La nivel mondial, aproximativ 700 de milioane de persoane au peste 60 de ani. Estimarile arata ca pana in 2050, vor fi 2 miliarde care vor avea peste 60 de ani, ceea ce inseamna 20% din populatia lumii – aceasta este o premiera in istoria omenirii.
Cresterea va fi cea mai mare si cea mai rapida in zonele dezvoltate ale planetei, Asia fiind regiunea cu cel mai mare numar de varstnici, iar continental african cunoscand cea mai mare crestere proportionala. Tinand cont de toate aceste aspecte, devine necesara atentia sporita care trebuie indreptata catre nevoile particulare si catre provocarile cu care se confrunta persoanele in varsta. Totodata, la fel de importanta este contributia esentiala pe care majoritatea varstnicilor, barbati si femei, o pot avea in continuare in functionarea societatii, daca au sustinerea adecvata. In aceasta privinta, drepturile omului se afla in centrul acestor eforturi, urmand principiul enuntat de Organizatia Natiunilor Unite, conform caruia “Nimeni nu este lasat in urma”. Prin urmare, se fac demersuri la nivel international “pentru a construi viitorul pe care ni-l dorim”, adresandu-se si populatiei de peste 60 de ani, care, potrivit estimarilor, va ajunge la 1,4 miliarde in 2030.
Cum arata acum populatia planetei
Alcatuirea populatiei lumii s-a schimbat dramatic in ultimele decenii. Intre 1950 si 2010 speranta de viata la nivel mondial a crescut de la 46 la 68 de ani si se estimeaza ca va creste la 81 pana la finalul acestui secol. Ar trebui mentionat faptul ca in prezent femeile depasesc numeric barbatii cu aproximativ 66 de milioane in randul celor peste 60 de ani. In categoria celor peste 80 de ani, femeile sunt de doua ori mai numeroase fata de barbati, iar in categoria centenarilor, femeile sunt de 4-5 ori mai multe ca barbatii.
In Romania, conform datelor Institutului National de Statistica, la inceputul anului 2019 se inregistra un numar de 3.598.000 de persoane cu varsta peste 65 de ani, constatandu-se la un raport de 118,8 persoane varstnice la 100 de tineri sub 15 ani.
Imbatranirea populatiei este si trebuie sa fie vazuta drept un progres al omenirii, iar persoanelor in varsta trebuie sa le fie recunoscuta contributia valoroasa la dezvoltarea societatii prin experienta, cunostintele, diversitatea si echilibrul pe care il pot aduce.
“O societate care nu isi pretuieste persoanele in varsta isi neaga radacinile si isi pericliteaza viitorul.” (Nelson Mandela)
Surse de informatie:
hwww.insse.ro