Majoritatea barbatilor evita mersul la doctor, invocand diverse motive: “Ma simt bine!”, “Nu ma doare nimic!”, “Nu am timp, sunt ocupat!”, “O sa-mi treaca, nu e cine stie ce!”…
De ce barbatii nu merg la medic
Cercetarile arata ca barbatii stau departe de cabinetul doctorului in primul rand pentru ca le-ar stirbi din masculinitate, alegand, prin urmare, sa reziste durerii in loc sa se lase consultati de specialist.
Un alt motiv pentru care barbatii amana intalnirea cu medicul este teama de ce ar putea afla. Rezultatele investigatiilor nu sunt insa sentinte amenintatoare, ci modalitati de a te lamuri cum stai cu sanatatea si de a preveni eventualele situatii critice. De exemplu, un rezultat care arata ca nivelul colesterolului tau depaseste valoarea limita nu trebuie privit ca pe ceva catastrofal, ci ca pe o informatie care iti indica gradul de risc si, totodata, ca pe un prilej sa discuti cu medicul despre cum sa-l tii sub control.
Cand sa mergi la doctor
Incepand cu 20 de ani si pana la varsta de 45 de ani, barbatii care sunt sanatosi si nu au un istoric familial de boli severe pot sa mearga la medic atunci cand au nevoie. Totusi, ocazional este bine sa-si faca un control periodic care sa fie si o oportunitate de a-si cunoaste medicul si de a discuta despre preventie sau alte temeri pe care le au. Daca ai o tensiune arteriala normala (sub 140/90 mm Hg), trebuie sa o verifici o data la 2 ani, incepand cu varsta de 20 de ani. Ar trebui sa-ti testezi profilul lipidic la fiecare 5 ani, incepand cu varsta de 20 de ani. Acest lucru inseamna sa-ti faci un test de sange care masoara nivelul colesterolului total, colesterolului rau (LDL colesterol), colesterolului bun (HDL colesterol) si al trigliceridelor.
Pentru barbatii de peste 45 de ani, care sunt sanatosi si nu au istoric familial de afectiuni cronice, sunt suficiente screening-ul de tensiune arteriala la fiecare 2 ani, analiza colesterolului la fiecare 5 ani si a glicemiei la fiecare 3 ani.
Incepand cu varsta de 50 de ani, in cazul barbatilor care nu sunt la risc crescut de cancer de colon, este recomandata o colonoscopie la fiecare 10 ani daca rezultatele sunt normale. Screeningul cancerului de prostata poate ajuta la identificarea precoce, iar o determinare a antigenului specific prostatic (PSA), combinata cu un examen clinic al prostatei prin tuseu rectal te ajuta sa te asiguri ca nu vei dezvolta cancer de prostata. Realizarea unui test PSA este indicata anual, incepand cu varsta de 50 de ani.
Afla mai multe despre testele screening la barbati aici.
Important de stiut pentru barbatii tineri
Tinerii sunt cel mai greu de convins cand vine vorba de sanatate. Dar, chiar daca esti tanar nu inseamna ca esti invincibil. Iata cateva motive care ar trebui sa te convinga sa treci pragul cabinetului medical:
- Nu stii ce valoare are tensiunea ta arteriala. Hipertensiunea poate determina atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca
- Esti la risc de diabet sau, ca majoritatea tinerilor, nu stii ca esti la risc de diabet. Poti afla printr-o simpla analiza de sange – determinarea glucozei in sange (glicemia)
- Iti iei majoritatea informatiilor legate de sanatate de pe internet. Desi Google este o sursa majora de informatii, ar trebui sa mergi la medic periodic, nu sa te tratezi dupa ureche (automedicatia este periculoasa)
Analize importante pentru barbatii seniori
Screening-ul se dovedeste deosebit de important pe masura ce inaintezi in varsta. Monitorizarea regulata identifica o problema de sanatate inainte ca boala sa apara. Iata cateva motive care sa te faca sa mergi la doctor daca ai peste 65 de ani:
- Cancerul este cu atat mai frecvent la o varsta inaintata, si de aceea ai nevoie de screening pentru cancer de colon sau prostata
- Afectiunile cardiace reprezinta principala cauza de deces in lume. Majoritatea semnalelor de alarma pot fi descoperite din timp si boala poate fi ameliorata pe baza recomandarilor medicului cardiolog
- Hipertensiunea arteriala este o problema majora in cazul varstnicilor si poate determina o serie de probleme. Vizita la medic te va ajuta sa cunosti valoarea tensiunii arteriale si sa preintampini aparitia complicatiilor
- Densitatea osoasa scazuta (osteoporoza) afecteaza nu doar femeile. Si barbatii in varsta sunt la risc de osteoporoza, afectiune care predispune la fracturi. Mergi la specialist pentru a afla daca esti la risc si ce trebuie sa faci pentru imbunatatirea sanatatii oaselor
Nu subestima unele simptome
Nu trece cu vederea urmatoarele simptome, aparent inofensive, dar care pot fi expresia unor boli serioase, si mergi la medic:
- Te doare in piept – Ar putea fi o problema gastrointestinala (boala de reflux gastroesofagian), dar si un simptom asociat afectiunilor cardiovasculare. Riscul de boala coronariana creste daca esti supraponderal si daca fumezi. Mergi la un control cardiologic; afectiunile inimii, care influenteaza sanatatea intregului organism, pot fi tinute sub control mult mai usor daca sunt diagnosticate de timpuriu.
- Talia ta depaseste 100 cm – In acest caz, ai risc crescut de diabet, boala cardiaca, atac de cord, probleme de erectie sau cancer. Dupa efectuarea analizelor uzuale de sange, medicul iti va recomanda sa tii sub control alimentatia, evitand carbohidratii rafinati si grasimile procesate si sa faci miscare.
- Ai arsuri retrosternale de mult timp – Este, de obicei, un simptom ignorat, fiind asociat indeosebi cu mesele bogate. Mai putin stiut este ca, atunci cand se manifesta frecvent si este netratat multi ani, poate duce la complicatii precum tuse cronica sau esofag Barrett (afectiune in care mucoasa esofagului se modifica; in timp, poate evolua catre cancer de esofag).
- Urinezi frecvent – Este unul din simptomele care poate anunta diabetul. Netratata, boala duce la complicatii grave (cardiace si renale), orbire sau impotenta. Diabetul poate fi depistat in urma unei simple analize de sange (valoarea glicemiei) si tratat printr-o schema de tratament bazata in primul rand pe o dieta adecvata. Urinarea frecventa poate fi, de asemenea, si un indiciu pentru afectiuni la nivelul prostatei. Medicul urolog va recomanda barbatilor de 50 de ani efectuarea PSA (antigenul specific prostatic - o analiza de sange) si consultul anual, pentru depistarea eventualelor modificari la nivelul prostatei. Diagnosticul precoce al cancerului de prostata ofera sanse de vindecare de 90%.
- Sforai – Daca se asociaza si cu somnolenta diurna exagerata, poate fi semn ca suferi de apnee obstructiva de somn (intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului). Netratata, boala poate altera semnificativ calitatea vietii si poate duce la o serie complicatii – risc de accidente rutiere, tulburari de concentrare, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, tulburari de ritm cardiac, sindrom metabolic, diabet sau impotenta. Pneumologul iti va oferi un diagnostic acurat.
- Suferi de mancarime sau senzatie de arsura genitala – Riscul de infectie cu transmitere sexuala este ridicat mai ales daca ai avut partenere multiple sau acte sexuale neprotejate. Pentru depistarea unei BTS (boala cu transmitere sexuala), medicul urolog iti va recomanda analize de sange si examen de urina.
- Resimti o oboseala permanenta – Poate fi un simptom valabil pentru boli diferite, de la anemie la afectiuni cronice ale ficatului sau depresie.
Citeste despre cele 8 teste de screening care pot salva viata unui barbat!
Surse de informatie: