PAP) pana la varsta de 65 de ani. Atunci cand este efectuat regulat, testul identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. Poti face un simplu test PAP - daca rezultatele sunt normale, vei repeta testul o data la 3 ani - sau poti face testul combinat (co-testare), adica un test PAP si un test HPV - daca ambele rezultate sunt normale, atunci ti se va recomanda repetarea screening-ului o data la 5 ani. Dupa varsta de 65 de ani, daca ultimele 3 testari PAP au fost normale nu mai este nevoie de testare in continuare.

De asemenea, mamografia este recomandata sa fie facuta pana la varsta de 75 de ani. Mamografia reprezinta o serie de radiografii care realizeaza imagini ale tesuturilor moi ale sanului. Avantajul acestei proceduri de screening este ca poate ajuta la detectarea cancerului de san intr-un stadiu incipient, chiar cu 2 ani inainte ca un nodul sa poata fi palpat.

Mituri despre menopauza

Menopauza este ingrozitoare

Menopauza are o reputatie proasta – multe femei cred ca este sfarsitul sanatatii, tineretii, frumusetii si vietii sexuale. In realitate, menopauza este doar o etapa normala a vietii si multe simptome dispar de la sine in timp.

De exemplu, pentru majoritatea femeilor, bufeurile si transpiratiile nocturne, si implicit somnul, se imbunatatesc in timp. Exista, de asemenea, o parte buna a menopauzei despre care adesea nu se vorbeste: nu trebuie sa iti mai faci griji cu privire la sarcina sau contraceptie, sangerarilor anormale ca urmare a fibroamelor uterine se rezolva si o femeie ajunsa la aceasta varsta este mai inteleapta si are o experienta mult mai bogata.

In plus, speranta medie de viata a femeilor in Romania este acum de aproximativ 77 de ani – ceea ce inseamna ca majoritatea dintre noi, speram sa fim prezente pentru inca o lunga perioada de timp de la varsta cand a aparut menopauza – si ca aceasta perioada de viata s-o traim la fel de productiv si vibrant ca anii de inainte.

Nu trebuie sa ma gandesc la menopauza pana la varsta de 50 de ani
In realitate, de multe ori cea mai deranjanta faza a menopauzei este perimenopauza, adica perioada in care hormonii sexuali feminini, si in special estrogenii, incep sa fluctueze mult inainte de a scadea semnificativ. Perimenopauza poate dura pana la 10 ani, asa ca este util sa stii la ce sa te astepti si cum te poti simti mai bine cu mult inainte de varsta de 50 de ani.

Cand sunt la menopauza trebuie doar sa sufar, este ceea ce este si nu e nimic de facut

Sunt multe pe care tu si medicul tau ginecolog le puteti face pentru a te simti mai bine in aceasta perioada a vietii tale. De la masuri de baza pentru o viata sanatoasa, cu atentie pentru nutritie, miscare si gestionarea stresului, pana la terapia de substitutie hormonala la menopauza si folosirea altor medicamete - optiunile sunt numeroase.

Asa ca nu trebuie sa suferi! Accepta ceea ce se intampla in corpul tau si atunci cand simtomele sunt suparatoare, cere ajutor! Programeaza o consultatie la medicul tau ginecolog!

 

Surse de informatie:

  • www.acog.org
  • www.massgeneralbrighamhealthplan.org
  • www.michiganmedicine.org