Ceara din urechi, denumita cerumen, este o substanta pe care corpul o produce in mod natural cu scopul de a curata, proteja si “lubrifia” urechile. Cerumenul se formeaza in cele doua treimi externe ale canalului auditiv, nu in treimea care da spre timpan.
Cerumenul actioneaza ca un agent de auto-curatare pentru a mentine urechile sanatoase. Murdaria, praful si alte particule mici se opresc in cerumen, care actioneaza ca o bariera, impiedicandu-le in a inainta in profunzimea urechii.
Masticatia, miscarea mandibulei si descuamarea pielei din canalul auditiv contribuie la eliminarea cerumenului vechi dinspre interior catre orificiul exterior al urechii, unde se exfoliaza si cade singur sau este indepartat in timpul baii. Acest proces normal al producerii de ceara si a indepartarii catre exterior a celei vechi este continuu.
Ce inseamna cerumen impactat (dop de ceara)?
Uneori, se intampla ca procesul de auto-curatare a urechii sa nu functioneze foarte bine, ceea ce determina acumularea depozitelor de cerumen, care pot sa blocheze partial sau total canalul auditiv. Acest mecanism se numeste impactare. Cerumenul impactat (dop de cerumen sau, denumit popular, “dop de ceara”) poate sa determine simptome precum pierderea auzului, mancarime sau durere auriculara. Poti avea aceste simptome atat cand canalul auditiv este complet blocat, cat si atunci cand este partial blocat. Cerumenul impactat ingreuneaza consultul efectuat de catre specialistul ORL.
Care sunt simptomele dopului de ceara?
- Durere auriculara
- Mancarime
- Senzatie de presiune in ureche
- Tiuit in ureche (tinitus)
- Pierderea auzului
- Scuregere auriculara
- Miros urat la nivelul urechii
- Tuse
- Functionarea aparatului auditiv sufera modificari
Ar trebui sa mergi la consult in cazul in care ai simptome si nu esti sigur ca acestea sunt provocate de dopul de ceara. Ai putea avea o alta problema auriculara care necesita ingrijire medicala.
Cine este mai probabil sa sufere de cerumen impactat?
Se poate intampla oricui, insa este mai frecvent in cazul acestor categorii:
○ Varstnici
○ Persoane care folosesc casti sau aparat auditiv
Cum se diagnosticheaza cerumenul impactat (dopul de ceara)?
Examenul fizic si anamneza sunt principalele metode de diagnostic. Medicul specialist ORL va examina canalul auditiv cu ajutorului unui instrument numit otoscop si va indeparta cerumenul impactat daca va considera necesar acest lucru.
Cum este tratat cerumenul impactat?
Exista mai multe modalitati. Unele tratamente pot fi efectuate la domiciliu, insa daca ai o afectiune auriculara, orice tratament efectuat acasa ar putea fi nesigur. Medicul te poate ajuta in alegerea tratamentului, in functie de problema pe care o ai. Tratamentele disponibile sunt:
- Observarea atenta pe o anumita perioada. Indepartarea cerii este un proces natural, realizat de catre organism – de cele mai multe ori, ceara se elimina de la sine. Medicul iti poate recomanda varianta de a astepta si de a vedea daca problema dispare sau se inrautateste in timp.
- Spalaturi auriculare. Procedura presupune curatarea cerii cu ajutorul apei calde. Spalaturile pot fi efectuate si acasa. Acestea nu sunt recomandate in cazul pacientilor cu infectii auriculare frecvente, care au tuburi in urechi sau perforatie de timpan. Irigatoarele nu sunt eficiente si nu sunt recomandate, deoarece determina afectarea auriculara.
- Agenti de inmuiere a cerii (cerumenolitice). Acestia sunt picaturi care inmoaie sau rup ceara contribuind la eliminarea acesteia. Aceste solutii pot fi folosite ca atare sau impreuna cu spalaturile sau cu indepartarea mecanica.
- Indepartarea mecanica cu ajutorul unor instrumente speciale. Aceasta poate fi efectuata doar de catre medicul specialist.
Ce sa faci si ce sa nu faci in legatura cu ceara din urechi
Ce sa faci.
- Ceara din urechi (cerumenul) este normala. Nu trebuie intervenit daca nu provoaca simptome sau cand nu blocheaza canalul auditiv.
- Intelege simptomele provocate de cerumenul impactat (ceara care blocheaza urechea): scaderea acuitatii auditive, senzatie de presiune in ureche, ureche infundata, tiuit (tinnitus), zgomot in urechi.
- Mergi la un consult ORL daca ai simptome precum pierderea auzului, senzatie de presiune in urechi sau durere la nivelul urechilor, daca nu ai certitudinea ca sunt o consecinta a cerumenului. Otita medie (fluid acumulat in spatele timpanului), otita externa (infectia canalului auditiv) si pierderea brusca a auzului urechii interne pot sa aiba simptome similare dop de ceara).
- Cere sfatul medicului in legatura cu tehnicile sigure pe care le poti aplica la domiciliu pentru a trata dopul de ceara. S-ar putea sa ai o anumita afectiune sau o problema a urechii care fac anumite metode nesigure.
- Cere ajutor medical daca ai durere, scurgere sau sangerare la nivelul urecchii. Acestea nu sunt simptomele cerumenului impactat si se impune consult specializat.
- Curata aparatul auditiv conform recomandarilor mentionate de producator sau conform indicatiilor medicului specialist.
Ce sa nu faci.
- Curatarea excesiva a urechilor. Daca cureti prea mult, canalul auditiv poate fi iritat, se pot produce infectii si cresc sansele sa apara dopurile de ceara.
- Betisoarele cu varf de bumbac, agrafele de par, cheile de la masina, scobitorile sau alte obiecte nu trebuie introduse in ureche. Acestea pot leza urechea si pot leza canalul auditiv, pot perfora timpanul sau pot afecta oscioarele auditive, determinand pierderea auzului, ameteala, tiuit si alte simptome.
- Desi este o practica traditionala, lumanarile terapeutice auriculare nu trebuie folosite pentru a indeparta ceara din urechi, deoarece pot provoca afectarea severa a canalului auditiv si a timpanului.
- Daca remediile aplicate la domiciliu nu sunt de ajutor, nu ignora simptomele. Cere ajutor medical specializat daca simptomele nu dispar.
- Irigarea urechii sau incercarea de a indeparta ceara cu ajutorul picaturilor nu sunt recomandate daca ai avut anterior o interventie chirurgicala la nivelul urechii sau o perforatie la nivelul timpanului. Le poti folosi doar la recomandarea medicului ORL-ist.
9 raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind prevenirea formarii cerii in urechi
Ce ar trebui sa fac pentru a preveni depozitele de ceara in urechi?
Corpul tau produce ceara pentru a proteja pielea canalului auditiv si pentru a distruge germenii. Este normal sa ai ceara in urechi. Preventia este benefica pentru anumite categorii de persoane, insa nu se impune in cazul tuturor. Cei care au nevoie de preventie sunt varstnicii, persoanele cu aparat auditiv si persoanele cu istoric de exces de cerumen si i. Intreaba medicul daca in cazul tau este nevoie sa iti fie indepartata ceara din urechi.
- Ce se intampla daca nu imi curat urechile?
Majoritatea persoanelor nu au nevoie de curatare regulata pentru a preveni depozitele de cerumen. Unele persoane au nevoie de curatare ocazionala. In cadrul consultului de rutina, medicul de familie va observa daca ai prea multa ceara. Poti fi tratat atunci sau trimis catre specialistul ORL pentru tratament.
- Care sunt simptomele care ar putea sa apara daca am prea multa ceara?
Cele mai frecvente sunt mancarimea, scaderea auzului, senzatia de presiune in canalul auditiv. Alte probleme care ar putea sa apara sunt scurgerile, mirosul, tusea sau durerea auriculara.
- Procedura de indepartare a cerumenului este dureroasa?
Procedurile folosite pentru indepartarea depozitelor de cerumen nu ar trebui sa fie dureroase.
- Daca ceara este indepartata, mi se va imbunatati auzul?
Tipul de tratament folosit pentru preventia depozitelor de cerumen nu ar trebui sa iti afecteze auzul. In cazul in care canalul auditiv este complet sau aproape complet blocat de la prea multa ceara, indepartarea acesteia contribuie la revenirea acuitatii auditive de dinainte de blocaj.
- Cat de frecvent ar trebui sa indepartez ceara din urechi?
Nu exista o conduita standard privind prevenirea depozitelor de cerumen. Majoritatea nu trebuie sa facem nimic pana cand nu se acumuleaza prea mult. Intreaba medicul ce anume poti face pentru a preveni sau a reduce depozitele de ceara.
- Este costisitoare procedura de indepartare a cerumenului?
Majoritatea procedurilor folosesc produse care se elibereaza fara reteta) si nu sunt costisitoare. Medicul te poate ajuta cu recomandari pentru alegerea acestora.
- Betisoarele cu varf de bumbac indeparteaza ceara din ureche?
Betisoarele cu varf de bumbac pot sa indeparteze o parte din ceara, insa, de multe ori, acestea imping ceara inspre interior, contribuind la blocarea ei in ureche sau la lezarea conductul auditiv.
- Unde pot merge pentru curatarea urechilor?
Specialistul ORL poate indeparta cerumenul impactat (dopul de ceara).
Surse de informatie:
Te-ar mai putea interesa si:
De ce ni se infunda urechile in timpul zborului