Cancerul ovarian are cea mai mare rată de mortalitate din toate cancerele ginecologice.
Din păcate, simptomele sunt sărace şi nespecifice, astfel încât peste 70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadiu avansat. Ca urmare a detectării tardive, cancerul ovarian are rata cea mai mare de mortalitate din toate cancerele ginecologice: doar 20-30% dintre paciente supravieţuiesc la 5 ani atunci când cancerul este diagnosticat în stadiile III şi IV. Depistarea precoce a cancerului ovarian este esenţială pentru îmbunătăţirea supravieţuirii.
Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm): un nou instrument în evaluarea riscului de malignitate în cazul unei tumori pelvine
Este un instrument de diagnostic diferenţial folosit în cazul femeilor diagnosticate cu o masă pelvină
- Combină rezultatele a doi markeri tumorali: CA125 + HE4
- Calculează posibilitatea de a descoperi o tumoră de natură canceroasă
- Ajută la stabilirea conduitei terapeutice adecvate
Cum se interpretează rezultatele?
Doctorul ginecolog te va ajuta să înţelegi ce reprezintă valorile obţinute şi dacă acestea se încadrează într-un risc scăzut sau crescut de a avea un cancer ovarian.
- CA125 este unul din cei mai cunoscuţi markeri tumorali pentru diagnosticul cancerului ovarian fiind de asemenea folosit pe scară largă pentru monitorizarea tratamentului şi depistarea recurenţei.
- HE4 (Human Epididymis Protein 4) este un marker pentru depistarea precoce a cancerului ovarian. Ţesutul ovarian normal produce o cantitate minimă de HE4, însă această proteină este supraexprimată în cancerul ovarian. Atunci când se combină cu valoarea CA125, HE4 creşte sensibilitatea detectării unui cancer ovarian încă din stadiile precoce.
Femei Premenopauză
Valoare ROMA ≥ 11.4% = Risc crescut de a avea cancer de ovar
Valoare ROMA < 11.4% = Risc scăzut de a avea cancer de ovar
Femei Postmenopauză
Valoare ROMA ≥ 29.9% = Risc crescut de a avea cancer de ovar
Valoare ROMA < 29.9% = Risc scăzut de a avea cancer de ovar