Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale (BII) si ce ar trebui sa stim despre ele

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale (BII) si ce ar trebui sa stim despre ele

BII sunt boli ce apar la nivelul intestinului si produc o inflamatie a peretelui intestinal de diferite severitati si localizari. Este mai frecventa in tarile dezvoltate si are incidenta egala pe sexe.

Apare la orice varsta  dar mai frecvent la tineri in jurul varstei de 15-35 de ani si varstnici in jurul varstei de 55-65 ani.

BII trebuie diferentiate de alte boli ale intestinului – colite infectioase, ischemice, medicamentoase sau de iradiere – pot avea simptome asemanatoare dar au evolutie si tratament total diferit.

BII cuprinde doua entitati diferite

- Boala Crohn (BC) - poate sa apara la orice nivel al tubului digestiv (stomac, intestin subtire, intestin gros)

- Colita ulcerativa  (CU) – debuteaza cel mai frecvent la nivelul rectului si are ascensiune progresiva

Cauze

Cauza BII este partial cunoscuta, sunt incriminati factori genetici, factori de mediu sau imunologici.

Colita ulcerativa: clinic – cel mai frecvent apare diaree si rectoragie (prezenta de sange in scaun), dar pot sa apara dureri abdominale, prezenta de mucus, puroi in scaun, tenesme rectale

Boala Crohn: clinic- diaree, durere abdominala, scadere ponderala, sindrom de malabsorbtie, rectoragie

Diagnostic

Diagnosticul acestor boli se face prin examinari de laborator (sange, scaun) si este obligatorie colonoscopia (metoda “ gold standard”  de diagnostic pentru ca permite evaluarea modificarilor de la nivelul mucoasei intestinale).

Colonoscopia este metoda prin care se poate examina intregul colon si ultima portiune de intestin subtire  (ileon). Este necesara o pregatire prealabila (dieta cu 3 zile inainte si apoi consumarea unei solutii care ajuta la “spalarea” colonului) pentru a obtine o examinare cat mai buna. Examinarea este accesibila, relativ usor de suportat de catre pacient, in functie si de alte patologii existente.

Pentru o relaxare cat mai buna a intestinului si a pacientului se pot utiliza medicamente relaxante/sedative (pe care le administreaza medicul in timpul procedurii) atunci cand nu exista contraindicatii sau riscuri pentru administrarea acestora.

Prin colonoscopie se urmareste:

Localizarea leziunilor

– in CU localizarea este doar la nivelul colonului, foarte rar la nivelul cecului cu extensie la ileon terminal si in majoritatea cazurilor cu afectarea rectului.

- in BC localizarea este rar la nivelul rectului, frecvent la nivel perianal si in ileon terminal, dar poate sa apara la orice nivel al tubului digestiv.

Aspectul leziunilor- ulceratii, eroziuni ale mucoasei, modificari ale vascularizatiei, prezenta de produse patologice (sange, mucus, puroi).

Prelevarea biopsiilor- care ajuta la diagnosticul histopatologic, uneori singurul care poate preciza cu exactitate afectiunea existenta.

Complicatii ale bolii – stenoze, fistule intestinale, abcese

Examinarea ecografica, CT (tomografie computerizata) sau MRI (rezonanta magnetica nucleara) sunt extrem de utile in diagnosticul acestor boli, in evaluarea complicatiilor si evolutia bolii.

BII sunt afectiuni ce pot avea  complicatii severe sau evolutie severa:

- hemoragii digestive (ducand uneori la anemii severe)

- perforatie intestinala

- fistule, abcese intestinale

- displazie sau cancer colonic

- megacolon toxic (colita acuta toxica cu dilatarea colonului si evolutie extrem de severa)

- afectiuni extraintestinale (cutanate, oculare, articulare, bilio-pancreatice, hematologice, hidroelectrolitice)

Tratament

Tratamentul urmareste ameliorarea simptomelor, inducerea remisiunii bolii, prevenirea recidivelor, prevenirea sau tratamentul complicatiilor.

Este importanta dieta, stilul de viata, stresul, fumatul, consumul de medicamente pentru alte afectiuni.

Tratamentul este specific pentru fiecare tip de afectiune (BC, CU) si se stabileste in functie de severitatea bolii.

Exista scoruri international stabilite pentru cuantificarea bolii si a tratamentului.  (Mayo, Truelove  and Witts in CU; CDAI, Montreal in BC)

Tratamentul medicamentos este reprezentat de derivati de 5-ASA, corticosteroizi, imunomodulatoare, imunosupresoare, antibiotice.

In cazuri severe se recomanda terapie cu agenti biologici  (la pacientii care nu raspund la tratament conventional, au contraindicatii la acest tratament conventional sau au aparut efecte adverse care au impus oprirea tratamentului conventional).

In unele cazuri este indicata rezectia chirurgicala a segmentului intestinal afectat.

BII sunt urmarite permanent de medicul specialist – este importanta starea clinica a pacientului, aspectul endoscopic al mucoasei si evolutia complicatiilor atunci cand acestea exista.

ASociatia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR) este locul unde puteti afla mai multe despre aceste afectiuni, puteti impartasi experienta dvs cu alti pacienti si puteti gasi raspunsuri la intrebarile dv..