Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si gripa la copii: diagnosticul diferential, o adevarata provocare

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Libraria online uptodate.com ne intampina cu intrebarea cheie a sezonului de toamna-iarna in Europa: exista orice posibilitate de a face CLINIC diferenta intre infectia cu noul coronavirus si infectia cu alte virusuri respiratorii si, in mod particular, cu cel gripal? Raspunsul transant, ferm, nu lasa nicio urma de indoiala: NU, manifestarile clinice din infectia cu SARS-CoV2 se suprapun perfect peste cele ale oricarei infectii respiratorii virale, inclusiv peste cele asociate gripei, astfel incat, fara teste paraclinice ESTE IMPOSIBIL sa stabilim un diagnostic diferential.

Aceasta imposibilitate de diagnostic diferential clinic vine prea putin din manifestarile clinice ale gripei pe care le cunoastem de ani de zile, ci mai degraba din polimorfismul infectiei cu noul coronavirus, care poate oferi o pleiada intreaga de simptome, de la febra, tuse, respiratie dificila, dar si rinoree, dureri musculare, greata sau varsaturi, diaree, stare generala modificata.

Gripa are de obicei un debut acut, cu febra inalta, frisoane, cu stare de rau general, insotita de mialgii si oboseala importanta, tuse seaca, cefalee, nas infundat, uneori si dureri abdominale sau diaree. Este important de stiut faptul ca simptomele tipice apar mai degraba la copiii mai mari, cei mici pot avea febra moderata, sub 39 grade Celsius, inapetenta, varsaturi sau diaree mai frecvent. Ca si infectia cu noul coronavirus, gripa presupune existenta a cel putin unui focar familial sau in cazul copiilor care frecventeaza colectivitatea sunt descrise situatii in care majoritatea elevilor unei clase se imbolnavesc practic in acelasi timp.

Gripa nu asociaza anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului), dar aceste semne clinice nu sunt intotdeauna prezente in cazul unui pacient infectat cu sarscov2 SARS-CoV2, iar cand apar NU au fost descrise si in cazul copiilor, fiind mai degraba specifice adultilor.

Pur speculativ, tinand cont de descrierile din literatura de specialitate existente pana in acest moment (octombrie 2020), infectia cu noul coronavirus pare a avea manifestari mai usoare in cazul copiilor, majoritatea prezentand zile putine de febra, crosete febrile reduse ca intensitate, frecvent scaune diareice, dar, in general, pastrandu-si starea generala buna, spre deosebire de adultii infectati cu acelasi virus sau spre deosebire de infectia gripala.

Cu siguranta va fi o provocare sa facem diagnosticul diferential intre cele doua boli, in sezonul de toamna- iarna 2020-2021. Exista posibilitatea testarii PCR pentru determinarea infectiei acute cu noul coronavirus si mai nou, posibilitatea testarii combinate, prin aceeasi tehnica de inalta precizie (PCR) a celor doua virusuri din acelasi exudat nazal si faringian. Limitarea metodei consta in timpul relativ lung de asteptare a raspunsului, in medie 24 de ore, dar trebuie sa amintim faptul ca infectia cu virusul gripal beneficiaza pe langa preventie prin vaccinare, de tratament antiviral specific (oseltamivir). Studiile de specialitate confirma faptul ca administrarea antiviralului NU este conditionata de un test pozitiv si este permisa in ideea stoparii evolutiei infectiei si imbunatatirea starii generale.