Toate femeile ar trebui sa mearga o data pe an la medicul ginecolog pentru un consult ginecologic de rutina. Acesta cuprinde un examen fizic complet, adica examinarea organelor genitale interne si externe, a vaginului si a colului uterin. De asemenea, medicul ginecolog poate face si o examinare a sanilor.
- Ecografie transvaginala
- Screening cancer de col uterin
- Teste screening pentru bolile cu transmitere sexuala
- Educatie pentru mentinerea sanatatii sexuale
Esentiale pentru sanatatea femeii
De-a lungul vietii, una din opt femei va face cancer de san. Mamografia este investigatia utilizata ca examen de screening pentru a depista in stadiu precoce cancerul de san.
Este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit. Exista doua teste screening care prin utilizare regulata pot depista modificarile precanceroase, care, odata tratate previn aparitia cancerului: testul Papanicolau si testul HPV (genotipare).
Endometrioza consta in prezenta de tesut endometrial in afara uterului si reprezinta o cauza importanta de infertilitate feminina. Medicul ginecolog poate stabili diagnosticul cu ajutorul mai multor investigatii.
- Ecografie
- Examinare tomografie computerizata (CT)
- Examinare RMN (rezonanta magnetica nucleara IRM) pelvin
- Laparoscopie
- Determinarea antigenul 125 al cancerului (CA125)
- Scorul ROMA
Medicii specialisti pot recomanda multiple investigatii pentru a diagnostica si evalua infertilitatea feminina – de la teste de sange, teste pentru depistarea infectiilor uterine, dozarea nivelului progesteronului si pana la teste specifice pentru verificarea permeabilitatii trompelor uterine.