Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infectia COVID-19 si alergiile: diferente si asemanari

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Circula o „vorba” in mediul online, potrivit careia in anul 2020 e bine sa nici nu stranuti. Afirmatia nu este departe de adevar, avand in vedere ca pandemia actuala de coronavirus ne-a schimbat complet reperele si modul de a trai. In ultima vreme, suntem in permanenta insotiti de sentimentul de neliniste ca ne-am putea imbolnavi, atat noi, cat si apropiatii nostri.

De la debutul pandemiei de COVID-19, am devenit, cu siguranta, mai atenti la orice semn de raceala, orice simptom de boala acuta, pentru a stabili diagnosticul mai rapid, dar si pentru a fi cat mai resposabili si a nu contamina persoanele din jurul nostru. 

Este foarte dificil, insa, sa faci diferenta intre posibilele diagnostice, in special atunci cand si cel mai banal simptom, cum este stranutul, poate fi un indicator al mai multor afectiuni. In general, stranutul este simptomul de baza al alergiilor, dar poate fi asociat si infectiilor respiratorii acute. 

Simptomele alergiei, la fel de zgomotoase ca simptomele infectiilor respiratorii

Alergia sezoniera se manifesta de foarte multe ori, in special la momentul debutului, la fel de zgomotos ca si o infectie acuta de cai respiratorii superioare cu: stranuturi in salva, rinoree, tuse, frecvent in accese, uscata, iritativa, ochi injectati, uneori si senzatie de oboseala.

In plus, o persoana care sufera de rinita alergica nu respira noaptea corect si astfel nu se odihneste bine. Foarte rar apare durerea de gat in alergia sezoniera, in timp ce in raceala comuna, dar si in infectia cu noul coronavirus, dificultatea si durerea la inghitire (odinofagia) sunt prezente frecvent, in special la debutul bolii, adesea fiind si primul simptom. 

In general, virozele debuteaza foarte rar cu tuse, pentru ca simptomele se instaleaza gradual: initial apar rinoreea, durerea in gat si stranutul, urmand ca tusea se se manifeste dupa zilele 3-4 de boala. Acest tipar se respecta si in infectia cu noul coronavirus, pentru ca in alergiile sezoniere tusea sa fie de multe ori chiar simptom inaugural. 

Alergia nu este insotita niciodata de febra

In stabilirea suspiciunii de infectie cu noul coronavirus este extrem de importanta si anamneza, pentru ca un pacient alergic de cele mai multe ori are un istoric, isi recunoaste simptomele si relateaza sezonalitatea acestora. Niciodata o alergie sezoniera nu va fi insotita de febra, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), cefalee (durere de cap), pierderea gustului sau a mirosului. Daca apare vreunul dintre aceste simptome, este indicat sa ne gandim la alta patologie si nu la rinita alergica sezoniera.

De ajutor este si evolutia simptomatologiei sub tratamentul antihistaminic in cazul alergiilor sezoniere, de multe ori administrarea acestora controland simptomele si sugerand diagnosticul printr-o proba terapeutica. 

Cu certitudine exista crize de astm declansate de aeroalergeni, insotite de insuficienta respiratorie acuta, dispnee, wheezing, tuse, sindrom functional respirator, saturatie scazuta a oxigenului, toate acestea facand dificila stabilirea diagnosticului diferential, in faza acuta a bolii. Conduita terapeutica fiind una de urgenta, ramane ca evolutia ulterioara si interventia medicului sa stabileasca diagnosticul etiologic, acesta nefiind practic posibil doar pe criterii clinice. 

Alergia exista si ea poate debuta cu simptome similare infectiei cu noul coronavirus, dar, pana la stabilirea cu exactitate a etiologiei unor semne clinice de „raceala” este bine sa ramanem la domiciliu, sa nu ducem copiii la cresa, gradinita sau scoala, sa nu mergem la serviciu si sa ne continuam, pe cat posibil, munca la distanta si sa monitorizam evolutia pentru a putea stabili impreuna cu medicul pasii care trebuie urmati mai departe. 

2020 este anul unei pandemii mondiale si oricat de atipic ni s-ar fi parut in 2019 sa ne incetam activitatea pentru o tuse si cateva stranuturi, iata ca se poate intampla. Este mai important ca niciodata sa previi inainte sa tratezi, inclusiv sa previi imbolnavirea altora prin gesturile tale.