Deltacron este, de fapt, un virus recombinant intre variantele Delta si Omicron si pare a fi, de departe, cea mai contagioasa versiune a coronavirusului, intalnita pana acum.
Desi a fost semnalat in circulatie inca de la inceputul anului, specialistii nu si-au putut da seama decat mai tarziu de prezenta sa, pentru ca subvarianta BA.2 are capacitatea de a fi aproape imposibil de distins de Delta sau Omicron la testele PCR pozitive. Din acest motiv este cunoscuta si sub denumirea de “varianta ascunsa” (stealth variant).
Reprezentantii OMS, reuniti la sfarsitul lunii februarie intr-o sesiune dedicata noilor variante COVID-19 aflate in circulatie, au numit BA2 o sublinie de ingrijorare, dar au parut sceptici privind capacitatea ei de a creste dramatic cazurile la nivel mondial.
Omicron este in prezent varianta dominanta care circula la nivel global, reprezentand aproape toate secventele raportate, sustin specialistii. Dar Omicron include, la ora actuala, mai multe subvariante. Dintre acestea, cele mai comune sunt BA.1, BA.1.1 si BA.2. OMS atrage atentia ca raportarile din ultimele saptamani au sugerat o crestere a secventelor specifice BA.2 in comparatie cu BA.1, dar, adauga reprezentantii organizatiei, in pofida acestui fapt, circulatia globala a tuturor variantelor este in scadere.
BA2 sau Deltacron, aproape tot atat de contagios ca rujeola
Subvarianta BA.2 pare sa difere de BA.1 in secventa sa genetica, specialistii identificand un numar de cel putin 20 de mutatii diferite ale noii variante. Aceste mutatii ar putea fi ingrijoratoare daca se dovedesc a afecta oricare dintre cele trei domenii cheie: transmiterea bolii, severitatea bolii si capacitatea variantei de a se sustrage imunitatii, spun expertii.
Dovezile timpurii sugereaza ca BA.2 este mai transmisibil decat BA.1 dar daca afecteaza sau nu severitatea sau poate eluda imunitatea este inca un subiect in curs de evaluare. Aceasta diferenta de transmisibilitate pare a fi, insa, mult mai mica decat, de exemplu, diferenta dintre BA.1 si Delta.
Din punct de vedere genetic, Omicron BA.2 este un virus recombinant care contine proteina spike de lungime completa a Omicronului si structura de baza genetica a variantei Delta. Virusurile recombinante sunt destul de obisnuite, ele apar atunci cand aceeasi celula gazda este co-infectata cu doua variante virale distincte, aflate simultan in circulatie. Datorita prevalentei variantelor Delta si Omicron, oficialii din domeniul sanatatii se asteptau ca in cele din urma, COVID-19 sa se transforme intr-un virus recombinant, cu potential de crestere si adaptativ crescut.
Dr. Adrian Esterman este profesor la Universitatea din Australia de Sud si fost epidemiolog al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). El a declarat intr-o postare pe Twitter, preluata de agentiile internationale de presa, ca Deltacron este de aproximativ 1,4 ori mai infectios decat tulpina originala Omicron BA.1. „Acest fapt il aduce destul de aproape de rujeola, cea mai contagioasa boala pe care o cunoastem”, afirma Easterman.
Deltacron, in crestere rapida la nivel global
Subvarianta BA2 a fost identificata in Marea Britanie, Danemarca, Franta, SUA si Tarile de Jos, dar aria sa de raspandire este mult mai larga, aceasta pare ca se extinde ca o pata de ulei.
Noua varianta a alimentat, de exemplu, recentul focar din China, care, conform rapoartelor, este cel mai mare din ultimii doi ani, impunand noi masuri restrictive pentru persoanele aflate in provincia afectata.
Cele mai recente actualizari estimeaza ca Deltacron reprezinta 57% din cazurile din Anglia, iar in Statele Unite, Center for Disease Control and Prevention (CDC) estimeaza ca BA.2 a crescut de la 1% din cazuri la inceputul lunii februarie, la 11% la inceputul lunii martie si aproape 25% in cursul acestei saptamani.
Potrivit INSP, in Romania, pana la data de 13 martie 2022, au fost raportate 12.092 secventieri ale coronavirusului, dintre care 3771 au fost cazuri cu varianta Omicron, iar la 747 dintre aceste probe, respectiv 20%, au identificat sub-varianta BA.2.
Cu toate acestea, expertii nu prevad o crestere dramatica a infectiilor, luand in calcul numarul cazurilor care a inregistrat o scadere in ultimele saptamani, insa indeamna la vigilenta si analizarea atenta a evolutiei cazurilor pentru a preintampina un nou val de extindere a COVID-19.
Deltacron - tropism si comportament aproape similar cu BA1
Pentru a evalua, in prima faza, gravitatea noilor cazurilor, OMS a analizat datele preliminare de laborator din Japonia care au folosit modele animale fara nicio imunitate la SARS-CoV-2 si care au evidentiat ca BA.2 poate provoca boli mai severe la hamsteri in comparatie cu BA.1.
Totusi, ei au luat in considerare, de asemenea, si observatiile reale privind severitatea clinica din Africa de Sud, Regatul Unit si Danemarca, unde imunitatea data de vaccinare sau infectia naturala este ridicata: in aceste studii, nu a fost raportata nicio diferenta de severitate intre BA.2 si BA.1.
Dovezile timpurii au sugerat o mentinere a tropismului variantei Omicron BA2 pentru tractul respirator superior, in comparatie cu varianta Delta si virusul salbatic care au un tropism pentru tractul respirator inferior (plamani). Mai mult, cercetarile initiale, inclusiv din Qatar si Danemarca, au demonstrat ca o infectie recenta cu varianta BA.1 a conferit o puternica protectie impotriva reinfectarii cu BA.2, comparativ cu celelalte variante de COVID-19, cel putin pentru perioada limitata pentru care datele sunt disponibile.
Alte descoperiri preliminare din Africa de Sud si Marea Britanie indica, de asemenea, ca varianta BA.2 pare sa prezinte aproximativ acelasi risc de boala severa sau de sustragere de la protectia vaccinurilor, in comparatie cu BA.1.
Cat de eficiente s-au dovedit vaccinurile impotriva variantei BA.2.?
Oficialii britanici, au mentionat ca, desi atat BA.1 cat si BA.2 au parut sa infecteze persoanele vaccinate, vaccinurile COVID-19 au ramas eficiente impotriva spitalizarii si a decesului. In special booster-ul pare sa aiba efect in scaderea gravitatii simptomatologiei, care, in cazul vaccinatilor, se manifesta cel mult ca o simpla raceala.
Desi vaccinarea nu a reusit sa opreasca valul de infectari cu cele doua variante de Omicron, decat poate, in anumite limite, autoritatile britanice au transmis concluziile unor studii care au aratat ca vaccinarea cu doua doze si rapel a avut o eficienta de 69% impotriva COVID-19 simptomatic provocat de BA.1 si de 74% impotriva COVID-19 determinat de BA.2, la doua saptamani de la doza booster.
Cu toate acestea, eficacitatea vaccinurilor a scazut accelerat la 49% pentru BA.1 si respectiv 46% pentru BA.2, in medie, atunci cand intervalul de timp de la doza de rapel a fost de 10 saptamani.
La fel ca Omicron, Deltacron sau subvarianta BA.2 poate evita tratamentul cu anticorpi monoclonali, de aceea se recomanda alte mijloace terapeutice cum ar fi noile antivirale intrate pe piata. De exemplu, unele tratamente aprobate, cum ar fi Paxlovid, molnupiravir si remdesivir, raman eficiente daca sunt initiate la scurt timp dupa diagnosticul COVID-19.
Tinand cont de aceste date, OMS a declarat la sfarsitul lunii trecute ca va continua sa grupeze BA.1 alaturi de BA.2 ca o singura varianta de ingrijorare, existand multe similaritati intre aceste doua sublinii.
OMS a solicitat tarilor sa continue sa fie vigilente, sa monitorizeze si sa raporteze secventele, precum si sa efectueze studii de analiza independente si comparative ale diferitelor sublinii Omicron.
Ce simptome sunt caracteristice infectiei cu Deltacron?
Cele mai raportate doua simptome ale pacientilor infectati cu varianta „Stealth” Omicron sau Deltacron, conform unei publicatii chineze, au fost ameteala si oboseala, mai ales in faza initiala a bolii. Aceste simptome pot aparea in doua-trei zile de la infectare si pot persista pentru mai mult timp. Persistenta lor pentru mai multe zile ar trebui sa fie un semn de alarma care sa indemne apelarea la un medic.
In afara de aceste doua simptome indicatoare, noua subvarianta poate duce si la alte simptome.
Un aspect specific semnalat de unele studii il constituie prevalenta simptomelor digestive la persoanele infectate cu Omicron BA.2. Dupa infectare, pacienții se plang de sase simptome legate de intestin - greata, diaree, varsaturi, dureri abdominale, arsuri la stomac, balonare.
Anterior, aplicația Zoe COVID a notificat diareea ca fiind un simptom pentru COVID, dar a fost catalogat drept unul „mai putin cunoscut”.
In plus, pot aparea si simptome respiratorii, caracteristice infectarii tractului respirator superior (dureri in gat, secretii nazale, stranut, durere de cap, oboseala extrema, transpiratii nocturne, dureri musculare, tusea uscata, insa mai putin frecventa) sau chiar frecventa cardiaca crescuta.
Pana in prezent, pana la 25 de simptome au fost raportate de persoanele care au fost infectate cu Omicron varianta BA2. Pierderea gustului si/sau a mirosului si dificultatea de respiratie nu se mai regasesc printre simptomele obisnuite, deoarece varianta BA.2, la fel ca BA1, nu afecteaza in primul rand plamanii.
Raceala a fost cel mai raportat simptom al variantei BA.2 a Omicron, in special la persoanele care au fost vaccinate, potrivit aplicatiei de studiu Zoe Covid din Marea Britanie.
In concluzie, nu ar trebui sa lasam garda jos, ar trebui sa respectam cat putem masurile de prevenire a raspandirii infectiilor respiratorii, sa evitam aglomeratiile dar si contactul cu persoanele infectate din anturaj, sa ne fortifiem sistemul imunitar si sa ne tinem sub control comorbiditatile, pentru ca, desi agresivitatea COVID-19 s-a atenuat, pandemia inca nu a disparut cu totul, iar potentialul incredibil al acestui coronavirus de a capata noi mutatii si de a se recombina este ridicat, rezervandu-ne permanent noi surprize.
Surse de informatie:
MS INSP Informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC)
www.who.int
www.independent.co.uk
www.nytimes.com
www.dw.com/en
www.gisaid.org
www.health.com
www.livemint.com
www.forbes.com
Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor