Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum gestionam respiratia si tusea in COVID-19

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Inflamatia plamanilor si cailor respiratorii in COVID-19 determina simptome comune cum ar fi dificultatea in respiratie si tusea, care apar, in special, in formele moderate sau severe ale bolii.

Una dintre manifestarile frecvent intalnite este pneumonia, care consta in afectarea alveolelor pulmonare. Ele se pot umple cu lichid si mucus, ceea ce face si mai grea respiratia si obtinerea oxigenului de care corpul tau are nevoie pentru a functiona. Intr-un numar de cazuri pot apare, de asemenea, accese de astm sau agravarea extrema a functiei pulmonare prin sindromul de detresa respiratorie acuta. 

Daca esti un fumator convins sau suferi de o afectiune pulmonara cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau astm bronsic, moderat pana la sever, este posibil sa ai deja o diminuare a capacitatii pulmonare si dificultati de respiratie, iar COVID-ul le poate agrava. 

Una dintre modalitatile de ameliorare si gestionare a simptomelor in COVID o constituie exercitiile de respiratie profunda care curata plamanii si intaresc functia pulmonara si pot fi deosebit de benefice pentru persoanele cu afectiuni pulmonare. Ele introduc oxigenul in plamani, cresc ventilatia pulmonara, ajuta la eliminarea mucusului si altor secretii, scad anxietatea si reduc efortul muscular in procesul de respiratie. 

Pe parcursul recuperarii dupa boala COVID-19, exercitiile de respiratie functioneaza pentru a intari diafragma, un muschi respirator major, situat sub plamani. De asemenea, pot ajuta la cresterea capacitatii pulmonare, aducand oxigenul atat de necesar in sange.

Tehnicile de respiratie sunt utile pentru prevenirea infectiei cu COVID-19?

Desi nu au niciun rol in preventia COVID-19, exercitiile de respiratie pot totusi sa iti intareasca plamanii, ceea ce poate reduce impactul COVID-19 asupra sistemului respirator.

O revizuire sistematica a 19 studii randomizate controlate a descoperit ca tehnicile de respiratie, cum ar fi respiratia cu buze stranse, au redus dispneea la pacientii COVID-19. Exercitiile de respiratie au imbunatatit, de asemenea, ventilatia pulmonara, care este capacitatea plamanilor de a elimina dioxidul de carbon si aerul viciat.

Respiratie cu buze stranse

Respiratia cu buze stranse permite o oxigenare mai buna a plamanilor comparativ cu respiratia obisnuita. De asemenea, va mentine caile respiratorii deschise mai mult timp prin reducerea numarului de respiratii pe minut.

Urmeaza acesti pasi pentru a incerca sa respiri cu buzele stranse:

  1. Adopta o pozitie relaxata, de preferinta asezat pe un scaun, cu muschii gatului si umerilor detensionati.
  2. Inspira lent pe nas, de mai multe ori cu gura inchisa (caile nazale pot umidifica si incalzi aerul inainte de a ajunge in plamani, spre deosebire de inspiratia pe gura)
  3. Inainte de expir, strange buzele, ca si cum ai dori sa stingi o lumanare.
  4. Tinand buzele stranse, expira incet tot aerul din plamani.
  5. Repeta de cateva ori exercitiul intr-o camera aerisita sau in aer liber.

Exercitii aerobice

Orice forma de exercitiu care creste ritmul respirator si frecventa cardiaca poate constitui un antrenament al respiratiei. De exemplu, activitati ca mersul in pas rapid, alergarea, inotul sau alt sport au calitatea sa creasca ventilatia pulmonara, sa creasca imunitatea, sa reduca greutatea corporala si sa iti asigure plamanii sanatosi, ceea ce are beneficii certe in apararea mai buna in cazul in care te infectezi.

Cum gestionam respiratia in cazul infectiei acute COVID-19

La persoanele cu COVID acut, simptomele incep de obicei intre 2 si 14 zile dupa expunere si se rezolva in medie, in 2 saptamani. 

In timpul bolii, dispneea sau dificultatea de respiratie este frecventa. Important este sa iti monitorizezi foarte bine simptomele, sa ai un pulsoximetru si sa tii legatura cu medicul curant, daca esti acasa. 

Nu uita sa aerisesti foarte bine incaperea si sa pui un vas cu apa in incapere pentru umidificarea aerului.

Pozitii care amelioreaza dificultatea de respiratie

Cateva pozitii pot ajuta la diminuarea dispneei si la o oxigenare mai buna a plamanilor:

  • Sezut relaxat 
  • Culcat pe o parte pe suport inalt 
  • Pozitia asezata cu aplecare a trunchiului inainte 
  • Statul in picioare inclinat inainte cu sprijin pe un suport dur
  • Statul in picioare inclinat inapoi
  • O pozitie adoptata frecvent in clinici pentru expandarea spatiilor de ventilatie posterioare ale plamanilor o constituie statul pe burta (decubit ventral), care este asociat cu ameliorarea oxigenarii si a dispneei.

Exercitii de respiratie

Poti, de asemenea, sa apelezi la exercitiile de respiratie. Dar este indicat sa consulti medicul inainte de a le incepe. In unele cazuri, ele pot mai mult agrava situatia, de exemplu atunci cand ai o greutate la respiratie in timp ce stai culcat, ai palpitatii cu ritm neregulat sau dureri in piept.

Pe langa respiratia cu buzele stranse, alte exercitii de respiratie pot ajuta, de asemenea, in timpul COVID-19.

Qigong respiratie abdominala (respiratie diafragmatica)

Un studiu a descoperit ca o practica asiatica denumita Qigong, care utilizeaza respiratia profunda si miscarile lente, a imbunatatit functia pulmonara si a crescut capacitatea pulmonara la pacientii cu COVID-19. Ea se bazeaza pe exersarea respiratiei abdominale si mobilizeaza diafragmul pentru cresterea spatiilor de ventilatie pulmonara.

  1. Poti sta asezat sau intins.
  2. Relaxeaza muschii fetei, gatului, maxilarului si umerilor.
  3. Aseaza varful limbii in spatele incisivilor superiori.
  4. Inchide ochii si respira calm cateva minute.
  5. Pune-ti o mana pe piept si una pe abdomenul inferior.
  6. Respira adanc pe nas si percepe miscarea pieptului si coastelor care se extind atunci cand inspiri. Stomacul ar trebui sa se extinda spre exterior spre mana.
  7. Expira, simtind ca stomacul se contracta usor spre interior.

Respira lent si profund in acest mod de noua pana la 10 ori.

Controlul respiratiei in timpul mersului

  1. Te ajuta la deplasarea pe o suprafata plana sau chiar la urcatul scarilor.
  2. Relaxeaza umerii si muschii trunchiului.
  3. Controleaza respiratia in timp ce mergi degajat.
  4. Inspira in timp ce faci un pas.
  5. Expira in timpul urmatorilor 1-2 pasi. Ideal ar fi ca expirul sa fie dublul inspirului.
  6. Ajusteaza respiratia la pasii facuti.

Un alt exercitiu este metoda dreptunghiului sau respiratia in 4 timpi si consta in inspir pe nas intr-un timp, pauza, expir lent pe gura ca si cand ai sufla, pauza. Poti fixa o fereastra cu privirea in timp ce faci acest exercitiu, concentrandu-te pe laturile dreptunghiulare ale cadrului sau. 

Controlul respiratiei in COVID 19 lung

Persoanele care au COVID prelungit (COVID lung) sunt cele care dupa perioada acuta a bolii, raman cu diverse simptome suparatoare, uneori saptamani sau luni dupa infectie. Aceste simptome variaza, dar pot include, printre altele, dificultati de respiratie (dispnee), ceata creierului, tuse, dureri de cap. De aceea, pentru prevenirea complicatiilor si gestionarea procesului de recuperare este necesar sa te adresezi medicului pentru monitorizarea post Covid

Exercitiile de respiratie pot ajuta la imbunatatirea functiei pulmonare la persoanele cu COVID lung, reducerea stresului si anxietatii, a durerilor de cap si a insomniei cauzate de simptomele COVID.

Exercitiile anterioare de respiratie, cu buzele stranse, exercitiul dreptunghiului, respiratia abdominala sau respiratia controlata in functie de mers pot fi aplicate si in aceasta faza.

In plus, poti incerca si exercitiul urmator:

Fredoneaza in timp ce expiri

Fredonatul, cum ar fi intonarea „om” in yoga, poate ajuta la patrunderea de oxigen in plamani cu fiecare respiratie. Multi considera ca poate fi, de asemenea, calmant.

Iata pasii pentru acest exercitiu:

  1. Stai drept, cu spatele drept.
  2. Aseaza fiecare mana pe partile laterale ale abdomenului inferior.
  3. Tine-ti buzele inchise si sprijina-ti usor limba pe cerul gurii.
  4. Respira adanc si incet pe nas, tinand buzele inchise si limba in pozitie.
  5. Lasa degetele sa se rasfire larg pe abdomen pe masura ce se extinde.
  6. Tine-ti umerii relaxati. Nu-i lasa sa se ridice.
  7. Odata ce plamanii sunt plini, expira in timp ce intonezi “om”. Asigura-te ca tii buzele inchise.
  8. Repeta cateva respiratii.

Gestionarea tusei in COVID-19

Daca esti in faza de recuperare dupa coronavirus, s-ar putea sa descoperi ca te sacaie, inca, o tuse de ceva timp. Tusea poate fi uscata sau, dimpotriva, poate fi productiva, insotita de sputa. Tusea este de obicei o actiune reflexa de a curata praful, flegmele si alti iritanti din plamani si trachee. 

Ce poti face cu tusea ta

Daca tusea este uscata:

  • se recomanda sa te hidratezi bine
  • evita temperaturile reci si umidifica bine camera dupa aerisire
  • poti bea ceaiuri calde cu miere si lamaie sau alte bauturi neacidulate, cu inghitituri mici
  • poti apela la inhalatii cu abur

In cazul tusei cu sputa, se adauga la masurile anterioare:

Exercitiile de respiratie care pot ajuta la eliminarea tusei cu sputa. Incearca ciclul activ de tehnici de respiratie, care include:

Controlul respiratiei 

  • respira usor, pe nas, daca este posibil
  • tine umerii relaxati
  • respira profunda – inspira lung, lent si adanc pe nas, daca este posibil
  • tine respiratia timp de 2 pana la 3 secunde 
  • expira usor, ca un oftat

Bufnit – expirarea cu gura deschisa in loc sa tusesti. Pentru a bufni, strangi aer rapid din plamani si il elimini afara prin gura, de parca ai incerca sa aburesti o oglinda.

Pozitii care ajuta la eliminarea sputei 

Plamanii tai au 5 lobi si sputa poate fi in oricare dintre acestia. Exercitiile de pozitionare folosesc gravitatia pentru a ajuta la drenajul plamanilor. Eficienta exercitiilor depinde de consistenta sputei, de aceea hidratarea, inhalatiile cu aburi si folosirea mucoliticelor ajuta la eliminarea mai facila a sputei. 

Exercitiul se face la cel putin o ora dupa masa. Opriti acest exercitiu daca aveti arsuri la stomac sau va simtiti rau in timpul acestuia.

Exercitiul de pozitionare 1

  • Intins pe spate, fara perna, aseaza perne sub solduri si sub genunchii indoiti. 
  • Soldurile trebuie sa fie mai sus decat nivelul pieptului.
  • Mentine aceasta pozitie cel putin 5 minute si respira adanc.

Exercitiul de pozitionare 2

  • Intinde-te in pozitie laterala, culcat, cu capul pe o suprafata plana.
  • Aseaza o perna sub sold pentru a-l ridica deasupra nivelului pieptului. 
  • Ramai in aceasta pozitie timp de 5 pana la 10 minute si respira adanc.
  • Repeta acest exercitiu pe cealalta parte.

Aceste pozitii ajuta adesea la mobilizarea flegmei din zonele profunde ale plamanilor.

In plus, poti lua aceste masuri:

  • ia  orice medicatie de tip inhalator, mucolitice, antibiotice sau steroizi care ti s-au prescris de medic
  • bea suficienta apa: se recomanda 6-8 pahare de lichid pe zi
  • renunta la fumat

Daca ai o alta afectiune care ar putea sa provoace tuse, discuta cu medicul de familie despre cum ai putea sa faci diferenta. Daca ai reflux acid, acest lucru ar putea agrava tusea. 

Cat de utile sunt exercitiile de respiratie in COVID 19

  • Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 se recupereaza complet, adesea in cateva saptamani. Exista insa si cazurile grave de COVID  a caror rezolvare poate fi de durata.
  • Refacerea capacitatii musculare si a celei pulmonare poate ajuta la recuperare, indiferent de gravitatea formei de boala pe care ai avut-o.
  • Curatarea plamanilor prin mobilizarea secretiilor si a sputei din zonele profunde si ventilarea zonelor mai putin oxigenate care prezinta atelectazie (alveole inchise, neaerate)
  • Exercitiile de respiratie adancesc fiecare respiratie, imbunatatind schimbul de oxigen si dioxid de carbon in plamani. In acest mod este ameliorata capacitatea pulmonara generala.
  • Exercitiile de respiratie induc, de asemenea, un sentiment de calm - o componenta valoroasa a recuperarii si a calitatii vietii.
  • Exercitiile aerobice te pot ajuta, de asemenea, sa iti intaresti in mod semnificativ plamanii. 
  • Apeleaza la un kinetoterapeut specializat care te poate asista pe parcursul acestei calatorii de vindecare si recuperare si tine legatura cu medicul tau pentru monitorizarea post covid, o etapa esentiala pentru prevenirea complicatiilor si solutionarea formei prelungite a COVID 19.

Surse de informare:

  • www.who.int
  • www.yourcovidrecovery.nhs.uk
  • www.hopkinsmedicine.org
  • www.newscientist.com
  • Ubolnuar N, Tantisuwat A, Thaveeratitham P, Lertmaharit S, Kruapanich C, Mathiyakom W. Effects of Breathing Exercises in Patients With Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Systematic Review and Meta-Analysis. Ann Rehabil Med. 2019;43(4):509-523. doi:10.5535/arm.2019.43.4.509
  • Perioada după COVID-19: INFORMAȚII pentru pacienți; Suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19 – MSMPS Republica Moldova
  • Alschuler L, Chiasson AM, Horwitz R, et al. Integrative medicine considerations for convalescence from mild-to-moderate COVID-19 disease [published online ahead of print, 2020 Dec 23]. Explore (NY). 2020;S1550-8307(20)30417-1. doi:10.1016/j.explore.2020.12.005

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor